Top 10 cele mai bune orașe din lume pentru expați! Galerie foto

Un clasament al orașelor preferate de oamenii care aleg să muncească și să traiască departe de țara natală

Numeroase site-uri sunt destinate oamenilor care preferă să locuiască și să muncească în altă parte decât în țara lor de origine. Acestea îi ajută pe expați cu multe sfaturi utile pentru a le ușura integrarea în alt gen de societate total diferită de aceea din care provin ei.

InterNations este unul dintre cele mai importante site-uri care îi ajută pe cei care au ales soluția de a trăi departe de țara lor. În urma unui sondaj de opinie efectuat pe 20.000 de expați, cei de la InterNations au reușit să alcătuiască un top 10 al celor mai bune orașe din lume pentru expați.

Surprinzător sau nu, orașele capitale din Asia de Sud-Est sunt considerate de expați drept cele mai bune variante de a locui și a munci. Trecând peste bariera lingvistică, care pare de departe cel mai mare hop pentru expați, participanții la sondaj susțin că dacă vorbești limba engleză ai toate șansele să te poți integra rapid.

Orașele din această zonă a lumii sunt considerate cele mai bune variante de către expați datorită costului vieții care este unul accesibil, chiar dacă securitatea și calitatea serviciilor medicale pot varia de la caz la caz.

Montreal este primul oraș non-asiatic care apare în topul celor mai bune 10 orașe din lume pentru expați. Aici situația este un pic diferită decât în orașele din Asia. Condițiile de muncă sunt bune, serviciile medicale de calitate, siguranța este bună, însă costul vieții este mult mai ridicat. Și un alt impediment ar fi iernile lungi și grele.

Lisabona și Porto sunt primele orașe din Europa care apar în topul preferințelor celor care aleg să muncească și să trăiască departe de casă. Ambele fac parte din peninsula Iberică dar au un climat diferit. Oferă expaților o viață socială bună, servicii medicale excelente și siguranță publică. În plus, atât Lisabona cât și Barcelona sunt orașe în care poți să-ți petreci și un concediu de vis fără probleme. În continuare vă prezentăm top 10 al celor mai bune orașe din lume pentru expați.

1.Taipei (Taiwan)

Taipei este recunoscut pentru costul relativ scăzut al vieții și pentru bucătăria sa cu o gamă largă de opțiuni. Expații intervievați de InterNations s-au declarat extrem de mulțumiți de atitudinea localnicilor față de străini, costul vieții, calitatea decentă a serviciilor medicale dar și perspectiva unei cariere. În schimb, mulți dintre străinii care au ales să trăiască și să muncească aici au încă probleme legate de însușirea limbii locale, chineza.

2.Kuala Lumpur (Malaezia)

Kuala Lumpur este un oraș recunoscut pentru cultura locală la care poți avea acces foarte ușor dacă vorbești limba engleză. Deasemenea bucătăria este una foarte apreciată. Și costul vieții este unul ieftin. Un impediment dezvăluit de expați celor de la InterNations este legat de perspectivele unui loc de muncă. Pentru că guvernul malaezian a impus niște restricții clare referitoare la angajarea cetățenilor străini pentru a proteja forța de muncă locală.

3.Ho-Chi-Minh (Vietnam)

Mai mulți expați spun că este relativ ușor să-ți găsești o locuință în acest oraș care are și avantajul unui cost scăzut al vieții, informează InterNations. Dar la fel de mulți dintre aceștia, majoritatea europeni, se plâng de lipsa de curățenie a străzilor și dezinteresul față de mediul înconjurător.

Într-un studiu separat, cei de la HSBC au clasificat Vietnamul drept una dintre cele mai bune țări din lume pentru a trăi și a munci atunci când este vorba de cetățeni străini.

4.Singapore

Acest oraș-stat din Asia este considerat de expați drept unul cu o economie în plină ascensiune. În Singapore găsești cel mai ieftin restaurant cu stele Michelin din lume, dar și o bucătărie extrem de variată și apreciată. Expații mai spun că se simt în siguranță în acest oraș și că sunt foarte mulțumiți de stabilitatea politică, notează InterNations.

Nemulțumirea cea mai mare a străinilor care trăiesc în Singapore este legată de costurile mari ale transportului local și de dezechilibrul muncă-viață socială.

5.Montreal (Canada)

Metropola canadiană are, în opinia expaților, un nivel ridicat raportat la viața profesională, costul vieții și accesibilitatea locuințelor, scrie InterNations. Sursa citată că în alte două orașe din Canada, Toronto și Vancouver, situația este un pic diferită, in sens negativ.

Mai bine de jumătate dintre străinii care au participat la sondaj au recunoscut că marele impediment este cel al condițiilor climatice, iernile fiind extrem de lungi și grele.

6.Lisabona (Portugalia)

InterNations notează faptul că pentru expați este ușor să se stabilească și să înceapă o nouă viață în orașul portughez. Pentru cunoscătorii de limbă engleză este și mai simplu deoarece locuitorii din Lisabona, obișnuiți cu milioane de turiști, te pot îndruma și ajuta ușor.

Orașul are și o noapte de viață foarte zbuciumată, acces rapid către plaje, iar în 2019 a fost numit drept una dintre cele mai tari destinații din acest mileniu.

7.Barcelona (Spania)

Peste 90% dintre expații prezenți în orașul catalan sunt foarte mulțumiți de climă, de gama de activități de agrement disponibile. Străinii stabiliți în Barcelona consideră că serviciile medicale sunt de o calitate ridicată. Totodată este foarte ușor să te obișnuiești cu oamenii și cultura locală, scrie InterNations.

8.Zug (Elveția)

Absolut niciun expat chestionat de InterNations nu s-a plâns de calitatea mediului, siguranța personală sau transportul local din acest oraș elvețian situat la marginea unui lac idilic. Calitatea vieții este una ridicată la Zug.

Pe de altă parte, patru din zece participanți la sondaj au recunoscut că duc o veritabilă luptă pentru a se simți cu adevărat parte integrantă a populației din orașul elvețian din cauza faptului că localnicii sunt extrem de neprietenoși cu rezidenții străini.

9.Haga (Olanda)

În ciuda faptului că orașul olandez este clasat printre primele din lume atunci când este vorba de siguranța locurilor de muncă, expații chestionați de InterNations se declară nemulțumiți de oferta și gama limitate de cariere disponibile la Haga. Sunt și foarte mulți străini stabiliți în acest oraș care au probleme din cauza condițiilor climatice.

10.Basel (Elveția)

Aproape toți expații intervievați de cei de la InterNations se declară mulțumiți de siguranța personală, transportul local și mediul înconjurător din acest oraș elvețian. Basel este, totodată, considerat cel mai bun oraș din Elveția când este vorba de costul vieții și al locuințelor. Un aspect oarecum puțin semnificativ ținând cont că Țara Cantoanelor este recunoscută drept una dintre cele mai scumpe țări din lume.

La fel ca și în cazul celuilalt oraș elvețian din acest top, Zug, trei din zece expați respondenți ai sondajului se plâng de greutatea integrării în cultura locală și de faptul că locuitorii din Basel sunt extrem de reci și neprietenoși.