Top 10 cele mai bune aeroporturi din lume. Galerie foto spectaculoasă

Cele mai bune aeroporturi din lume au fost anunțate la data de 10 mai, în cadrul Skytrax World Airport Awards, ediția 2020, transmisă on-line din cauza pandemiei de coronavirus.

Aeroportul Singapore Changi a primit pentru a opta oară consecutiv titlul de Cel mai bun aeroport din lume. Tokyo Haneda din Japonia este pe locul doi, iar Aeroportul Internațional Hamad din Doha completează podiumul, pe poziția a treia. În total au fost luate în considerare un număr de 550 de aeroporturi din toată lumea.

Cele mai bune aeroporturi din lume au fost votate, ca de obicei, de călătorii ce le trec pragul. Potrivit Skytrax, clienți din peste 100 de țări au participat la această cercetare, în perioada septembrie 2019 – februarie 2020.

Ceremonia de decernare a premiilor urmă să aibă loc, pe 1 aprilie, la Paris dar aceasta a fost anulată în contextul pandemiei de coronavirus. Ulterior premiile au fost anunțate online, în data de 10 mai, live, pe YouTube. “După ce am amânat anunțarea premiilor timp de aproape șase săptămâni, ne-am gândit că ar fi corect acum să încercăm să ridicăm puțin moralul industriei aeroporturilor în aceste vremuri dificile”, a declarat Edward Plaisted, CEO-ul of Skytrax.

Top 10 cele mai bune aeroporturi din lume – 2020

1.Singapore Changi

Pentru al optulea an consecutiv aeroportul Changi din Singapore, aflat la 10 km de oraș,  a fost ales cel mai bun aeroport din lume. Peste 65 de milioane de pasageri l-au folosit până acum. Peste 100 de companii aeriene i-au trecut pragul, făcând legătura cu 400 de orașe din aproape toată lumea. Un avion vine sau pleacă la fiecare 80 de secunde. De la deschiderea sa, în 1981, a primit 594 de premii pentru diferite lucruri care țin de specificul locației.

Aeroportul Changi este renumit și pentru celebrul Jewel. O construcție cu 10 nivele, 5 subterane și 5 supraterane destinată shopingului, entertaimentului, recreerii sau pur și simplu un loc pentru a pierde timpul cât mai plăcut și a te bucura de viață. Aici, pe lângă cele 280 de locuri unde poți să mănânci sau să faci shopping,  se regăsesc o pădure tropicală, un pod de sticlă, o oglindă uriașă , un labirint, câteva locuri funny și mai ales celebrul Rain Vortex, cea mai înalta cascadă indoor din lume. Alături de o mică grădina botanică, de mici cascade care susură discret și de jocuri de lumini.

Construcția sa a costat 1,25 miliarde de dolari și cam 300.000 de oameni îi calcă pragul zilnic. Poate fi accesat atât din interiorul aeroportului Changi cât și din exterior, dinspre oraș. Asta înseamnă că și singaporezii vin să se bucure de acest minunat loc, nu doar cei care trec prin aeroport.

2.Tokyo Haneda (Japonia)

Tokyo Haneda a primit 5 stele Skytrax pentru standardele înalte ale produselor și serviciilor oferite, devenind astfel primul aeroport japonez care primește rating-ul maxim. Haneda a devenit tot mai popular în rândul pasagerilor grație faptului că se află în apropierea centrului Tokyo. Terminalele dedicate zborurilor interne, T1 și T2, au fost apreciate de Skytrax pentru calitatea ofertei de shopping și pentru oferta culinară a barurilor și restaurantelor din interior. La sfârșitul anului 2014, terminalul dedicat zborurilor internaționale, extins recent, a fost îmbunătățit prin deschiderea unui hotel și prin lărgirea ofertei culinare.

3.Aeroportul Internațional Hamad  (Doha, Qatar)

Aeroportul Internațional Hamad din Doha, Qatar, a fost premiat în 2017 cu 5 stele Skytrax. Skytrax a ținut cont de feedback-ul primit de la pasageri în ceea ce privește curățenia, serviciile, timpul de așteptare la check-in, punctele de imigrare, și alte aspecte care au impact asupra călătorilor.

Aeroportul Hamad este primul aeroport din regiunea MENA (Middle East and Noth Africa) care a primit această distincție. În total, Skytrax a premiat numai șase aeroporturi din întreaga lume cu 5 stele, patru dintre ele aflându-se în Asia, fiind vorba de aeroporturile Seul Incheon, Tokyo Haneda, Singapore Changi și Hong Kong, și unul în Europa, la Munchen, Germania, toate prezente în top 10 cele mai bune aeroporturi din lume.

4.Aeroportul Internațional Incheon (Coreea de Sud)

Aeroportul Internațional Incheon, localizat în Incheon, la 48 km vest de Seul, este cel mai mare și mai aglomerat aeroport din Coreea de Sud și unul dintre cele mai mari din lume. Acest aeroport este nod aerian pentru Korean Air, Asiana Airlines, Jeju Air și Polar Air Cargo. Aeroportul din Incheon a deținut supremația în topul celor mai bune aeroporturi din lume în perioada 2005-2013.

În interiorul aeroportului din Incheon, pasagerii pot experimenta tradiția culturii coreene, beneficiind de un muzeu cultural, se pot relaxa la spa, pot juca golf în aer liber, paria la Casino, se pot vizita grădinile interioare, sau se poate urmări un film la cinema. În plus se poate merge la patinoar, la shopping sau la un restaurant de lux.

5.Aeroportul Internațional Munchen (Germania)

Josef Strauss Munich Airport (MUC) este al doilea aeroport din Germania după numărul de pasageri, după cel din Frankfurt. Situat la aproximativ 30 de kilometri de capitala bavareză este un hub pentru compania Lufthansa. De aici se pleacă în 266 destinații din toată lumea, fiind al 5-lea aeroport din acest punct de vedere.

În cazul în care nu doriți sau nu puteți să mergeți în Munchen, fără probleme aveți ce face și în aeroport. În primul rând acesta are propria sa fabrică de bere (nimic ciudat vorbind despre Munchen), dar și cea mai mare piscină cu valuri, pentru amatorii de surfing.

Dacă nu vă place berea și surful, atunci poate vreți să luați cursuri de mini-golf, ori să explorați o aeronavă istorică. În decembrie avem aici și propriu Târg de Crăciun și camere în care vă puteți odihni, de la doar 10 euro pe oră. Și țineți cont de faptul că Aeroportul Munchen este printre cele mai punctuale din lume!

6.Aeroportul Internațional Hong Kong

Aeroportul Internațional Hong Kong (HKG), localizat pe insula Chek Lap Kok, este aeroportul principal din Hong Kong. De asemenea este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, cu peste 68 milioane de pasageri anual, având conexiuni în principal spre China continentală dar și spre restul lumii. Este hub pentru numeroase companii, printre care cele mai importante fiind Cathay Pacific și Air Hong Kong.

Este format din 2 terminale, dintre care Terminal I este printre cele mai mari din lume ca și suprafață.  Aeroportul din Hong Kong are numeroase facilități de oferit pasagerilor săi, printre care: un film la Imax(cu cel mai mare ecran de cinema din Hong Kong), un lounge de lux, simulator de golf, sau un simulator de pilotat avioane. Pe lângă acestea există posibilitatea de shopping, spa și restaurante tradiționale.

7.Aeroportul Internațional Narita (Tokyo, Japonia)

Narita International este cel mai mare aeroport din Japonia și cel mai mare aeroport internațional situat în Narita, Greater Tokyo din Japonia. Situat la 60 km de orașul Tokyo, aeroportul a fost cunoscut anterior ca Aeroportul Internațional New Tokyo. S-a deschis în 1978 și are o suprafață totală de 1.125 ha. Aeroportul Internațional Narita are două terminale și două piste. A și B.

Pista A are 4.000m lungime și 60m lățime și poate gestiona 135.000 de zboruri pe an. Utilizează un sistem de aterizare pentru instrumente III III B. Pista B are o lungime de 2.500m și o lățime de 60 de metri și poate capacita doar 65.000 de zboruri pe an. Pistele folosesc câte un sistem de lumină aeronautică fiecare. În jur de 30,3 km de autostradă este disponibil.

Aeroportul Internațional Narita are două terminale de pasageri. Terminalul 1 poartă un design de satelit și dispune de o clădire centrală atașată cu o aripă de sud și o aripă de nord. Un total de cinci sateliți alcătuiesc terminalul. Întins pe o suprafață de 451.000 m2, terminalul 1 are cinci etaje deasupra solului și un etaj mai jos. Subsolul terminalului este o stație aeroport conectată la oraș prin diferite trenuri.

Etajul de bază are linii de tren JR și Keisei. Etajul întâi găzduiește holul de sosire internațional și ghișeele de check-in interne, în timp ce etajul al doilea servește controlul pașapoartelor de intrare, iar al treilea este folosit pentru controlul pașapoartelor de ieșire. Etajul al patrulea are un hol de plecare internațional, precum și restaurante și magazine, iar al cincilea etaj are o punte de observație, în afară de restaurante și magazine.

Terminalul 2 este situat pe o suprafață de 338.700m2. Deschis în decembrie 1992, terminalul include o clădire principală și satelit. Clădirea principală are șase etaje și un subsol, în timp ce clădirea prin satelit are trei etaje.

Subsolul clădirii principale are stația Terminal 2 cu legături feroviare prin liniile JR și Keisei. La primul etaj se află holul pentru sosiri internaționale și ghișeele de check-in interne, cu controlul pașaportului de la etajul doi. Etajul al treilea prezintă holul plecărilor internaționale și controlul pașapoartelor de ieșire. Un birou de observație și restaurante și magazine sunt situate la etajul al patrulea.

În clădirea satelitului, etajul al doilea servește ca loc de sosire. Locul de plecare este situat la etajul al treilea. La terminale sunt prezente facilități precum terminale de internet, saloane, un birou poștal, clinici, schimb valutar, bancomate, facilități de copiere și fax și multe altele. Ambele au facilități precum creșă, spații pentru fumători, bănci, cameră de joacă pentru copii și birou poștal. Contoare automate de check-in pot fi găsite la ambele terminale, pe lângă LCD-urile, care afișează informațiile necesare de călătorie.

8.Aeroportul Internațional Chubu Centrair (Nagoya, Japonia)

Aeroportul internațional Chubu Centrair din Nagoya, Japonia a fost premiat în 2019 pentru al treilea an consecutiv Aeroportul regional global de 5 stele de către SKYTRAX, organizația internațională de rating aerian.

În septembrie 2019, noul terminal LCC 2 de pe Aeroportul Centrair a fost deschis, devenind al treilea terminal dedicat LCC din Japonia. Noul terminal are o suprafață totală de 45.000 de metri pătrați și are capacitatea de a gestiona 4,5 milioane de pasageri pe an.

Aeroportul Internațional Chubu Centrair se bucură de legături excelente de transport la sol, accesul fiind situat la doar 30 de metri de sălile de sosire și plecare, care face legături cu trenurile, autobuzele, mașinile, bărcile de mare viteză și transportul public cu terminalul pentru pasageri.

Pentru clienții care vor sta un pic mai mult în aeroport, Sky Deck se află la nivelul superior al terminalului Centrair și se extinde spre pistă, cu o lungime superioară de 300 de metri este căptușită cu o pardoseală din lemn. Mulți oameni laudă această punte pentru că au cel mai apropiat punct de observație a avioanelor din Japonia. Cel mai îndepărtat capăt al Sky Deck se află la 300 de metri de pistă și la doar 50 de metri de calea de transport pe care avioanele o iau atunci când se deplasează pe pistă, ceea ce face posibilă vizitatorii să vadă avioanele de aproape.

Centrair oferă călătorilor șansa de a experimenta piscina cu vedere la piste (Fu No Yu), unde clienții se pot bucura de o baie relaxantă, în timp ce vizionează avioanele și privesc soarele așa cum apune. Clienții se pot bucura și de o selecție cuprinzătoare de mâncare și băuturi în întreaga zonă a orașului Sky Town, restaurante care oferă bucătărie japoneză, occidentală, italiană, franceză, chineză, coreeană și alte preparate din lume, inclusiv restaurantele Ramen și Noodle.

9.Schiphol (Amsterdam, Olanda)

Aeroportul Schiphol din Amsterdam a fost deschis în anul 1916 ca bază militară, a devenit unul dintre cele mai importante aeroporturi din Europa, fiind al treilea de pe continent după numărul de pasageri. Situat la doar 9 km de Amsterdam, este hub pentru KLM în primul rând, dar și Transavia și Martinair.

Datorită faptului că cei de la KLM au zboruri spre foarte multe destinații îndepărtate, în principal America Centrală și de Nord, Asia și Africa, Schiphol este un aeroport foarte bine pregătit pentru cei cu escală. În primul rând legătura cu centrul orașului se face foarte rapid, în aproximativ 20 minute, însă are și foarte multe facilități de oferit celor care nu doresc să părăsească aeroportul.

Numeroase restaurante, magazine de suveniruri, locuri de joacă pentru copii, găsiți cele mai scumpe sticle de vin din lume, puteți juca la cazino, căutați gigantul cățel de pluș, vizitați micul muzeu de istorie din aeroport, faceți poze la semnul ”I Amsterdam”, identic cu cel din centrul orașului și urmăriți decolările și aterizările de la terasa panoramică.

10.Aeroportul Internațional Kansai (Osaka, Japonia).

Aeroportul Internațional Kansai este situat pe o insulă artificială din mijlocul golfului Osaka în largul țărmului Honshu, la 38 km sud-vest de stația Osaka, situat în trei municipalități, inclusiv Izumisano (nord), Sennan (sud) și Tajiri (central ), în Prefectura Osaka, Japonia.

Kansai s-a deschis la 4 septembrie 1994 pentru a atenua supraaglomerația de pe Aeroportul Internațional original din Osaka, denumit Aeroportul Itami, care este mai aproape de orașul Osaka și acum se ocupă doar de zboruri interne. Are două terminale: 1 și 2. Terminalul 1, proiectat de arhitectul italian Renzo Piano, este cel mai lung terminal aeroport din lume cu o lungime de 1,7 kilometri. Aeroportul servește ca hub internațional pentru All Nippon Airways, Compania aeriană japoneză și Nippon Cargo Airlines, și servește, de asemenea, ca hub pentru Peach, primul transportor internațional low-cost din Japonia.

În iunie 2014, aeroportul Kansai a devenit un hub asiatic, cu 780 de zboruri săptămânale către Asia și Australia (inclusiv 119 de marfă), 59 de zboruri săptămânale în Europa și Orientul Mijlociu (5 de marfă ) și 80 de zboruri săptămânale în America de Nord (42 de marfă). Kansai a fost premiat pentru cel mai bun personal al aeroportului din Asia, cel mai bun personal al aeroportului din lume și cel mai bun aeroport din lume pentru livrarea bagajelor în 2020.