Top 10 cele mai spectaculoase clădiri făcute din sticlă. Galerie foto

Sticla poate căpăta diferite forme care mai de care mai spectaculoase. Iar asta au aflat primii sticlari care au început să o prelucreze. În ultimii ani, grație tehnologiei din ce în ce mai avansată au început să se construiască inclusiv clădiri din acest material care poate părea fragil  la prima vedere.

Fațada din sticlă le-a dat numeroase avantaje arhitecților și constructorilor nu numai pentru că a devenit o soluție inovativă care îmbunătățește aspectul estetic, ci și pentru protecția termică și fonică pe care o oferă. Fațadele din sticlă permit luminii naturale să pătrundă în clădire, conferind interiorului o temperatură plăcută și o luminozitate decentă.

O altă calitate apreciată a sticlei este greutatea. Sticla are o greutate proprie redusă față de alte materiale de construcție. Sticla pentru fațadă are încă o calitate extrem de prețuită: din interior se poate admira panorama, însă cei din afară nu pot observa absolut nimic din ceea ce se petrece înăuntru.

Top 10 cele mai spectaculoase clădiri făcute din sticlă

Institutul de tehnologie Kanagawa (Tokyo, Japonia)

Institutul de tehnologie din Kanagawa reprezintă o inovație în ceea ce privește arhitectura modernistă. Construcția, formată dintr-o singură cameră cu o suprafață de 2000 de metri pătrați, este realizată din panouri de sticlă și coloane de oțel albe de diferite forme. Clădirea Institutului de Tehnologie Kanagawa a fost proiectată de o echipă de arhitecți renumiți în Țara Soarelui Răsare, Junya Ishigami și Asociații.

Departamentul de sănătate din Țara Bascilor (Bilbao, Spania)

Sediul central al Departamentului de sănătate din Țara Bascilor este una dintre cele mai renumite clădiri din Spania și a fost proiectată de cunoscuta firmă Coll-Barreu Arquitectos. La prima vedere seamănă cu sediul unui muzeu sau a unei galerii de artă însă este o clădire destinată, în totalitate, birourilor. Fațada realizată din sticlă poliedrică permite luminii naturale să pătrundă în interirul clădirii și să creeze astfel o priveliște superbă.

Hotel W (Barcelona, Spania)

Hotelul a cărei denumire este formată dintr-o singură inițială, W, se află în apropierea plajei Barceloneta. Clădirea seamănă cu o navă maritimă, are un design uimitor și oferă o priveliște nemaipomenită spre Barcelona. Hotelul W are camere de lux, un centru spa pe măsură, un bar situat pe acoperiș și o piscină care pare infinită.

Institutul de Sunet și Imagine (Hilversum, Țările de Jos)

Institutul olandez de Sunet și Imagine se află în Hilversum și este principala atracție a orașului din Țările de Jos. Are forma unui cub perfect, jumătate aflându-se în pământ și are numai geamuri colorate care creează un efect extrem de interesant. În plus fiecare imagine este vizibilă dintr-un singur unghi.

Marele Teatru Național (Beijing, China)

Marele Teatru Național din Beijing a fost conceput de arhitectul Paul Andreau și construcția sa a durat timp de cinci ani. Clădirea are forma unui ou și o supafată totală de 150.000 de metri pătrați. În timpul zilei, lumina pătrunde în clădire prin acoperișul din sticlă laminată, iar seara persoanele aflate în exterior pot vedea tot ceea ce se întâmplă înăuntru.

Clădirea ”dansatoare” (Praga, Republica Cehă)

Clădirea ”dansatoare” din capitala Republicii Cehe, Praga, este supranumită și ”Ginger și Fred” dar, surprinzător nu are nicio legătură cu fenomenul artistic. Clădirea ”dansatoare” este o clădire care găzduiește birouri. Pe acoperiș se află un restaurant franțuzesc iar priveliștea oferită este una spectaculoasă.

”The Gherkin” (Londra, Marea Britanie)

”The Gerkin” se află pe strada St Mary Axe la numărul 30 din Londra. Inaugurat în anul 2004, ”zgârie-norul” din capitala Angliei este una dintre cele mai impresionante și spectaculoase clădiri de sticlă din lume. Are 41 de etaje și este realizat în stil neo-modernist. ”The Gherkin” este învelită cu 24.000 de metri de sticlă și oferă o priveliște superbă asupra întregii capitale britanice.

Piramida muzeului Luvru (Paris, Franța)

Marea Piramidă este construită din sticlă și metal și este intrarea principală în Muzeul Luvru. Este un obiectiv turistic foarte cunoscut și apreciat în întreaga lume. Se spune că numărul panourilor de sticlă folosite pentru construcția acestui edificiu impresionant este de 666, cifra reprezentativă a diavolului, aspect care, de-a lungul anilor, a determinat muți turiști străini dar și francezi să renunțe a-l mai vizita. Totuși legenda nu împiedică milioane de oameni care vin să viziteze piramida în fiecare an.

Aldar Headquarters (Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite)

Clădirea Aldar Headquarters din Abu Dhabi este prima clădire circulară din Orientul Mijlociu și este acoperită în totalitate de geamuri. Conform arhitecților care au proiectat Aldar Headquarters, design-ul clădirii a fost inspirat din simbolistica aerului și sferelor din mitologia greacă. Aldar Headquarters este o clădire destinată birourilor, dar asta nu o împiedică să fie, în același timp, una dintre principalele atracții turistice din orașul Abu Dhabi.

Grădina Botanică (Curitiba, Brazilia)

Grădina Botanică din orașul brazilian Curitiba este cunoscută și sub denumirea de ”Jardim Botanico Fanchette Rischbieter”. Aceasta se află în cartierul Jardim Botanico din capitala statului Parana. Inaugurată în anul 1991, Grădina Botanică din Curitiba a fost realizată după modelul grădinilor franceze. Amenajarea peisagistică surprinde anumite obiective specifice clasicismului francez: fântâni, cascade și lacuri. Și cu siguranță este una dintre cele mai spectaculoase clădiri construite din sticlă din lumea întreagă.