Top 10 cele mai înfricoșătoare castele din lume. Galerie foto

Castelele sunt pline de mister și au atras întotdeauna milioane de turiști a căror imaginație a fost ”aprinsă” de promovarea acestor locuri înfricoșătoare, pline de fantome. Ca să nu mai vorbim despre scenele macabre care s-au petrecut de-a lungul istoriei în aceste castele, de la crime pasionale săvârșite cu o cruzime de nedescris, la asasinate celebre, dușmani omorâți în cele mai sadice moduri sau inamici, rude sau adversari politici ”uitați” în temnițele tenebroase ale acestor locații istorice.

Bineînțeles că nu toate castelele din lume pot face parte din top 10 cele mai înfricoșătoare castele din lume, dar cu siguranță oricare dintre ele are o părticică de ”întuneric” în istoria sa. În acest clasament, România este reprezentată de celebrul Castel Bran și grație scriitorului Bram Stoker, autorul cunoscutului roman ”Dracula”. Iar Marea Britanie are cele mai multe prezențe în acest top.

Top 10 cele mei înfricoșătoare castele din lume

Castelul Belcourt (Newport, Rhode Island, SUA)

Construcția castelului Belcourt a fost începută în anul 1891 și finalizată trei ani mai târziu, în 1894. Pentru început a fost locuința de vara a lui Oliver Hazard Perry Belmont, cel care a proiectat castelul cu puternice accente din Franța renascentistă și decor gotic, dându-i astfel un aer înfricoșător.

Castelul Belcourt a fost cumpărat, în 1956, de familia Tinney, fiind adorat de Harold Tinney. Se spune că fantoma acestuia bântuie prin clădire, deoarece nu s-a putut despărți niciodată de căminul său drag. Totuși, castelul Belcourt nu a fost atât de înfricoșător pentru actrița Jennifer Lawrence și iubitul său, Cooke Maroney, cei doi unindu-și destinele în incinta acestuia. În prezent valoarea sa este estimată la aproximativ 7,5 milioane de dolari.

Castelul Chillingham (Northumberland, Anglia)

Castelul Chillingham este unul dintre numeroasele castele britanice etichetate drept „cel mai bântuit”. Cea mai des întâlnită fantomă semnalată de localnici este Băiatul Albastru. Preferata sa este Camera Roz, deoarece numai aici a fost văzută. Turiștii cazați de-a lungul anilor în această camera au spus că au auzit un geamăt prelung, urmat de străfulgerări de lumină albastră sau un cerc luminos de culoare albastră deasupra patului.

În urma unor lucrări de renovare, au fost descoperite cadavrele unui adult și a unui băiețel, zidite într-un perete de cărămidă, gros de peste 3 m. După această descoperire, fantoma a dispărut, ceea ce i-a făcut pe mulți să creadă că spiritele au trecut la odihna de veci. Recent, proprietarii castelului au spus că stafiile s-au întors. Nimeni nu poate spune cu precizie dacă este adevărat sau dacă este doar marketing.

Castelul Predjama (Slovenia)

Castelul Predjama datează din anul 1274 și are, conform documentelor istorice, un trecut destul de agitat. Legendele arată că un baron din secolul XV, celebru pentru hoțiile sale, a fugit de răzbunarea unui împărat și, împreună cu familia sa, s-a ascuns în acest castel.

Când împăratul a descoperit ascunzătoarea, a distrus întreg castelul, omorându-i pe cei aflați înăuntru. Castelul Predjama a fost reconstruit în 1511, dar a fost dărâmat de un cutremur. Pentru  a treia oară, castelul a fost reclădit în 1567 și a rămas în acea formă, până în prezent. Este singurul din top 10 cele mai înfricoșătoare castele din lume construit de trei ori.

Castelul Moosham (Unternberg, Austria)

Deși Austria este plină de astfel de construcții, surprinzător castelul Moosham din Unternberg este singurul reprezentant al țării Valsului în top 10 cele mai înfricoșătoare castele din lume. Castelul Moosham este cunoscut și sub numele de Castelul Vrăjitoarelor, din cauza trecutului sângeros.

Castelul austriac a fost martor la uciderea a mii de femei tinere acuzate de vrăjitorie care au fost condamnate, torturate și omorâte. Ele au fost chinuite în camere de tortură macabre, din temnițele situate în adâncurile castelului. Moartea atâtor mii de tinere femei reprezintă cea mai însângerată judecată de vrăjitorie din istoria Austriei.

Castelul Dunluce (Irlanda de Nord)

Castelul Dunluce a fost construit periculos de aproape de marginea stâncii de pe coasta de nord Antrim. În 1586, a existat o uriașă dispută de familie asupra construcției, care a dus la spanzurarea supraveghetorului castelului. De atunci, a tot fost văzută fantoma acestuia, cu o pelerină de culoare violet și inconfundabilul păr prins în coadă, colindând coridoarele castelului.

În anul 1639, bucătăria castelului Dunluce s-a prăbușit în mare, astfel că au murit toți servitorii aflați acolo în acel moment. Astăzi, turiștii spun că simt din senin curenți de aer rece în anumite zone din castel, iar vânzătorii de la magazinul de suveniruri spun că se mișcă mereu cărțile de pe rafturi și că radioul pornește singur.

Castelul Bodelwyddan (Țara Galilor)

Castelul Bodelwyddan din Țara Galilor se află la mijloc în top 10 cele mai înfricoșătoare castele din lume. În anul 1829, proprietarul de atunci al castelului Bodelwyddan, sir John Hay Williams, a descoperit oase umane lângă unul dintre șemineuri.

La momentul respectiv, castelul Bodelwyddan era în plină restaurare, dar descoperirea macabră nu a oprit lucrările. Proprietarul a ordonat continuarea activităților, așa că oasele au fost uitate. De atunci, sătenii spun că se aud șoaptele fantomelor, că pot fi văzute figuri încețoșate, ba chiar au fost semnalate și fantome în ținută de cavaler. Toate acestea au contribuit la formarea reputației de „cel mai bântuit castel din lume”, într-o anumită perioadă.

Castelul Edinburgh (Scoția)

Castelul scoțian Edinburgh este localizat într-unul dintre cele mai bântuite orașe din Europa, fiind căminul unor spirite de-a dreptul interesante. Turiștii care au trecut pe aici susțin că se aude un sunet de tobe îndepărtate, deși nu sunt mulți oameni care să fi văzut toboșarul cu ochii lor.

Se presupune că fantoma este a unui toboșar rămas fără cap, în urma atacului unor invadatori de demult. În Castelul Edinburgh există și spirite de animale, care bântuie pe holuri, explicația stând în cimitirul de animale care este pe domeniul castelului. Cel mai ciudat fenomen care are loc aici este Focul Sfântului Elmo, văzut pe înălțimile fortăreței. Fundația veche de 900 de ani este construită pe rămășițele unui vulcan străvechi.

Castelul Berry Pomeroy (Devon, Anglia)

Castelul Berry Pomeroy este cel mai bântuit castel din Anglia, conform localnicilor din Devon. Până la urmă este vorba și de mândria britanică specifică în fiecare colț din Regat. Castelul Berry Pomeroy are și o fantomă faimoasă numită White Lady (Doamna Albă).

Povestea fantomei White Lady este una tristă: spiritul ar fi al Lady Margaret Pomeroy, care a fost omorâtă prin înfometare de către sora sa, Lady Eleanor, invidioasă pe sora sa mai tânără și mai frumoasă, pe care a încuiat-o în temnițele castelului, unde a trăit încă 20 de ani, din mila servitorilor. Se spune că fantomă ei este complet albă, din creștet și până la picioare. Deseori, localnicii și turiștii spun că o văd pe White Lady în Turnul St. Margaret. Iar, toți cei care au intrat în contact cu ea, fără excepție, mărturisesc că au fost copleșiți de sentimente negative, furie, depresie sau frică.

Castelul Tamworth (Staffordshire, Anglia)

Castelul Tamworth din comitatul Staffordshire și-a câștigat celebritatea grație celor două stafii care îl bântuie: Black Lady (Doamna Neagră) și White Lady (Doamna Albă), ambele fiind adesea văzute sau auzite.

Despre Black Lady, se spune că este spiritul unei călugărițe chemate din viața de apoi de către un grup de călugărițe, furioase că au fost expulzate dintr-o mănăstire din apropiere. Despre White Lady, se spune că este spiritul unei castelane care s-a aruncat de pe zidurile fortăreței, atunci când a aflat că iubitul său a fost ucis în luptă.

Castelul Bran (România)

Castelul Bran ar fi cel ales de cunoscutul scriitor Bram Stoker pentru a fi căminul legendarului Dracula. În România, mai multe castele au această pretenție, dar Castelul Bran este primul care și-a adjudecat denumirea de „Castelul lui Dracula”, care a atras după sine recunoașterea pe plan internațional.

Construit în anul 1212, Castelul Bran a fost, conform legendei, căminul domnitorului Vlad Țepeș, vestit pentru că își trăgea inamicii în țeapă. Domnitorul a fost fiul lui Vlad al II-lea Dracul, a fost caracterizat de o cruzime demonică, din cauza metodelor sale de a-și pedepsi dușmanii, astfel că scriitorul irlandez a ales acest castel din Transilvania pentru a fi decorul romanului sau, „Dracula”. Deși Bram Stoker a descris cu acuratețe Castelul Bran în romanul său l-a plasat geografic, în altă zonă a țării. De asemenea, conform documentelor istorice, nici domnitorul Vlad Țepeș nu ar fi locuit niciodată la Castelul Bran.