TOP 10 CEI MAI PUTERNICI OAMENI DIN EUROPA

Puterea nu este sinonim cu averea, dovada fiind faptul ca cei mai influenti oameni nu sunt si cei mai bogati. Presedinti de stat, conducatori ai unor organizatii internationale sau ai unor companii-gigant, cei mai puternici oameni care locuiesc intr-o tara a Batranului Continent au o faima ce depaseste cu mult granitele. In continuare va prezentam clasamentul celor mai puternici oameni din Europa in ultimul an, potrivit analizelor publicatiei Forbes.

10. ALEXEY MILLER

Ocupatie: director general Gazprom

Tara de resedinta: Rusia

Varsta: 53 ani

Locul 47, la nivel mondial

Directorul general al celei mai mari companii din Rusia (si cel mai mare producator de gaze naturale din lume) este un om extrem de discret cu privire la viata sa personala. Nascut la Sankt Petersburg (Leningrad, pe vremea aceea), intr-o familie de origine germana, Miller a absolvit Institutul de Finante si Economie Voznesensky, detinand un doctorat in Economie. Acesta ocupa postul de conducere al Gazprom din anul 2001.

9. IGOR SECHIN

Ocupatie: presedinte Rosneft

Tara de resedinta: Rusia

Varsta: 54 ani

Locul 42, la nivel mondial

Considerat a fi cel mai puternic om din Rusia dupa Vladimir Putin, Igor Sechin ocupa, din anul 2004, postul de presedinte al Rosneft, companie petroliera detinuta de guvernul rus. Sechin a lucrat in echipa lui Putin inca din 1994, dupa o cariera de translator. Licentiat al Universitatii de Stat din Leningrad, Sechin este vorbitor fluent de portugheza si franceza.

CITESTE SI: TOP 10 AL CELOR MAI BOGATI MONARHI DIN LUME

8. BAN KI-MOON

Ocupatie: secretar-general ONU

Tara de resedinta: Elvetia

Varsta: 70 ani

Locul 40, la nivel mondial

Al optulea secretar-general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon a fost numit in functie in anul 2007, dupa o lunga cariera de diplomat in cadrul Ministerului de Externe al Coreei de Sud. Recunoscut si apreciat pentru modestia si competenta sa profesionala, Ban Ki-moon a fost primul sud-coreean care a candidat pentru postul de secretar-general al ONU.

7. CHRISTINE LAGARDE

Ocupatie: director general al FMI

Tara de resedinta: Franta

Varsta: 59 ani

Locul 33, la nivel mondial

Nascuta in Paris, intr-o familie de intelectuali, Christine Lagarde a practicat avocatura in Statele Unite ale Americii, inainte de a intra in politica, in Franta. Fost ministru al Comertului, al Agriculturii si al Finantelor, Lagarde este prima femeie aflata la conducerea Fondului Monetar International, functie pe care o ocupa din anul 2011.

CITESTE SI: TOP 10 TARI CU CEL MAI MARE PIB/CAP DE LOCUITOR DIN LUME 

6. FRANCOIS HOLLANDE

Ocupatie: presedinte

Tara de resedinta: Franta

Varsta: 60 ani

Locul 17, la nivel mondial

Absolvent al Institutului de Studii Politice din Paris si al Scolii Nationale de Administratie, François Hollande este membru al Partidului Socialist inca din 1979. Dupa o cariera politica plina, acesta a castigat mandatul de presedinte al Frantei, in 2012. Cunoscut pentru viata sa personala zbuciumata, presedintele francez este tatal a patru copii.

5. DAVID CAMERON

Ocupatie: prim-ministru

Tara de resedinta: Regatul Unit

Varsta: 48 ani

Locul ocupat la nivel mondial: 10

Absolvent al facultatii de Filosofie, Politica si Economie din cadrul Colegiului Brasenose, din Oxford, David Cameron a intrat in politica imediat dupa absolvire. Liderul Partidului Conservativ inca din anul 2005, Cameron ocupa functia de premier al Regatului Unit din anul 2010. La varsta de 43 ani, acesta a devenit cel mai tanar prim-ministru englez al ultimelor doua secole.

4. MARIO DRAGHI

Ocupatie: presedintele BCE

Tara de resedinta: Italia

Varsta: 67 ani

Locul 8, nivel mondial

Cu o experienta semnificativa atat in afaceri, cat si in management, Mario Draghi are unul dintre cele mai grele joburi din lume. Poreclit de presa „Super Mario”, presedintele Bancii Centrale Europene detine aceasta functie din anul 2011, fiind responsabil pentru mentinerea unitatii financiare in 18 state. Anterior, Draghi a fost guvernatorul Bancii Italiei si director al Goldman Sachs International.

3. ANGELA MERKEL

Ocupatie: cancelar

Tara de resedinta: Germania

Varsta: 60 ani

Locul ocupat la nivel mondial: 5

Prima femeie numita in functia de cancelar al Germaniei, Angela Merkel este un model de competenta si profesionalism, ceea ce i-a atras denumirea de „coloana vertebrala a Uniunii Europene”. Intrata in politica in anul 1989, Merkel este sef al guvernului german inca din anul 2005, fiind considerata cea mai puternica femeie din lume.

2. PAPA FRANCISC

Ocupatie: conducatorul Bisericii Romano-Catolice

Tara de resedinta: Vatican

Varsta: 78 ani

Locul 4, la nivel mondial

Primul papa iezuit si primul conducator al Vaticanului din America Latina, Papa Francisc a fost ales in martie 2013. In ultimii doi ani, acesta a schimbat simtitor imaginea conservatoare a Bisericii Romano-Catolice – pontiful considera ca teoria evolutiei si cea a Big Bang-ului sunt reale, declarand ca „Dumnezeu nu este un magician cu o bagheta magica”.

CITESTE SI: TOP 10 AL CELOR MAI CORUPTE TARI DIN UNIUNEA EUROPEANA IN 2014

1. VLADIMIR PUTIN

Ocupatie: presedinte

Tara de resedinta: Rusia

Varsta: 62 ani

Locul 1, la nivel mondial

Aflat la al treilea mandat de presedinte al Rusiei, Vladimir Putin a fost votat pentru al doilea an consecutiv „cel mai puternic om din lume”. Inainte de a intra in lumea politica, la inceputul anilor ’90, Putin a fost ofiter KGB, timp de 16 ani, ajungand la rangul de colonel. Controversat la nivel mondial, liderul de la Kremlin a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2014.

Sursa foto: ria.ru