Top 10 cele mai înalte clădiri din lume. Galerie foto spectaculoasă

De fiecare dată când mai apare o clădire înaltă, impunătoare, majestuoasă într-o anumită zonă din lume, pasionații de arhitectură și nu numai se întreabă dacă aceasta va rămâne cea mai înaltă clădire de pe Pământ sau când va cădea acest record.

Încă de acum o sută de ani, de la apariția primilor zgârie nori, oamenii s-au întrebat până când și până unde se va opri pasiunea celor care visează să se înscrie în Cartea Recordurilor sau pur și simplu să-și împlinească un vis.

„Zgârie-norii sunt aspiraționali. Omenirea a fost mereu fascinată de înălțimi. Fie că este vorba de Icarus sau de frații Wright, am căutat întotdeauna să scăpăm de legăturile gravitației. Zgârie-norii ne permit să zburăm”, declara Valery Augustin unul dintre cei mai renumiți și apreciați arhitecți din lume.

Deocamdată este greu de precizat dacă s-a atins limita finală în ceea ce privește construcția celei mai înalte clădiri din lume. Până la apariția unui nou record în materie, iată care este top 10 cele mai înalte clădiri din lume.

1.Burj Khalifa (Dubai)

Burj Khalifa este, la ora actuală, cea mai înaltă clădire din lume cu o înălțime de 828 de metri de-a lungul căreia se regăsesc 163 de etaje. Construcția a fost finalizată în anul 2010. Impunătoarea clădire a fost construită din dorința de a redefini tot ceea ce posibil în materie de inginerie, arhitectură și design. Totodată cei care au construit Burj Khalifa au îmbinat modernismul cu influențele islamice la care au adăugat trăsături economice din punct de vedere energetic.

2.Shanghai Tower (China)

Shanghai Tower este a doua clădire din acest top și are o înălțime de 632 de metri și 126 de etaje. Construcția acestei clădiri s-a terminat în anul 2016. Prosperul oraș, supranumit ”New York-ul” Chinei, nu avea cum să lipsească din acest top. Shanghai Tower are forma unei spirale îndreptată către cer. Mulți ar putea crede că este vorba de un moft al arhitecților, însă această formă ajută impunătoarea clădire să reziste foarte bine (n.red. spre deosebire de clădirile cu structură tradițională dreptunghiulară) în fața vânturilor puternice.

Arhitectura sa îmbină eleganța și inovația în materie. Shanghai Tower are în interiorul său: hoteluri, birouri, magazine și restaurante.

3.Makkah Royal Clock Tower (Mecca, Arabia Saudită)

Makkah Royal Clock Tower stabilește podiumul din top 10 cele mai înalte clădiri din lume cu o înălțime de 601 metri și 120 de etaje. Construcția impunătorului colos din Mecca s-a terminat în anul 2012. Makkah Royal Clock Tower este cel de-al doilea zgârie-nori din Orientul Mijlociu și se află lângă Marea Moeschee. Fidel denumirii sale, are patru fețe imense de ceas montate lângă vârful turnului, iar ceasurile dțin recordul mondial pentru cele mai mari și mai înalte din lume.

4.Ping An Finance Center (China)

Ping An Finance Center se află în orașul Shenzen, a fost finalizat în 2017 și are o înălțime de 599,1 metri și 115 etaje. Este o clădire zveltă (raportul aspectului lățime-înălțime este de 1:10) și are o fațadă din sticlă și oțel inoxidabil. Exteriorul acestei clădiri impresionante oferă o expresie structurală remarcabilă pe măsură ce se ridică de la bază până sus.

5.Lotte World Tower (Coreea de Sud)

Lotte World Tower se află la Seul, a fost finalizat în anul 2017 și are o înălțime de 555 de metri și 123 de etaje. Arhitecții au dezvăluit că designul acestei impunătoare clădiri aflate pe poziția a cincea în top 10 cele mai înalte clădiri din lume a fost inspirat din formele de artă tradiționale coreene. Lotte World Tower este un zgârie-nori utilizat în domeniul retail, și are în interiorul său spații de birouri, apartamente de lux și hoteluri de cinci stele. Conține chiar și o cafenea pe acoperișul său dar și o sală de concerte impunătoare.

6.One World Trade Center (New York, SUA)

One World Trade Center a înlocuit celebrele turnuri gemene distruse de teroriști pe 11 septembrie 2001, are o amprentă la sol identică cu acestea, o înâlțime de 541,3 metri și 104 etaje. One World Trade Center a fost finalizată în anul 2014.

New York-ul era la un moment dat cunoscut drept capitala zgârie-norilor din lume însă acum, în top 10 cele mai înalte clădiri din lume, are doar un singur reprezentant. Înălțimea sa – 1776 feet – reprezintă anul în care a fost semnată Declarația de independență (n.red. nu este o coincidență!) și un design mai elegant decât cel al fostelor turnuri gemene.

7.Guangzhou CTF Finance Centre (China)

Guangzhou CTF Finance Centre poartă numele orașului care găzduiește această clădire impunătoare de 530 de metri înălțime și 112 etaje care a fost terminată în anul 2016. Guangzhou CTF Finance Centre are vedere la râul Pearl, deține cel mai rapid lift din lume și are caracteristici distinctive care permit existența unor terase verzi și a unor luminatoare.

8.Tianjin CTF Finance Center (China)

Tianjin CTF Finance Center este un alt zgârie-nori care reprezintă China în acest top 10 cele mai înalte clădiri din lume, are o înălțime de 530 de metri și 96 de etaje. A fost finalizată în 2019 și o fațadă cu utilizare mixtă și curbe ondulate ușor care reduc puterea vântului pe structura clădirii. Conține birouri, hoteluri și apartamente de lux ca mai toate clădirile prezente în acest clasament dominat clar de zgârie-norii din China.

9.Citic Tower (China)

Citic Tower reprezintă Beijingul în acest top, are o înălțime de 527 de metri și 109 etaje, construcția fiind finalizată în 2018. Supranumit și China Zun, Citic Tower are o formă memorabilă, cu părțile superioară și inferioară mai largi decât cea din mijloc. Arhitecții au dezvăluit că forma sa a fost preluată după un vas antic chinezesc (zun). Este cea mai înaltă clădire din Beijing si este destinată în totalitate spațiilor de birouri. Și are un număr record de lifturi, 101.

10.Taipei 101 (Taiwan)

Impunătoarea clădire care închide acest top se află la Taipei, are o înălțime de 508 metri și 101 etaje așa cum ne dezvăluie denumirea sa. Taipei 101 a fost dată în folosință în anul 2004 și a deținut titlul de cea mai înaltă clădire din lume timp de șase ani, până în 2010. Taipei 101 evocă imaginea unei pagode chinezești și structura sa este extrem de rezistentă, menită să rezste la numeroasele cutremure sau taifune care pot lovi insula oricând.