Top 10 cele mai rapide animale din lume. Galerie foto spectaculoasă

Zilele trecute am publicat un top 10 al celor mai frumoase animale din lume și cum a fost destul de solicitat ne-am gândit să vă oferim și un top 10 cele mai rapide animale din lume. Pentru că fiecare iubitor de animale s-a întrebat, la un moment dat, cine ar putea să-și facă loc în acest clasament. Bineînțeles că ghepardul este lider incontestabil al acestui capitol. Trebuie precizat și faptul că viteza fiecăruia a fost stabilită de o probă de alergare pe o distanță de 400 de metri.

Top 10 cele mai rapide animale din lume

10.Coiotul

Coiotul atinge o viteză de 69 km/h. Canis latra sau coiotul este un animal carnivor care trăiește în America de Nord și America Centrală, în special în regiunile de prerie și de pădure. Asemănător unui lup de mici dimensiuni,  are picioare mai scurte, botul mai lung și urechile mai mari decât ale lupului. Se hrănește în special cu leșurile animalelor, dar se poate hrăni și cu rozătoare sau cu resturile aruncate de oameni. Durata de viață este în jur de șase ani și poate vedea prada de la o depărtare de 15 km.

9.Elanul

Elanul poate atinge o viteză de 72 de km/h. Este cel mai mare dintre toate speciile de cerbi și trăiește în regiuni ca Siberia, Scandinavia și America de Nord (jumătatea nordică). Se remarcă prin coarnele sale mari și late, dar și prin înălțime și greutate (un mascul adult are în medie 2 metri și poate ajunge la peste 500 de kg). Dușmanii lor sunt haitele de lupi, care atacă îndeosebi femelele și puii, dar și tigrii siberieni și urșîi grizzly.

8.Câinele sălbatic african

Câinele sălbatic african este la egalitate, în top 10 cele mai rapide animale din lume, cu elanul în ceea ce privește viteza de 72 km/h. Este un mamifer care se găsește doar în Africa de Sud și în Deșertul Sahara, fiind chiar pe cale de dispariție în estul Africii. Conform specialiștilor mai există aproximativ 5000 de exemplare, cele mai multe dintre ele fiind protejate în rezervații naturale. Trăiesc în haite, fiind conduși de un mascul și o femelă, singura din acea haită care se poate reproduce. Aceasta naște în jur de 16 pui anual, dar foarte puțini reușesc să supraviețuiască. Se hrănesc cu antilope, zebre, gazele sau impala, pe care nu le atacă imediat când le văd, ci sunt foarte organizați și toți membrii haitei trebuie să fie pregătiți de atac.

7.Calul Quarter

Calul Quarter (Quarter Horse sau calul Vestului Sălbatic) se află pe poziția a șaptea în top 10 cele mai rapide animale din lume și atinge o viteză maximă de 76 km/h. Este una din cele mai îndrăgite rase de cai, fiind poate cea mai veche din Statele Unite ale Americii, dar se găsește și în alte zone ale lumii. A primit numele de “quarter” pentru că este foarte bun la galopul pe distanțe scurte, fiind în special folosit în cursele “de patru sute”.

6.Antilopa Sprigbook

Antilopa Springbok atinge o viteză de 80 km/h. Trăiește în sudul și vestul Africii, ajunge la o greutate de 50 de kg și poate să sară trei metri și jumătate în înălțime și 15 metri lungime. Denumirea latină a acestui animal este antidorcas marsupialis, deoarece masculii au sub burtă un fel de “buzunar” alb care se arcuiește atunci când sare, atrăgând astfel femelele, dar speriindu-și prădătorii.

5.Antilopa Gnu

Antilopa gnu atinge o viteză de 80 km/h. Se deosebește de celelalte specii de antilopă prin aspectul fizic, dar și prin comportament. Are un corp îndesat, picioare scurte și deloc zvelte și un cap mare și aproape pătrat. Are niște coarne late, iar în zona capului este acoperit cu păr lung, în timp ce pe restul corpului are părul scurt. Se găsesc în Africa de Sud și de Est, în special în Tanzania și Kenya, migrând în fiecare an pe distanțe de sute de kilometri. Stau în grupuri de 20 până la 200 de exemplare, iar când sunt atacate masculii trec în primul rând și se apără cu coarnele.

4.Gazela Thompson

Gazela Thomson este la egalitate, în top 10 cele mai rapide animale din lume, cu antilopa gnu, atingând viteză maximă de 80 km/h. Se găsește în estul Africii și este ierbivoră, hrănindu-se cu frunze, ramuri și ierburi. Ajunge la o greutate maximă de 30 de kg, iar aspectul ei este la fel de grațios ca și mișcările ei. Are coarne inelate de culoare închisă, mai lungi la masculi, corpul este de culoarea nisipului în partea superioară, în timp ce pe burtă este albă, iar cele două părți sunt despărțite de o fâșie neagră și capul este de culoare arămie, cu cercuri albe împrejurul ochilor și cu două fâșii negre pe fălci.

3.Leul

Leul atinge și el o viteză maximă de 80 km/ h și se află pe locul trei în top 10 cele mai rapide animale din lume. Acest mamifer poate să aibă o greutate de 250 de kg (masculii) și trăiește până la 20 de ani. Pe lângă faptul că este cunoscut drept “regele junglei” (deși el trăiește pe câmpiile deschise din Africa), leul este și un mare adept al conceptului de familie, pentru că o protejează de fiecare dată când este pusă în pericol. Grupurile de lei sunt alcătuite dintr-un mascul, femele înrudite și pui, iar masculii ajunși la maturitate sunt izgoniți din grup. Femelele sunt cele care vânează, în timp ce masculii sunt apărătorii teritoriului în care stau.

2.Pronghorn

Pronghorn sau antilocapra americană ajunge la o viteză de 95 km/h. Trăiește în America de Nord, părțile de vest și centrale. Se aseamănă oarecum cu un cerb, dar nu este nici antilopă, nici capră, ci provine dintr-o specie de animale foarte, foarte veche. În timpul iernii antilocaprele americane trăiesc în grupuri de până la o mie, dar vara acestea se împart în grupuri mai mici. Mănâncă tot felul de plante, iar principalii lor dușmani sunt coioții, lupii, pumele și lincșii.

1.Ghepardul

Ghepardul este liderul incontestabil în top 10 cele mai rapide animale din lume și poate atinge o viteză de 114 km/h. Cele mai multe exemplare de gheparzi se găsesc astăzi în Namibia, iar cei din estul Africii au că pradă preferată gazela Thomson. Ghepardul este un animal care poate cântări 65 de kg, iar blana îi permite să se camufleze cu ușurință atunci când este în căutarea unei noi victime. Are o vedere foarte bună, iar viteza mare pe care o atinge se datorează faptului că ghearele sale sunt netractile, dar și faptului că cele patru picioare ale sale se încrucișează atunci când aleargă.