Top 10 cele mai bune mâncăruri fast-food din lume! Galerie foto

Cultura preparatelor de tip fast-food nu este foarte dezvoltată în România. În ultimii ani, prin intermediul festivalurilor fast-food organizate în diferite orașe din țara noastră, românii au început să prindă gustul acestui tip de mâncare.

Deși nu este neapărat o dietă perfectă pentru un stil de viață sănătos, preparatele de tip fast-food sunt delicioase și merită consumate măcar o dată sau de două ori pe săptămână.

În numeroase colțuri de lume există o adevărată tradiție a mâncării de tip fast-food, anumite preparate fiind consumate de oameni numai de la vânzătorii ambulanți pentru că aceștia le pregătesc cel mai bine. Cei de la Food Atlas au realizat diferite topuri pentru gurmanzii din toată lumea, iar unul dintre acestea prezintă cele mai bune zece mâncăruri fast-food apreciate în toată lumea.

Spre deosebire de alte clasamente de acest gen de această dată componentele nu vor primi o cifră pentru că sunt imposibil de catalogat fiind nemaipomenit de delicioase fiecare în felul său.

În continuare vă prezentăm top 10 cele mai bune mâncăruri fast food din lume:

Satay – Indonezia

Satay este un preparat extrem de popular care provine din Indonezia. Este format din fâșii de carne servite cu sos. Toate tipurile de carne pot fi folosite pentru a face satay, chiar și unele dintre soiurile exotice, cum ar fi de carnea de crocodil sau de șarpe. Secretul acestui preparat de tip fast-food este marinarea înainte de a pune carnea pe grătar.

Gyros – Grecia

Gyros este o mâncare fast-food tradițională din Grecia și constă în carne de porc, vită, pui, miel sau vițel pregătită pe o țepușă verticală. Carnea se feliază și se pune în pită cu tzatziki și roșii, ceapă, salată și castraveți proaspeți. Iar alături se pune și o porție de cartofi prăjiți și un pic mai groși decât dimensiunea lor obișnuită.

Pad Thai – Thailanda

Pad Thai este mâncarea națională a Thailandei, un fel aromat, compus din tăiței de orez, tofu, creveți uscați, germeni de fasole și ouă. Poate fi preparat cu carne de pui și porc, iar aromele ei sunt o combinatie complexa de dulce, acrișor și sărat. Se găsește atât la standurile cu mâncare stradală, cât și în restaurante.

Piadina Romagnola – Italia

Piada sau piadina Romagnola era, acum mult timp, o simplă pâine a săracilor, făcută din făină de porumb. Piadenele de acum pot avea orice umplutură, se aseamănă cu sandvișurile, și pot fi găsite, proaspăt preparate, la mai toate chioșcuri de tip fast-food de pe stradă.

Shaorma – Liban

Shaorma este un preparat din carne marinată și prăjită care se roteste pe o frigăruie orizontală de dimensiuni mari. A fost gătita pentru prima oară în perioada Imperiului Otoman, iar numele său provine din pronunția arabă a cuvântului turcesc çevirme (lit. a întoarce). Este unul dintre produsele de tip fast-food care au prins bine în România, deși rețeta originală a suferit numeroase modificări pe plaiuri mioritice.

Tacos – Mexic

Tacosul reprezintă mâncarea tradițională din Mexic și datează încă din secolul al XVIII-lea. Astazi este unul din principalele feluri de mâncare de stradă și fast-food din Mexic. Tacos constă în tortillas subțiri și plate, coapte pe grătar, pline cu numeroase umpluturi de carne, legume și condimente, pliate și mâncate.

Pommes frites – Belgia

Cartofii prăjiți fac parte dintre felurile de mâncare fast-food care sunt extrem de populare în toată lumea. În ceea ce privește rivalitatea acerbă dintre Franța și Belgia referitoare la originea exacta a acestui preparat, belgienii iubesc cel mai mult cartofii prăjiți și îi ridică la rang de artă culinară. Ei se găsesc la toate standurile stradale și pot fi consumați în combinație cu numeroase sosuri care mai de care mai delicioase.

Lahmacun – Turcia

Lahmacun este poreclită, în mod popular, pizza turceasca, dar este, de fapt, un aluat crocant presărat cu carne tocata picantă. În Turcia, lahmacun este mâncarea de de tip fast-food preferată pentru masa de prânz. Poate fi gasită la numeroase standuri de stradă, dar și în aproape orice restaurant tradițional turcesc, sau în restaurantele cu kebab.

Miso Ramen – Japonia

Miso ramen este un preparat fast-food aromat obținut prin prepararea bazei miso, a bulionului și a legumelor într-un wok. Supa este completata de germeni de fasole, carne de porc maruntita, usturoi, porumb dulce și (uneori) fructe de mare locale. Rețeta a fost inventată în anul 1955 în orașul Sapporo.

Pierogi – Polonia

Pierogi sunt niște găluște umplute și erau o mancare tradițională a populației din provincie. Ulterior s-au transformat într-unul dintre preparatele, de tip fast- food, preferate ale Poloniei. Fiecare persoană are propria versiune a umpluturii, iar ingredientele care pot fi utilizate sunt variate, de la cartofi sau varză până la diferite tipuri de carne.

Sursa foto: Food Atlas