Top 10 cele mai ciudate clădiri din lume. Galerie foto spectaculoasă

Top 10 cele mai ciudate clădiri din lume s-a născut din dorința de a prezenta un clasament al celor mai deosebite și totodată ciudate construcții din lume.

Multe dintre ele au fost ridicate din nevoia de adaptare la anumite condiții climaterice, altele au ca scop publicitatea iar o altă parte reprezintă doar visurile unor arhitecți care și-au dorit să construiască niște clădiri ciudate ca să atragă atenția.

Bineînțeles cu numărul clădirilor ciudate din lume depășește cu mult cifra zece dar am încercat să adunăm în articolul de față pe cele foarte ciudate dintre ele. Unele clădiri ciudate aparțin unor companii de renume, altele sunt în proprietatea unor instituții sau a unor state, dar toate sunt reunite în acest top 10 cele mai ciudate clădiri din lume.

Top 10 cele mai ciudate clădiri din lume

Biblioteca municipală din Kansas City (Missouri,SUA)

Biblioteca municipală din Kansas City ocupă ultimul loc în top 10 cele mai ciudate clădiri din lume. Această clădire este una dintre cele mai vechi și mai mari biblioteci din lume, fiind fondată în anul 1873. Pereții exteriori arată exact ca un  raft uriaș de bibliotecă de unde se văd niște cotoare de cărți masive. Practic acest aspect deosebit reprezintă principala atracție a bibliotecii municipale din Kansa care i-a adus și titlul de cea mai frumoasă din America. Exterioarele clădirii sunt decorate cu marmură și mahon și folosesc arhitectura secolului XX. Interiorul este decorat cu beton și este străjuit de o ușă de oțel ce cântărește 35 de tone. Fiecare secțiune a bibliotecii municipale din Kansas City mulțumește orice tip de cititor și deține câte o colecție specială de cărți din toate domeniile.

Muzeul de știință WonderWorks (Orlando, Florida, SUA)

WonderWorks este un centru de divertisment axat pe expoziții științifice care deține cinci locații din Statele Unite. Sloganul companiei este „Let Your Imagination Run Wild”. Clădirile sale sunt de obicei construite ca și cum ar fi cu susul în jos. În top 10 cele mai ciudate clădiri din lume vă prezentăm sediul inițial și primul construit, cel din Orlando, Florida.

Experiența este considerată un „edu-tainment”, o combinație de educație și divertisment. Conține peste o sută de mâini pe exponate care provoacă mintea și multe activități pe care oaspeții să le exploreze. Fiecare locație WonderWorks conține expoziții interactive, de divertisment pe teme de spațiu, fizică și matematică. Unele locații oferă, de asemenea, un spectacol de magie pentru cină, precum și un mișcare 4D XD. Fiecare clădire WonderWorks este proiectată să arate ca și cum o clădire existentă ar fi fost smulsă de pământ de vreme severă și aruncată cu susul în jos pe acoperișul său.

Acest design unic a fost inițial adus la viață de arhitectul originar din Orlando, Terry O. Nichoson, de la Nichoson Design International, în locația originală Orlando a WonderWorks. Nichoson a continuat să funcționeze ca principal consultant de proiectare pentru toate locațiile ulterioare WonderWorks. Toate locațiile oferă etichete laser și un curs de frânghii multi-poveste. Locația Myrtle Beach are un curs de frânghii în aer liber și linie cu fermoar.

Compania are locații în Orlando, Florida (3 martie 1998), Pigeon Forge, Tennessee, Panama City Beach, Florida, Myrtle Beach, Carolina de Sud, Syracuse, New York (2012) și Branson, Missouri (2019). Legenda WonderWorks începe cu cei mai mari oameni de știință din lume, conduși de profesorul Wonder. Laboratorul lor de cercetare de top situat pe o insulă îndepărtată din Triunghiul Bermudelor a fost locul pentru ultimul lor experiment, creând o tornadă făcută de om. Experimentul merge greșit, iar tornada este dezlănțuită în laborator, eliminând-o de pe sol și transportând-o la mii de kilometri distanță până când aterizează cu capul în jos pe locațiile actuale.

The Basket Building (Ohio, SUA)

Pentru locul opt al acestui clasament al celor mai ciudate clădiri din lume rămânem pe tărâm american. The Basket Building este sediul central al companiei Longaberger, o companie producătoare și distribuitoare de coșuri artizanale din lemn.

The Basket Building este copia fidelă a coșului de lemn care reprezintă imaginea companiei. Au fost nevoie de doi ani pentru finalizarea acestei construcții ce se întinde pe 1700 de metri pătrați.

Clădirea-coș reprezintă exemplul viu de arhitectură mimetică conform căruia clădirile sunt construite după aceeași formă a produsului ce are nevoie să fie promovat. Partea interioară a clădirii este decorată de un tavan de sticlă, iar pereții sunt animați de picturile fondatorilor clădirii. Atât angajații cât și oaspeții se pot bucura de lumina naturală a zilei în interiorul clădirii.

Krzywy Domek (Casa Strâmbă, Sopot, Polonia)

Casa Strâmbă este o veritabilă minune arhitecturală, construită în anul 2004 în orașul polonez Sopot. Casa Strâmbă face parte dintr-un complex comercial din și a fost creată de arhitecții Szotynscy și Zalesky care s-au inspirat din basmele populare poloneze. În timp a devenit unul dintre cele mai căutate și imortalizate locații din Polonia. Vizitatorii au senzația că clădirea este pe cale să se împrăștie pe trotuar în momentul imediat următor, ceea ce arată foarte ciudat din exterior. De asemenea, are uși din sticlă, iar șindrila este smălțuită în albastru și verde care luminează noaptea.

Muzeul de artă modernă (Viena, Austria)

Supranumit  și Mumok (din numele complet Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien) este un muzeu din Viena, Austria. Muzeul are o colecție de 10.000 de lucrări de artă modernă și contemporană, incluzând lucrări majore de la Andy Warhol, Pablo Picasso, Joseph Beuys, Nam June Paik, Wolf Vostell, Gerhard Richter, Jasper Johns și Roy Lichtenstein.

Peste 230 de lucrări de artă au fost date muzeului de către industriașul german și colecționarul de artă Peter Ludwig și soția sa Irene în 1981. Din 2001, muzeul a fost găzduit într-o clădire acoperită cu piatră proiectată de arhitecții austrieci Ortner & Ortner.

Mumok a fost fondat pe 21 septembrie 1962, ca Muzeul secolului al XX-lea (mai târziu Casa anilor 20) în Grădina Elvețiană, situată în Pavilionul austriac care a fost construită de Karl Schwanzer pentru Bruxelles EXPO în 1958 și a fost renovat ca sală de expoziții.

Stone House (Casa din piatră, Guimaraes, Portugalia)

Casa de piatră este situată în munții Fate, lângă Guimaraes (Portugalia). A fost construită în 1974 și a fost inspirată de desenul animat „Familia Flinstone”.

A fost construită din două stânci uriașe, conectate printr-o mixtură de beton. Dă senzația unei structuri preistorice și a devenit una dintre cele mai căutate atracții turistice din Portugalia.

Habitat 67 (Montreal, Canada)

Habitat 67, sau pur și simplu Habitat, este un complex de locuințe din Montreal, Quebec, Canada, proiectat de arhitectul israeliano-canadian Moshe Safdie. A fost concepută inițial ca teza de master în arhitectură la Universitatea McGill și apoi construită ca un pavilion pentru Expo 67, Târgul Mondial desfășurat din aprilie până în octombrie 1967. Este situat pe 2600 Avenue Pierre-Dupuy, pe cheiul Marc-Drouin de lângă râul Saint Lawrence.

Habitat 67 este considerat pe scară largă un reper arhitectural și una dintre cele mai recunoscute clădiri atât din Montreal, cât și din Canada. Habitat 67 este pe locul patru al top 10 cele mai ciudate clădiri din lume. Dezvoltarea a fost finanțată de guvernul federal, dar acum este deținută de chiriașii săi, care au format un parteneriat limitat care a achiziționat clădirea de la Canada Mortgage and Housing Corporation în 1985. Safdie mai deține un apartament penthouse în clădire. Penthouse-ul Safdie, precum și un tur al unei clădiri sunt disponibile prin vizite cu ghid.

Formele de intercalare ale Habitat 67, pasarelele conectate și terasele amenajate au fost esențiale. Habitat 67 cuprinde 354 de forme de beton prefabricate identice, dispuse în diferite combinații, ajungând până la 12 etaje în înălțime. Împreună, aceste unități creează 146 de reședințe de diferite dimensiuni și configurații, formate fiecare de la una la opt unități de beton legate. Complexul conținea inițial 158 de apartamente, dar de atunci s-au unit mai multe apartamente pentru a crea unități mai mari, reducând numărul total. Fiecare unitate este conectată la cel puțin o terasă privată, care poate varia între aproximativ 20 și 90 de metri pătrați.

Dezvoltarea a fost concepută pentru a integra beneficiile caselor suburbane – și anume grădini, aer curat, confidențialitate și medii cu mai multe niveluri – cu economia și densitatea unei clădiri de apartamente urbane moderne. Se credea că ilustrează noul stil de viață, oamenii vor trăi în orașe din ce în ce mai aglomerate din întreaga lume.

În martie 2012, Habitat 67 a câștigat un sondaj online Lego Architecture și este un candidat pentru a fi adăugat pe lista clădirilor celebre care inspiră un set de replici speciale Lego. Cărămizile Lego au fost de fapt utilizate în planificarea inițială pentru Habitat; potrivit firmei Safdie, „modelele inițiale ale proiectului au fost construite folosind cărămizi Lego, iar iterațiile ulterioare au fost construite și cu cărămizi Lego”.

Mind House (Casa minții, Barcelona, Spania)

Casa minții se află pe locul 3 în top 10 cele mai ciudate clădiri din lume și este situată pe dealul El Carmel din Barcelona. A fost construită în 14 ani de când a început săparea fundației în anul 1900. Și această clădire este parte a patrimoniului cultural UNESCO.

De fapt, complexul este compus din 60 de case diferite, capele, și parcuri, toate concentrate în jurul unei fântâni impresionante. Statuile de la colțurile casei minții fac ca acest loc să fie și mai atractiv.

Muzeul Guggenheim (Bilbao, Spania)

Muzeul Guggenheim, locul doi în top 10 cele mai ciudate clădiri din lume, se află în orașul Bilbao din Spania. A fost  creat de arhitectul canadiano-american Frank Gehry și deschis publicului în 1997. La ora actuală, muzeul reprezintă un complex de câteva clădiri interconectate.

Clădirea muzeului Guggenheim este căptușită cu titan, calcar și sticlă. Acest muzeu este poziționat pe malul râului Nervion. Muzeul conține lucrări ale artiștilor contemporani, iar operele unor mari artiști europeni și americani fac ca el să fie una dintre cele mai vizitate clădiri din Spania.

Republica Kugelmugel (Viena, Austria)

O clădire ca o bilă uriașă și mare cât o republică este liderul în top 10 cele mai ciudate clădiri din lume. Republica Kugelmugel este o micronațiune situată la Prater din Viena, Austria. Republica și-a declarat independența în 1976, după dispute între artistul Edwin Lipburger și autoritățile austriece privind autorizațiile de construire pentru o casă în formă de bilă pe care a ridicat-o la Landesstraße 4091 în Katzelsdorf, Austria Inferioară în 1971. În 1979, Lipburger a fost arestat și trimis la închisoare timp de zece săptămâni.

În iunie 1982, casa a fost mutată în parcul Prater, în apropiere de Hauptallee, și închisă de garduri cu sârmă ghimpată înaltă de opt metri. Casa are singura adresă din Republica proclamată, aceea fiind „2., Antifaschismusplatz” („cartierul 2. din Viena, Piața Anti-Fascism”), care de atunci a fost adoptată oficial de orașul Viena. Lipburger a murit în ianuarie 2015, dar Republica deține oficial o populație de peste 650 de cetățeni nerezidenți. În prezent, Republica este administrată de guvernul Vienei și este utilizată ca atracție turistică. Cuvântul “Kugel” înseamnă “minge” sau “sferă” în germană; cuvântul „Mugel” este o expresie germană austriacă pentru „bump” sau „deal pe un câmp”.