TOP 300 Capital: Cine este cel mai bogat roman pe anul 2013

Top 300 Capital, editia a XII-a, ne prezinta cine sunt cei mai bogati romani pe anul 2013. Se inregistreaza o schimbare spectaculoasa chiar la varful clasamentului, detinatorul titlului de cel mai bogat roman din 2012, Frank Timis, fiind detronat de omul de afaceri Ioan Niculae. Interesant este faptul ca Frank Timis a cazut tocmai pe locul 20 in Top 300 Capital de anul acesta.

Insumate, averile celor mai bogati 300 de romani se ridica la aproximativ 21,5 miliarde de euro, in scadere cu 5 miliarde de euro fata de anul 2012, si cu 8 miliarde fata de anul 2011, semn ca efectele crizei inca se mentin in randul afaceristilor romani.

De asemenea, cele mai bogate judete sunt Bucuresti, Ilfov si Constanta, insa primele 10 judete cu cei mai multi milionari au inregistrat pierderi totale de aproximativ 4 miliarde de euro. Cea mai mare pierdere pe cap de milionar s-a remarcat in Bucuresti.

Asadar, Ioan Niculae ocupa primul loc in Top 300 Capital pe 2013, el fiind, deci, cel mai bogat roman. Potrivit calculelor Capital, averea sa este estimata la 1,7 miliarde de euro. Este, de altfel, singurul roman care a reusit sa-si pastreze averea peste pragul de un miliard de euro. Podiumul bogatilor este completat de familia Dan Adamescu, cu o avere estimata la 900 de milioane de euro, respectiv Ion Tiriac – 800-850 de milioane de euro.

Cele mai bogate judete

Scaderile se vad si la nivel local. Cele mai bogate 10 judete au inregistrat pierderi totale de aproximativ patru miliarde de euro. Cea mai mare pierdere pe cap de milionar s-a remarcat in Bucuresti, media din Capitala fiind de 25 de milioane de euro, fata de 19 milioane de euro in provincie. Bucuresti si Ilfov sunt judetele cu cei mai multi milionari si cea mai mare valoare cumulata a averii acestora. Urmeaza Constanta, cei 23 de oameni de afaceri judeteni avand impreuna o avere de 1,47 miliarde de euro. Cele mai mici averi ale milionarilor sunt in Calarasi, Suceava, Botosani si Giurgiu.

Clasamentul din acest an arata poate, cel mai bine, cum s-au descurcat milionarii romani in aceasta perioada de criza si cat de puternice sunt afacerile lor, implicit averile. Rezultatele slabe inregistrate in anii de criza se reflecta in averile din acest an, multe dintre ele diminuate.

Constructiile, inclusiv cele de infrastructura, imobiliarele, segmentul auto, retailul etc. au inregistrat cifre de afaceri si profituri in scadere. Singurele domenii care au marcat crestere au fost cel al agriculturii (o categorie aparte fiind tradingul de cereale), si al sanatatii, incluzand aici atat serviciile medicale private, cat si distributia/productia de medicamente.

“Top 300 este cel mai longeviv si concludent barometru al mediului de afaceri privat din Romania, cea mai de incredere analiza a averilor romanesti. In 12 ani a devenit un produs de referinta si un barometru al evolutiei mediului de afaceri romanesc. Putem spune ca, indirect, clasamentul reflecta mersul intregii economii, evolutie bazata si pe contributia semnificativa a milionarilor din Top 300”, spune Virgil Munteanu, Director Executiv al Capital.

Metoda de evaluare

La calcularea averilor, Capital a tinut cont atat de valoarea participatiilor in companii, cat si de valoarea bunurilor mobile si imobile. Pentru evaluarea afacerilor s-au folosit multiplicatori de EBITDA – utilizati de companiile de audit si de consultanta pe piata de fuziuni si achizitii – diferiti pentru fiecare industrie, actualizati in functie de potentialul de crestere/scadere al sectoarelor respective sau de valorile de piata confirmate in cazul realizarii unor tranzactii recente in domeniile respective. Pentru averea personala s-au luat in calcul (acolo unde milionarii au colaborat cu redactorii Capital si unde s-au putut verifica informatiile) si bunurile imobile (terenuri, cladiri) detinute de milionari si de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, precum si conturile bancare. S-a tinut cont si de valoarea datoriilor. Metoda de evaluare este prezentata detaliat in paginile Top 300 cei mai bogati romani.

Editia din acest an a Top 300 Capital mai include, pe langa diverse editoriale ale unor reputati specialisti, topurile celor mai mari averi din Ungaria, Polonia si Croatia. De asemenea, publicatia prezinta si o analiza extinsa despre efectele negative asupra business-urilor milionarilor retinuti de autoritati in ultimii ani. Tot in paginile publicatiei mai puteti citi si o analiza a pietei luxului si a rezultatelor din ultimii ani ale cinematografiei romanesti.

Capital Top 300 cei mai bogati romani este disponibil la chioschiurile de ziare incepand de luni, 18 noiembrie.