Top 10 cele mai frumoase stații de metrou din lume. Galerie foto spectaculoasă

În anul 2020, România se chinuie să deschidă o magistrală de metrou la care lucrează de cel puțin șapte ani, bașca faptul că ditamai capitala unei țări din Uniunea Europeană nu are, încă, o linie de metrou care să lege orașul de aeroport. Se aude că aceasta va fi inaugurată curând, dar probabil că dacă nu trebuiau organizate partide la un Campionat European de fotbal acest lucru rămânea doar la nivelul de proiect.

În aceeași ordine de idei, Suedia organiza încă din anul 1956 un concurs pentru a desemna un arhitect care să decoreze stațiile de metrou. Rusia, la rândul ei, a construit prima linie de metrou tocmai în 1935, iar astăzi rețeaua de trenuri subterane a acestei țări este a patra cea mai aglomerată din lume cu nu mai puțin de 188 de stații!

Bineînțeles că Suedia și Rusia nu sunt singurele țări din lume care dețin și cele mai frumoase stații de metrou din lume. Totuși nu rușii domină acest top al celor mai frumoase stații de metrou din lume, veritabile capodopere arhitecturale. Cu trei reprezentante în acest clasament inedit, orașul american New York este lider.

În acest articol vă vom prezenta topul celor mai frumoase stații de metrou din lume alcătuit de specialiștii de la compania Expedia care au avut o misiune extrem de dificilă.

Stația Komsomolskaya (Moscova, Rusia)

Stația Komsomolskaya din capitala Federației Ruse a primit numele acesta în onoarea muncitorilor din Komsomol (liga de tineret) care au ajutat la construirea primei linii de metrou din fosta Uniune Sovietică în anii 30.

Stația Westfriedhof (Munchen, Germania)

Stația Westfriedhof iese în evidență prin faptul că este iluminată de 11 lămpi cu un diametru de 3,8 metri ce secționează plafonul în diferite culori.

Stația Arts et Metiers (Paris, Franța)

Stația Arts et Metiers face parte din rețeaua metroului parizian și este dedicată muzeului de arte și meserii care se află deasupra. Stația este situată pe traseul liniei 11 și a primit un nou look la celebrarea celei de-a două suta aniversări a muzeului.

Stația T-Centralen (Stockholm, Suedia)

Stația T-Centralen din capitala nordică este cea unde se întâlnesc toate cele trei linii de metrou din Stockholm și este una dintre cele mai aglomerate din capitala Suediei.

Stația Staromestska (Praga, Republica Cehă)

Arhitectura stației Staromestska din capitala Republica Cehă îți va atrage atenția deoarece fagurii de pe pereți îți vor aminti de celebrele piese de LEGO.  Roșul profund magenta este culoarea care simbolizează Staromestska Station dintre celelalte stații care alcătuiesc A-Line, fiecare dintre ele fiind marcate cu o culoare diferită.

Stația Toledo (Napoli, Italia)

Stația Toledo este una dintre cele mai adânci din rețeaua de metrou a orașului Napoli, dar și una dintre cele mai atrăgătoare din punct de vedere vizual. Prezintă o construcție pe mai multe niveluri care integrează rămășițele zidurilor de la sfârșitul secolului al XV-lea în perioada aragoneză și un mozaic albastru care strălucește mai intens pe măsură ce călătorii coboară în adâncime.

Stația Metro Center (Washington DC, SUA)

Metro Center Station a fost construită de arhitecții de la firma Harry Weese & Associates, după ce aceștia au făcut un tur al celor mai mari stații de metrou din lume. Trăsătura cea mai impresionantă a acestei stații este exprimată prin tavanele albe boltite și iluminatul elegant.

Stația Mayakovskaya (Moscova, Rusia)

Stația de metrou Mayakovskaya, a doua reprezentantă a capitalei Federației Ruse în acest top al celor mai frumoase stații de metrou din lume, a fost numită după poetul sovietic Vladimir Mayakovsky. Principala atracție arhitecturală a acestei stații o reprezintă tavanele decorate cu mozaic, absolut superbe.

Stația City Hall (New York, SUA, abandonată în prezent)

Orașul american New York-ul are mai multe stații de metrou abandonate, însă City Hall Station este de departe cea mai frumoasă din tot orașul. Din păcate, a fost și cea mai puțin practicabilă din cauza cotiturilor sale.

Grand Central Terminal (New York, SUA)

Grand Central Terminal este cea de-a treia reprezentantă a New York-ului în acest top. Cu aproximativ 750 de mii de oameni care o tranzitează zilnic, Grand Central Terminal are caracteristica unică de a fi unul dintre puținele repere din New York pe care localnicii le vizitează cot la cot cu turiștii care vin în metropola americană.

Însă top 10 al celor mai frumoase stații de metrou din lume nu se încheie aici. Iată alte câteva exemple care ar putea intra oricând în acest clasament:

Stația Universidad de Chile, (Santiago, Chile)

Vizitatorii stației Universidad de Chile din capitala statului Chile nu pot rata uriașa pictură murală intitulată Memoria Visual de una Nación (Memoria vizuală a unei națiuni), de Mario Toral. Muralul de 12.917 metri pătrați – instalat în două etape în 1996 și 1999 – acoperă toate zidurile și înfățișează istoria statului Chile.

Stația Solna Centrum, (Stockholm, Suedia)

Stația Solna Centrum este celebră datorită captivantelor tavane roșii și zidurilor verzi care sunt menite să înfățișeze o pădure sub un cer de seară. Însă artiștii Karl-Olov Björk și Anders Åberg s-au folosit de acest spațiu artistic pentru a face o declarație politică, ca un comentariu despre problemele de mediu, defrișare și dispariția populațiilor rurale în anii ’70.