Top 10 al celor mai expuse zone din lume la cutremure, inundatii sau furtuni violente

O companie de asigurari a evaluat 616 orase din intreaga lume, analizand sansele de cutremur, inundatii, tsunami, uragane sau cicloane. Swiss Re, a doua mare societate de asigurare si reasigurare din lume, a intocmit si un top al zonelor care prezinta cele mai mari riscuri de astfel de dezastre naturale.

Iata cum arata clasamentul primelor zece zone din lume care sunt expuse cel mai mult in fata dezastrelor naturale: 

1. Tokyo-Yokohama, Japonia

Regiunea Tokyo-Yokohama este considerata ca fiind cea mai periculoasa din lume, deoarece circa 37 milioane locuitori traiesc sub amenintarea cutremurelor, musonilor, inundatiilor si tsunami-urilor. Marele cutremur Kanto, din 1923, a devastat atat Tokyo, cat si Yokohama, provocand aproape 143.000 victime. Statisticile arata ca 80% dintre locuitorii capitalei japoneze trec cel putin o data printr-un cutremur de mare intensitate. De asemenea, Japonia este cea mai expusa tara din lume la riscul tsunami-urilor.

2. Manila, Filipine

Capitala filipineza este cel mai dens populat oras din lume, dar si unul dintre cele mai expuse la cele cinci dezastre naturale analizate de compania Swiss Re. Cutremurele reprezinta o amenintare constanta, laolalta cu pericolul vanturilor puternice, de sute de kilometri/ora – cel mai bun exemplu este super-taifunul Haiyan, ce a fost considerat cel mai violent din lume din anul 2013, dupa ce, in luna noiembrie, a maturat intreaga tara si a provocat ravagii uriase.

3. Delta raului Perla, China

Acest conglomerat urban aproape neintrerupt cuprinde Hong Kong, Shenzhen, Dongguan, Macao si Ghuangzhou, fiind caminul a mai bine de 42 milioane oameni. Una dintre cele mai dezvoltate zone economice ale Chinei (cu un PIB estimat la 690 miliarde dolari) se intinde intr-o regiune amenintata de tot felul de dezastre naturale: ocupa primul loc intre cele mai afectate zone de valuri uriase provocate de uragane (aproape 5,5 milioane oameni au de suferit), locul trei intre cele mai afectate zone de cicloane (peste 17 milioane oameni au de suferit) si locul cinci intre cele mai expuse zone la inundatii.

Citeste si: TOP 10 al celor mai spectaculoase drumuri din lume. Transfagarasanul este si el in top. GALERIE FOTO

4. Osaka-Kobe, Japonia

In regiunea Osaka-Kobe, aproape 15 milioane de oameni traiesc sub amenintarea cutremurelor devastatoare, ca cel din 1995, ce a provocat mii de victime si pagube materiale uriase. De asemenea, zona este expusa unor furtuni puternice si inundatiilor, dar si valurilor uriase provocate de uraganele ce lovesc estul Asiei (acestea pot afecta circa trei milioane locuitori). Din cauza amplasarii geografice, aceasta zona metropolitana se afla pe locul trei intre cele mai expuse orase din lume la tsunami-uri.

5. Jakarta, Indonezia

Mai bine de 40% din suprafata capitalei indoneziene se afla sub nivelul marii, intr-un bazin plat, cu solul moale, la marginea unei falii. Din cauza acestei amplasari, cutremurele sunt un pericol pentru aproape 18 milioane oameni, solul moale amplificand intensitatea undelor. In acelasi timp, cutremurele pot produce aici efectul de lichefiere a solului – pamantul isi pierde consistenta si reactioneaza ca un lichid. Datorita pozitiei orasului la gura de varsare a raului Ciliwung in Golful Jakarta, se adauga si un risc ridicat de inundatii.

6. Nagoya, Japonia

Riscul tsunami-urilor domina intregul Pacific, iar cele mai afectate orase sunt cele din Japonia, amplasate de-a lungul faliilor active ale Oceanului, in frunte cu Tokyo-Yokohama si Nagoya. A patra zona urbana din Japonia din punct de vedere al numarului de locuitori, orasul Nagoya nu este expus in totalitate tsunamiurilor, insa specialistii spun ca aproape 2,5 milioane locuitori traiesc intr-o zona cu risc ridicat. Cu toate ca tsunami-urile afecteaza un numar mai mic de oameni fata de restul dezastrelor naturale analizate, specialistii spun ca pagubele umane si materiale sunt enorme.

7. Calcutta, India

Cu o populatie de 14 milioane locuitori in zona metropolitana, capitala statului Bengalul de Vest este amenintata in intregime de inundatii, fiind amplasata pe malul estic al raului Hooghly. Cu o deosebita importanta pe plan local si regional, orasul denumit de localnici Kolkata se confrunta de asemenea cu un risc ridicat de tsunami, fiind in acelasi timp amenintat si de uragane. In ciuda acestor dezavantaje, economia Calcuttei s-a dezvoltat simtitor in ultimele doua decenii.

Citeste si: TOPUL celor mai frumoase locuri abandonate din lume. GALERIE FOTO

8. Shanghai, China

Multe orase din lume sunt ridicate pe albii de rau sau in delte, iar riscul de inundatie este cea mai comuna amenintare. India si China sunt expuse unui grad ridicat de astfel de pericole, in special Shanghai. Cu aproape 24 milioane locuitori, cel mai mare oras din China si din lume s-a dezvoltat sub amenintarea inundatiilor, fiind ridicat in Delta, la punctul de varsare a raului Yangtze. Conform raportului Swiss Re, alte orase cu riscuri similare sunt Bangkok, Mexico City, Baghdad, Paris si Doha.

9. Los Angeles, Statele Unite ale Americii

Los Angeles este unul dintre cele mai predispuse orase la cutremur din lume, din cauza pozitiei pe falia San Andreas. Cu toate acestea, contrar asteptarilor, a doua metropola americana din punct de vedere al numarului de locuitori nu este foarte expusa la tsunamiuri. In faliile de tip „lovire-alunecare”, cum sunt San Andreas si cea Nord-Anatoliana, blocurile de roca se misca pe orizontala, in directii opuse, avand un risc mai scazut de valuri gigantice. Cu toate acestea, cei aproape 15 milioane de americani din Los Angeles traiesc sub amenintarea cutremurelor.

10. Teheran, Iran

Falia San Andreas (din California) sau Cercul de Foc al Pacificului sunt percepute de intreaga lume ca fiind zonele cu cel mai mare risc de cutremure. Insa specialistii atentioneaza ca falia Nord-Anatoliana este la fel de periculoasa, astfel ca mai bine de 13,6 milioane de locuitori ai Teheranului traiesc sub amenintarea unui cutremur puternic, ca si locuitorii Bucurestiului, Tashkentului (capitala Uzbekistanului) si ai unei mari portiuni din Turcia. Capitala Iranului a fost lovita de un cutremur in 1830, astfel ca cele mai multe norme de protectie in caz de cutremur dateaza de aproape 200 ani.

Sursa foto: descopera.ro