Ciudat – TOP 10 alimente toxice pentru animalele de companie

Un animal de companie este o responsabilitate foarte mare pentru oricine. Foarte multe persoane uita ca stomacul animalelor nu poate digera la fel de multe alimente precum stomacul oamenilor.

De asemenea, daca iti doresti cu animal de companie care sa duca o viata sanatoasa si lunga trebuie sa fii foarte atent la dieta lui si la ceea ce are voie sa manance.

Iata care sunt insa cele mai toxice 10 alimente pentru animalele de companie:

Ciocolata

In principiu dulciurile nu ar trebui sa fie pe lista alimentelor pe care le dai cainelui. Ciocolata, de exemplu, contine teobromina, un alcaloid xantinic prezent in boabele de cacao, care este dauneaza sistemului nervos, plamanilor, rinichilor si inimii.

Evita sa-i dai sa manance: pudra de cacao, ciocolata neagra, ciocolata cu lapte sau ciocolata alba deoarece toate contin teobromina chiar daca in cantitati diferite.

Cofeina

Cofeina este dauntoare pentru toate tipurile de animale: pasari, caini, pisici etc. Daca ai o pisica curioasa si ii place sa urce pe toate mesele din casa, ascunde bine pungile cu cafea sau cafeaua pe care n-ai apucat sa o bei dimineata. Boabele de cafea contin compusi numiti metilxantine care pot fi fatali pentru animalul tau de companie.

Laptele

Suna ciudat insa pisicile, de exemplu, au intoleranta la lactoza. Produsele pe baza de lapte pot provoca diaree, boli digestive si deshidratare. Foarte putine animale pot digera produsele din lapte. Vestea buna este ca in orice pet-shop vei gasi produse sanatoase care le inlocuiesc pe cele din supermarketuri.

Nuci macadamia

Simptomele pot aparea abia dupa 12 ore dupa ce nucile au fost ingerate. Nu sunt fatale pentru caine insa pot provoca: slabiciune si oboseala, hipotermie, dureri de articulatie, frisoane, voma.

Ceapa si usturoiul

Ceapa si usturoiul sunt toxice pentru pisici in special. Chiar si in cantitati mici, cele doua alimente sunt daunatoare pentru animale indiferent in ce stadiu sunt: fierte, pudra sau crude.

Atat ceapa cat si usturoiul distrug celule rosii iar asta duce la: anemie, pierdere in greutate, letargie.

Avocado

Probabil nu stiai, insa fructul de avocado, semintele si chiar frunzele pot provoca congestie cainilor si chiar moartea pasarilor de talie mica. Multa grija!

Strugurii si stafidele

Nu s-a descoperit inca motivul pentru care strugurii sunt atat de toxici pentru caini. Dupa doar 4-5 boabe de struguri foarte multi caini au inceput sa simta frisoane, sa faca febra, sa aiba greturi si sa-si piarda apetitul pentru mancare. Pe termen lung strugurii afecteaza rinichii si pot provoca moartea.

Oua crude

Toate alimentele crude sunt toxice pentru animale, mai ales daca acestea au fost infestate cu salmonella sau E.coli. Insa, ouale crude sunt extrem de toxice pentru pisici pentru ca le scade puterea de absorbtie a vitaminei B care duce la probleme ale pielii si caderea parului in mod excesiv.

Alcoolul

Etanolul dauneaza sistemului respirator, sistemului nervos si creste aciditatea sangelui. Practic, are aceleasi efecte pe care le are si asupra oamenilor insa la animale se manifesta de 10 ori mai repede.

Oase si grasime

Multe persoane cred ca e o idee buna sa dai oase cainelui pentru ca pana la urma animalele salbatice cu asta se hranesc, nu? Din nefericire, pentru animalele de casa, un singur os poate fi fatal iar carnea cruda si grasimea animala provoaca boli digestive.

De asemenea, oasele de pui se rup in aschii care pot perfora stomacul animalelor. Multa atentie cu resturile de mancare pe care pana acum ai crezut ca le poti pastra pentru catel sau pisica.