TOP 10 INSTITUTII CREDIBILE IN OPINIA ROMANILOR

Increderea romanilor in marile institutii din Romania se modifica de la un an la altul, in functie de evenimentele sociale, politice sau financiare. In continuare va prezentam clasamentul institutiilor care se bucura de cea mai mare incredere in ochii romanilor, potrivit unei analize realizate la sfarsitul anului 2014 de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

10. SRI

58% dintre respondentii acestui chestionar au declarat ca au multa sau foarte multa incredere in SRI, in timp ce 32% spun ca nu este o institutie cu putina credibilitate.

Fondat in martie 1990, Serviciul Roman de Informatii se ocupa cu culegerea si valorificarea informatiilor privind siguranta nationala, exclusiv pe teritoriul Romaniei.

SRI este condus de un director cu rang de ministru, numit de Parlament la propunerea Presedintelui Romaniei. In prezent, conducerea institutiei este asigurata de Eduard Hellvig.

CITESTE SI: TOPUL celor mai riscante tari pentru AFACERI. Afla pe ce loc se situeaza ROMANIA

9. DIICOT

58% dintre romani au incredere in DIICOT, in timp ce 35% dintre respondenti au putina sau foarte putina incredere in aceasta institutie

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a fost infiintata in anul 2004.

DIICOT a arestat 12.500 persoane, iar 10.500 au fost condamnati definitiv. De asemenea, a confiscat droguri in valoare de 240 milioane euro.

8. Diaspora

60% dintre cei chestionati au incredere in diaspora, in timp ce 34% dintre respondenti sunt neincrezatori in aceasta comunitate.

Comunitatea romanilor din afara tarii este estimata la 4-12 milioane oameni, in functie de intelesul termenului „roman”. In anul 2006, presedintele declara ca diaspora romana numara 8 milioane persoane.

Cei mai multi romani care locuiesc in afara tarii se afla in Italia si in Spania, tari din care au provenit si cele mai multe voturi, la alegerile din 2014.

7. Jandarmeria Romana

62% dintre subiectii intervievati mentioneaza un nivel ridicat de incredere in Jandarmerie, in timp ce 34% spun ca institutia nu este de incredere.

Subordonata Ministerului Afacerilor Interne, Jandarmeria Romana se ocupa cu mentinerea ordinii publice, transportul si paza valorilor si a materialelor periculoase, cat si paza si apararea obiectivelor de importanta deosebita.

Fondata in anul 1850, Jandarmeria Romana a fost reinfiintata in dupa anul 1989.

6. Uniunea Europeana

63% dintre romani au incredere multa sau foarte multa in Uniunea Europeana, in timp ce 34% sunt de parere opusa.

Fondata in 1993, in orasul olandez Maastricht, cea mai puternica uniune economica si politica din lume este formata din 28 de state localizate cu precadere in Europa.

UE are o populatie totala de 500 milioane oameni, respectiv 7,3% din populatia lumii. In anul 2012, PIB-ul UE a fost de 23% din PIB-ul nominal global.

CITESTE SI: TOP 10 al celor mai mari consumatori de alcool din lume. Afla pe ce loc se afla ROMANIA 

5. Biserica Ortodoxa Romana

66% dintre respondenti au incredere in Biserica Ortodoxa Romana, procent in scadere fata de anii trecuti. In acelasi timp, 33% dintre romani nu mai crediteaza aceasta institutie.

La noi in tara, in cuprinsul Patriarhiei Romane, functioneaza aproape 14.700 unitati bisericesti si peste 16.100 locasuri de cult.

Numarul credinciosilor ortodocsi din Romania este de peste 13 milioane, potrivit Recensamantului din anul 2011.

4. DNA

66% dintre romani au incredere in Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in timp ce 30% spun ca nu crediteaza aceasta institutie.

Infiintata in anul 2002, DNA este o structura de parchet specializata in combaterea coruptiei mari si medii, creata dupa un model adoptat de state europene precum Spania, Norvegia sau Belgia.

In prezent, institutia este condusa de Laura Codruta Kövesi – aceasta a fost numita procuror-sef al DNA in mai 2013.

3. ARMATA ROMANA

81% dintre respondenti spun ca Armata Romana este o institutie de incredere, in timp ce 18% considera opusul

Fortele Armate Romane sunt formate din trei categorii de arme: Fortele Terestre, Fortele Aeriene si Fortele Navale, aflate sub comanda Statului Major General.

Ziua Armatei Romane se sarbatoreste pe data de 25 octombrie, insa cele mai apreciate parade militare se desfasoara pe 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei.

2. SMURD

88% dintre romani au incredere in unitatea de interventie, in timp ce doar 10% spun ca au putina incredere in acest serviciu, iar 2% nu pot aprecia

Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (abreviat SMURD) a fost fondat in 1991, la Targu Mures, sub coordonarea medicului Raed Arafat.

Pana in 1996, SMURD a functionat ca centru national pilot. Odata cu Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari, devenit un serviciu de importanta nationala

1. Pompierii

90% dintre romani au incredere in pompieri, in timp ce doar 10% spun ca nu crediteaza IGSU.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a luat nastere in decembrie 2004, in urma fuzionarii Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari cu Comandamentul Protectiei Civile.

Inspectoratul general si structurile judetene au in componenta 43 de centre operationale si 280 subunitati operative, cu peste 3.500 mijloace tehnice de interventie si 30.000 cadre.

Sursa foto: adevarul.ro