Nu rade fara sa citesti! 10 lucruri de stiut despre…..hartia igienica

Poate parea hilar, dar acest obiect de igiena personala  are o lunga si cat se poate de bogata istorie. Iata asadar zece lucruri de stiut despre hartia igienica, precum si despre stramosii acesteia.

Vechii greci foloseau pietre sau bucati de lut, iar romanii descoperisera buretii de mare, mai moi, deci mai usor de folosit. Alte lucruri folosite au fost cojile de nuca de cocos, zapada, muschi de pe copaci, iarba, frunze de porumb, chiar si lana.

Dupa ce s-a inventat tiparul, oamenii luau ziarele la toaleta nu ca sa le citeasca, ci ca sa le foloseasca pe post de HARTIE IGIENICA. Aceeasi soarta o aveau si cartile.

CITESTE SI: TRUCURI INTERESANTE pe care le poti aplica in BUCATARIE – FOTO 

Chinezii, de exemplu, stiau sa faca hartie inca dinaintea erei noastre. Daca la inceput nu s-au gandit sa o „valorifice” la toaleta, prin secolul VI-lea le-a venit aceasta idee salvatoare. Un invatat al vremii spunea intr-o lucrare a sa ca alege hartiile care vor merge la toaleta, in functie de ceea ce era scris pe ele, textele importante fiind scutite de aceasta soarta.

In secolul al XIV-lea, chinezii produceau deja hartie, apoi bucati de tesatura moale, special pentru toaleta. In alte parti ale lumii, materialele folosite de chinezi erau socotite neigienice, oamenii preferand apa si sapunul. 

Americanul Joseph Gayetty s-a gandit ca oamenii ar trebui sa crute ziarele si cartile, inlocuindu-le cu un produs destinat special toaletei. In 1857 a aparut primul astfel de produs modern, care nu era facut chiar din hartie, ci din ingrediente vegetale, imbibate cu extract de aloe vera. Foitele respective se vindeau ca medicament, caci Gayetty le considera capabile sa previna hemoroizii. Numele lui era inscriptionat pe acele foite. Desi produsul s-a gasit pana prin anii ’20, el n-a avut mare succes fiindca oamenii nu intelegeau de ce ar trebui sa plateasca pentru HARTIA IGIENICA din moment ce ar putea folosi ziare sau carti pe care oricum le plateau. In plus, oamenilor le era rusine sa ceara HARTIE IGIENICA la magazin sau farmacie.

CITESTE SI: TOTUL DESPRE SEX: ISTORIA CENTURII de CASTITATE – PROTECTIE sau PEDEAPSA?

Adevaratii inventatori ai HARTIEI IGIENICA moderne, fratii Scott, au refuzat sa spuna cuiva cu ce se ocupa. Totusi, produsul lor a avut mai mult succes. Lor le-a venit pentru prima data ideea de a infasura HARTIA IGIENICA pe un cilindru, care pe atunci nu era gaurit. Dar mai tarziu s-au gandit si la asta.

In anii 1880 cineva si-a dat seama ca prin cilindrul gol al HARTIEI IGIENICE s-ar putea introduce un soi de suport, care sa faca folosirea mai comoda.

In anii ’40 s-a inventat hartia din doua straturi.

In curand s-a inventat toaleta cu bazin, iar casele erau racordate la sistemul de canalizare, asa ca era nevoie de un produs care sa nu infunde tevile. Nu se mai puteau folosi frunzele uscate de porumb. Producatorii de HARTIE IGIENICA se laudau ca hartia este recomandata atat de medici cat si de instalatori.

CITESTE SI: TOTUL DESPRE SEX: ISTORIA VIBRATORULUI – TRATAMENT PENTRU ISTERIE? 

In anii ’70, cand un prezentator TV a glumit ca va fi criza de HARTIE IGIENICA, oamenii s-au panicat si ai fugit la magazine sa-si faca provizii.

Astazi, americanii sunt cei mai mari consumatori de HARTIE IGIENICA, folosind 22 de kilograme pe cap de locuitor, anual. Piata este in crestere in tarile in curs de dezvoltare unde se pare ca oamenii de abia acum descopera cu adevarat hartia igienica.

Sursa text: descopera.ro