Top 10 cele mai populate orașe din lume. Galerie foto

Top 10 cele mai populate orașe din lume este un clasament în care marile metropole din Asia și-au asigurat cele mai multe poziții. Alegerea celor mai populate dar și mari orașe din lume nu este o misiune deloc ușoară nici măcar în anul 2020 când internetul pune la dispoziție toate informațiile necesare.

În acest top 10 cele mai populate orașe din lume am ales să includem și zonele metropolitane. Și încă o precizare, niciunul dintre aceste orașe nu are o populație mai mică de 20 de milioane de locuitori. Iar în acest top, nimic surprinzător, nu se regăsește nici măcar un singur oraș european.

În top 10 cele mai populate orașe din lume se regăsesc metropole unde infrastructura bine pusă la punct asigură un nivel de trai peste medie și oportunități economice majore. Bineînțeles că la explozia demografică din acește orașe populate au contribuit industrializarea puternică și revoluția tehnologică.

Top 10 cele mai populate orașe din lume

Tokyo (Japonia)

Tokyo, capitala Japoniei, este liderul incontestabil al top 10 cele mai populate orașe din lume. Tokyo este cel mai populat, cel mai mare și aglomerat oraș din lume, densitatea populației fiind de 6.349 de locuitori pe kilometrul pătrat.

Tokyo are o populație totală de 38.140.000 de locuitori care trăiesc și muncesc pe o suprafață de 2.193 de kilometri pătrați. Totodată, din cauza supraaglomerării și a spațiului insuficient, Tokyo s-a dezvoltat extrem de mult pe verticală, fiind și unul dintre orașele cu cei mai mulți zgârie-nori din lume cu 152 de astfel de construcții. În plus, Tokyo deține un sistem public de transport cu 900 de stații dispuse pe parcursul celor 62 de linii de trenuri electrice.

Jakarta (Indonezia)

Jakarta este capitala Indoneziei și este situată pe coasta de nord-vest a insulei Java, fiind centrul economiei, culturii și politicii acestei țări. Deși Jakarta acoperă doar 699,5 kilometri pătrați (270,1 mp) , cea mai mică dintre provinciile indoneziene, aria metropolitană acoperă 6.392 de kilometri pătrați (2.468 mp).  Este pe locul doi în top 10 cele mai populate orașe din lume, după Tokyo, cu o populație de aproximativ 30 de milioane de locuitori. Oportunitățile de afaceri din Jakarta, precum și potențialul său de a oferi un nivel de viață mai ridicat, au atras migranții din tot arhipelagul indonezian. Jakarta este poreclit „Big Durian”, fructul spinos puternic mirositor, originar din regiune, întrucât orașul este văzut drept echivalentul indonezian al New York-ului (Big Apple).

Jakarta se scufundă până la 17 cm pe an, ceea ce, împreună cu creșterea nivelului mării, a făcut orașul mai predispus la inundații. Este, de asemenea, una dintre capitalele cu cea mai rapidă scufundare din lume. În august 2019, președintele Joko Widodo a anunțat o mutare a capitalei în provincia Kalimantanul de Est, pe insula Borneo.

Seul (Coreea de Sud)

Seul este capitala și cea mai mare metropolă a Coreei de Sud. Seul are o populație de 26 de milioane de locuitori care trăiesc în 25 de cartiere și se află pe poziția a treia în top 10 cele mai populate orașe din lume. Seul a găzduit Jocurile din Asia din 1986, Jocurile Olimpice de vară din 1988, Cupa Mondială FIFA din 2002 și mai recent Summit-ul din G-20 din Seul din 2010.

Orașul a fost desemnat capitala Coreei în cadrul dinastiei Joseon și reprezintă 12% din suprafața totală a Coreei de Sud. Seul este înconjurat de un peisaj montan și deluros, cu Bukhan Mountain situat la marginea de nord a orașului. Seul conține cinci situri ale patrimoniului mondial UNESCO: Palatul Changdeok, Cetatea Hwaseong, Altarul Jongmyo, Namhansanseong și Mormintele Regale ale dinastiei Joseon.

Guangzhou (China)

Guangzhou, cunoscut și sub numele de Canton, este capitala și cel mai populat oraș al provinciei Guangdong din sudul Chinei cu 25 de milioane de locuitori. Guangzhou are o istorie de peste 2.200 de ani și a fost un terminal major al drumului maritim al mătăsii și continuă să servească drept principal port și hub de transport.

Guangzhou se află în centrul celei mai populate zone metropolitane construite din China continentală, care se extinde în orașele vecine Foshan, Dongguan, Zhongshan și Shenzhen, formând una dintre cele mai mari aglomerări urbane de pe Pământ, Zona Economică Delta River River. Există un număr în creștere rapidă de rezidenți temporari străini și imigranți din Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu, Europa de Est și Africa. Acest lucru a dus la denumirea de „Capitala lumii a treia”.

Guangzhou este cel mai cunoscut pentru târgul său anual din Canton, cel mai vechi și cel mai mare târg din China. Timp de trei ani consecutivi (2013-2015), Forbes a clasat Guangzhou drept cel mai bun oraș comercial din China continentală.

Shanghai (China)

Shanghai este una dintre cele patru municipalități din Republica Populară Chineză. Este situat pe estuarul sudic al Yangtzei. Cu o populație de 24,28 milioane din 2019, este cea mai populată zonă urbană din China și al cincilea cel mai populat oraș din lume. Shanghai este un centru global pentru finanțe, inovație și transport, iar Portul Shanghai este cel mai aglomerat port de containere din lume.

Inițial un sat pescăresc și un oraș de piață, Shanghai a crescut în importanță în secolul al XIX-lea datorită comerțului și locației sale favorabile. În anii 90, orașul a reapărut ca un hub pentru comerțul și finanțele internaționale. Shanghai este gazda Bursei de Valori din Shanghai, una dintre cele mai mari burse din lume prin capitalizarea pieței și Zona de liber schimb din Shanghai, prima zonă de liber schimb din China.

Shanghai a fost descrisă ca „piesa de spectacol” a economiei în plină expansiune a Chinei. Cu mai multe stiluri de arhitectură, cum ar fi Art Deco și shikumen, orașul este renumit pentru orizontul Lujiazui, muzeele și clădirile istorice – incluzând Templul Zeului Orașului, Grădina Yu, Pavilionul Chinei și clădirile de-a lungul Bund. Shanghai este, de asemenea, cunoscut pentru bucătăria sale zaharoase, dialectul distinctiv și stilul internațional vibrant. În fiecare an, orașul găzduiește numeroase evenimente naționale și internaționale, inclusiv Shanghai Fashion Week, Marele Premiu al Chinei și ChinaJoy.

Karachi (Pakistan)

Karachi este capitala provinciei pakistaneze Sindh. Este cel mai mare oraș din Pakistan și al șaselea în top 10 cele mai populate orașe din lume cu o populație de 24 de milioane de locuitori. Karachi este un oraș beta-global, fiind principalul centru industrial și financiar al Pakistanului. Karachi este cel mai cosmopolit oraș din Pakistan, cel mai diversificat din punct de vedere lingvistic, etnic și religios, precum și unul dintre cele mai laice și mai liberale orașe din Pakistan.

După câștigarea independența Pakistanului, populația orașului a crescut dramatic odată cu sosirea a sute de mii de refugiați musulmani din India. Karachi este unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere din lume și are comunități reprezentând aproape fiecare grup etnic din Pakistan. Karachi găzduiește peste 2 milioane de imigranți din Bangladesh, 1 milion de refugiați afgani și până la 400.000 din Myanmar. A fost cunoscut drept „Orașul Luminilor” în anii ’60 -’70 pentru viața sa de noapte vibrantă.

Delhi (India)

Delhi este un oraș și un teritoriu care conține New Delhi, capitala Indiei și are o populație totală de 22 de milioane de locuitori. Delhi ar fi putut sta și mai bine în top 10 cele mai populate orașe din lume, dacă populația rămânea la nivelul celei din 2016, 26 de milioane de oameni. Delhi este cea mai mare sau a doua cea mai productivă zonă de metrou din India. Delhi este al doilea cel mai bogat oraș din India după Mumbai și găzduiește 18 miliardari și 23.000 de milionari. Delhi are al doilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din India dar și titlul de cel mai poluat oraș din lume.

Orașul a fost capturat, jefuit și reconstruit de mai multe ori, iar Delhi-ul modern este un grup de mai multe orașe răspândite în regiunea metropolitană.

Sao Paulo (Brazilia)

Sao Paulo este o municipalitate din sud-estul Braziliei. Metropola este un oraș alfa global și cel mai populat oraș din Brazilia, emisfera occidentală și emisfera sudică, pe lângă faptul că este cel mai mare oraș de limbă portugheză din lume. Cu o populație de 21,5 milioane de locuitori este pe locul opt și primul oraș non asiatic care apare în top 10 cele mai populate orașe din lume. Sao Paulo este cel mai populat și mai bogat stat din Brazilia.

Orașul are cel de-al 11-lea cel mai mare PIB din lume, reprezentând singur 10,7% din totalul PIB-ului brazilian și 36% din producția de bunuri și servicii din statul Sao Paulo. Metropola găzduiește, de asemenea, câteva dintre cele mai înalte zgârie-nori din Brazilia, inclusiv Mirante do Vale, Edifício Itália, Banespa, Turnul de Nord și multe altele. Orașul are influență culturală, economică și politică atât la nivel național, cât și internațional.

În 2016, locuitorii orașului erau originari din peste 200 de țări diferite. Oamenii din oraș sunt cunoscuți sub numele de paulistanos, în timp ce paulistas desemnează pe oricine din stat, inclusiv paulistanos. Motto-ul latin al orașului, pe care l-a împărtășit cu navalul de luptă și portavionul numit după el, este Non ducor, duco, care se traduce prin „nu sunt condus, conduc”.

Mexico City (Mexic)

Mexico City este capitala și cel mai mare oraș din Mexic și cel mai populat oraș din America de Nord. Mexico City este unul dintre cele mai importante centre culturale și financiare din lume. Este situat în Valea Mexicului, o vale mare în platourile înalte din centrul Mexicului, la o altitudine de 2.240 de metri. Orașul are 16 subdiviziuni, cunoscute anterior drept orașe.

Potrivit celei mai recente definiții agreate de guvernele federale și de stat, populația din Greater Mexico City este de 21,3 milioane de locuitori și ocupă poziția a noua în acest clasament. Capitala Mexicului este atât cea mai veche capitală din America, cât și una dintre cele două fondate de indigeni, cealaltă fiind Quito, Ecuador. Mexico City a fost centrul politic, administrativ și financiar al unei părți majore a imperiului colonial spaniol. După obținerea independenței față de Spania, districtul federal a fost creat în 1824.

Lagos (Nigeria)

Lagos cu o populație de 21 de milioane de locuitori ocupă ultima poziție în top 10 cele mai populate orașe din lume. Este unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere din lume și una dintre cele mai populate zone urbane. Lagos este un centru financiar important în Africa și adăpostește unul dintre cele mai mari și mai aglomerate porturi maritime de pe continent.

Lagos, cunoscut și sub denumirea de “Lagos Metropolitan”, și oficial ca „Zona metropolitană Lagos” este o aglomerare urbană sau conurbație, formată din 16 LGA-uri, inclusiv Ikeja, capitala de stat a statului Lagos. Această conurbație reprezintă 37% din suprafața totală a statului Lagos, dar adăpostește aproximativ 85% din populația totală a statului.