Top 10 cei mai înalți munți din lume. Galerie foto spectaculoasă

Top 10 cei mai înalți munți din lume este un clasament mult mai simplu de alcătuit decât alte clasificări de acest gen. Motivul este unul extrem de simplu, cei mai înalți munți din lume se află în Asia, mai ales în regiunea Himalaya. Și niciunul dintre aceștia nu are o altitudine mai mică de 8.000 de metri, opt dintre aceștia fiind în Nepal, iar ceilalți doi aflându-se în Pakistan.

Top 10 cei mai înalți munți din lume este întocmit în urma măsurătorilor făcute având ca referință nivelul mării (altitudine 0). Pentru cei curioși trebuie precizat faptul că toate celelalte masive montane din afara Asiei nu au loc nici măcar în top 100!

Top 10 cei mai înalți munți din lume

Muntele Annapurna (8091 metri, Nepal)

Muntele Annapurna este cel mai ”mititel” dintre cele prezente în top 10 cei mai înalți munți din lume. Se află în Nepal și, în limba sanscrită, înseamnă ”plin de mâncare”. Da fapt este vorba despre o înșiruire de șase vârfuri muntoase, cel mai înalt dintre acestea fiind Annapurna. Cu o altitudine de 8.091 de metri, Annapurna are o rată a mortalității de 40% în rândul alpiniștilor temerari care au încercat să-l cucerească. Maurice Herzog și Louis Lachenal au intrat în istorie după ce au reușit, în anul 1950, să bifeze toate cele șase vârfuri în frunte cu Annapurna.

Nanga Parbat (8.126 metri, Pakistan)

Nanga Parbat este cel mai apropiat vârf montan, cu o altitudine de peste 8.000 de metri, de Europa. Naga Parbat se află în Pakistan și este poziționat la marginea apuseană a lanțului Himalaya, străjuind semeț regiunea Gilgit Baltistan. Nanga Parbat înseamnă, în traducere liberă, ”muntele dezgolit”, dar a fost și supranumit ”muntele ucigaș” până la început de secol XX. Primul alpinist din lume care a reușit să cucerească acest vârf extrem de dificil de atins este austriacul Hermann Bahl în anul 1953.

Muntele Manaslu (8.163 metri, Nepal)

Muntele Manaslu sau Kutang se află pe poziția a opta în top 10 cei mai înalți munți din lume. Manaslu cunoscut și sub denumirea, provenită din limba sanscrită, de ”muntele spiritului” face parte din masivul Mansiri Himal din Nepal și are o altitudine de 8.163 de metri. Este caracterizat de prezența neobișnuit de mare a diferitelor specii de animale și plante, multe dintre ele fiind pe cale de dispariție din cauza condițiilor meteorologice. Primii alpiniști care au reușit să cucerească muntele Manaslu au fost, în anul 1956, japonezii Toshio Imanishi și Gyalzen Norbu.

Muntele Dhaulagiri (8.167 metri, Nepal)

Muntele Dhaulagiri este unul dintre cele 14 vârfuri montane cu o altitudine de peste 8.000 de metri și se află în nordul Nepalului. În limba sanscrită numele său înseamnă ”muntele orbitor” în sensul de frumos. Pe muntele Dhaulagiri s-a reușit cea mai înaltă aterizare cu avionul care a avut loc în anul 1960 la altitudinea de 6.080 de metri. Primii alpiniști care au reușit să-l cucerească au făcut parte dintr-o expediție internațională austriaco-elvețiano-nepaleză tot în anul 1960.

Muntele Cho Oyu (8.201 metri, Nepal)

Muntele Cho Oyu este pe locul șase în top 10 cei mai înalți munți din lume și este situat exact la granița dintre China și Nepal. Cu o altitudine de 8.201 metri, muntele Cho Oyu înseamnă potrivit dialectului tibetan ”zeița turcoaz”. Primul alpinist care l-a trecut pe lista munților lumii a fost celebrul neozeelandez Edmund Hillary, în anul 1952. Însă, deabia doi ani mai târziu, în 1954, trei alpiniști au fost primii care au reușit să-l cucerească: australianul Joseph Joechler, italianul Herbert Tichy și nepalezul Pasang Dawa Lama. Cho Oyu este considerat cel mai puțin periculos munte din lanțul Himalaya.

Muntele Makalu (8.485 metri, Nepal)

Muntele Makalu are o siluetă sub formă de piramidă, o altitudine de 8.485 de metri și se află foarte aproape de muntele Everest dar și de granița dintre Tibet și Nepal. Muntele Makalu face parte din Parcul Național Makalu Barun, poate cel mai frumos ecosistem din lume. A fost cucerit pentru prima dată, în anul 1955, de o expediție franceză. Alpinistul român Alexandru Găvan a reușit și el această performanță în anul 2008. Muntele Makalu este pe poziția a cincea în top 10 cei mai înalți munți din lume.

Muntele Lhotse (8.516 metri, Nepal)

Muntele Lhotse sau ”piscul sudic” așa cum se traduce din limba tibetană are o altitudine de 8,516 metri și conectează Everestul de vârful sudic tibetan de la granița dintre Tibet și Nepal. Muntele Lhotse are cea mai lungă distanță de cățărare abruptă din lume: 3.200 de metri aproape verticali pe versantul sudic. Lhotse a fost pentru prima dată cucerit, în anul 1956, de alpiniștii elvețieni Fritz Luchsinger și Ernst Reiss. Muntele Lhotse este considerat unul dintre cei mai dificili munți de urcat și se află pe locul 4 în top 10 cei mai înalți munți din lume.

Muntele Kanchenjunga  (8.586 metri, Nepal)

Muntele Kanchenjunga cu cei 8.586 de metri ai săi se află pe locul trei în top 10 cei mai înalți munți din lume. Situat la granița dintre India și Nepal, muntele Kanchenjunga este cunoscut și sub denumirea de ”cele cinci comori ale zăpezilor”, grație celor cinci vârfuri ale sale. Comorile reprezintă cele cinci daruri ale lui Dumnezeu, care sunt aurul, argintul, pietrele, cerealele și cartea sfântă. Kanchenjunga este cel mai înalt munte estic din lume și, în mitologia locală, se spune că găzduiește un demon asemănător lui Bigfoot. Se mai povestește că pe muntele Kanchenjunga se află și o vale a nemuririi, extrem de populară în cultura budistă tibetană. Alpiniștii britanici George Band și Joe Brown au fost primii care au reușit să-l cucerească în anul 1955.

Muntele K2 (8.611 metri, Pakistan)

Muntele K2 se află între Pakistan și regiunea Karakoram din Himalaya și este unul dintre masivele muntoase care nu au fost niciodată escaladate în timpul iernii. Cu o altitudine de 8.611 metri se află pe locul doi în top 10 cei mai înalți munți din lume. Muntele K2 este supranumit și „muntele sălbatic” din cauza dificultății de cățărare și a ratei de mortalitate în rândul alpiniștilor care au dorit să-l cucerească. Primul care a reușit această performanță a fost italianul Ardito  Desiofinally în anul 1954. Cincizeci de ani mai târziu, în anul 2004, alpinistul român Horia Colibășanu a reușit, împreună cu un spaniol, să urce cei 8.611 metri ai K2.

Muntele Everest (8.848 de metri, Nepal)

Muntele Everest este liderul incontestabil din top 10 cei mai înalți munți din lume. Everest străjuiește impunător, cu cei 8.848 de metri altitudine, granița dintre China și Nepal. Este supranumit și  „Sagarmatha” în Nepal și „Chomolongma” în Tibet. Pentru prima dată în istorie, Everestul a fost cucerit de celebrul alpinist neozeelandez Edmund Hillary și șerpașul său nepalez Tenzing Norgay în anul 1953. Alpinistul român Constantin Lăcătușu a reușit să cucerească Everestul în anul 1995, după o altă încercare eșuată anterior.