Top 10 cele mai periculoase țări din lume

Top 10 cele mai periculoase țări din lume este un clasament realizat anual în baza datelor statistice furnizate de Institutul pentru Economie și Pace. Instituția cu sediul central în Australia publică an de an Indicele Global al Păcii (IGP), care indică cele mai sigure state la nivel internațional.

Top 10 cele mai periculoase țări din lume se alcătuiește din 2007 încoace de către un grup de experți și analiști care supraveghează Indexul Global al Păcii și acordă puncte fiecărei țări cu privire la factorii calitativi. IGP studiază și raportează anual starea de pace din 162 de state, fiecare evaluare făcându-se în baza a 23 de indici de calitate și cantitate care sunt dispuși în trei categorii.

Cele trei categorii care ne-au ajutat în alcătuirea acestui top 10 cele mai periculoase țări din lume sunt următoarele:

Conflictul domestic și internațional: include decesele survenite în urma conflictelor organizate și relațiile cu statele învecinate.

Siguranța socială și securitatea: se raportează la instabilitatea politică, numărul de deținuți și crimele violente care au loc în țara respectivă.

Militarizarea: se calculează accesul la arme de orice tip, dar și la importurile și exporturile de armament.

După cinci ani de cădere, pacea la nivel global a crescut, în anul 2019. Și liderul din top 10 cele mai periculoase țări din lume s-a schimbat, Siria cedându-i primul loc Afganistanului.

Top 10 cele mai periculoase țări din lume

Rusia. În ciuda faptului că are una dintre cele mai mari rate de exporturi de armament pe cap de locuitor și dispune de o puternică militarizare, Rusia nu ocupă decât locul zece în top 10 cele mai periculoase țări din lume. O dată cu implicarea activă în conflictul armat din Siria, numărul deceselor ţării survenite din cauza unui conflict extern a crescut. Totodată, popularitatea generală a conducerii Rusiei a scăzut cu câteva procente, de la 35% la 30%.

Congo. Republica Democrată Congo are, în permanență, un risc crescut de inundații, un factor care cotribuie la probabilitatea ridicată a unui conflict în viitorul apropiat. În plus bandele de insurgenți și de infractori, precum și membrii milițiilor locale lansează atacuri, constante, asupra centrelor de sănătate și a spitalelor. Astfel, violența extremă din Republica Democrată Congo blochează eforturile angajaților și voluntarilor din sistemul de sănătate, și așa precar, de a trata epidemia de Ebola. Iar acum, foarte probabil, și pe cea de coronavirus.

Libia. La fel ca și în cazul Republicii Democrate Congo, riscul constant de inundații la care se adaugă violența aflată într-o creștere alarmantă au urcat Libia pe poziția a opta în top 10 cele mai periculoase țări din lume.

Republica Centrafricană. Statul african se află într-o permanentă stare de haos din cauza conflictului armat sângeros dintre rebelii Seleka și miliția Anti-Balaka, care costă anual aproape 47% din PIB-ul Republicii Centrafricane. Iar asta se reflectă și din migrația a 620.000 de oameni numai în anul 2019, 570.000 dintre aceștia refugiindu-se în țările învecinate, Camerun și Republica Democrată Congo.

Somalia. Poziția a șasea a top 10 cele mai periculoase țări din lume este ocupată de Somalia, din cauza riscului permanent de secetă care poate atrage, în orice moment, un posibil conflict armat.

Irak. Surprinzător, Irakul a înregistrat o scădere a violențelor susținute de conducerea acestei țări, dar și a numărului de refugiați. Cu toate acestea, Irakul este măcinat în continuare de mai conflicte, atât în plan extern cât și în plan intern. Statul Islamic nu renunță la luptă profitând și de divizarea din interiorul forțelor de securitate locale, iar acest lucru îngreunează eliminarea definitivă a Daesh.

Yemen. Locul patru din acest clasament al țărilor periculoase este ocupat în continuare de Yemen, țara unde se înregistrează cea mai mare criză umanitară din lume. În plus, Yemen este implicat, prin intermediari, în războiul dintre vecinii Arabia Saudită și Iran.

Sudanul de Sud. Acest stat african ocupă locul trei în cadrul top 10 cele mai periculoase țări din lume mai ales din cauza conflictului armat permanent care pare interminabil. Totodată și riscul uriaș de dezastru climatic din Sudanul de Sud afectează observațiile specialiștilor da la Indexul Global al Păcii.

Siria. Siria a pierdut, în anul 2019, poziția de lider în acest clasament, dar rămâne printre cele mai periculoase țări din lume. Principalul argument al acestei decăderi, conform celor de la IGP, este faptul că Statul Islamic a fost îndepărtat definitiv din orașul Baghuz.

Afganistan. În anul 2019, Afganistan a devenit cea mai periculoasă țară din lume. Cetățenii din acest stat se simt cu 20% mai vulnerabli decât erau cu numai un în urmă, în timp ce încrederea în armata țării a scâzut, în ultimii șase ani, cu 31%. Violențele din Afganistan costă statul, anual, aproximativ 50 la sută din PIB. Totodată, conflictul permanent din această țară a cauzat, în 2019, moartea a cel puțin 3804 de persoane, dintre care 973 de copii, ultima reprezentând o cifră record conform reprezentanților Misiunii de Asistență ONU din Afganistan.