TOP 8 AL CELOR MAI MARI POVESTI DE DRAGOSTE DIN ISTORIE

Se spune ca dragostea este un camp de lupta, dar in unele cazuri dragostea chiar a provocat razboaie si durere, chiar schimband cursul istoriei. Oameni simpli, regi si regine, artisti sau filosofi, toti si-au gasit perechea, s-au indragostit nebuneste; apoi, viata lor a luat cate-o turnura neasteptata si totul s-a schimbat. Toti au luptat pentru dragostea lor si, desi uneori in moduri nu tocmai firesti, si au facut ca sentimentele lor sa devina eterne. Iata opt cupluri care au intrat in istorie, opt povesti de dragoste diverse, si, fara indoiala, interesante.

1. Antoniu si Cleopatra (41 i.Hr-31 i.Hr, Egipt si Imperiul Roman)

Contrar opiniei populare, formate in urma unor ecranizari si portretizari recente, regina Cleopatra a Egiptului era o femeie cu o infatisare mai degraba comuna. Nu era o frumusete rapitoare, cum se spune. Dar avea un sarm aparte, care vrajea orice barbat din jurul sau. Un exemplu ilustru este Iulius Cezar, cu care s-a iubit pana la moartea acestuia, din anul 44 i.Hr.

Dupa moartea lui Cezar, trei barbati si-au reunit fortele la conducerea Romei: Gaius Octavius (stranepotul lui Cezar, cunoscut apoi drept Augustus Octavian Cezar), Marcus Lepidus, un general de armata si Marc Antoniu, un general si un politician roman. Antoniu dorea sa realizeze o alianta cu Egiptul condus de Cleopatra, dar, in final, a gasit a gasit aici mai mult decat o relatie politica, a gasit o dragoste pasionala care avea sa-l distruga si pe el, si pacea Imperiului Roman.

Cei doi s-au indragostit la putin timp dupa ce s-au intalnit. O vreme, s-au bucurat de aventura lor sentimentala si de avantajele politice ce decurgeau din uniunea lor: Cleopatra avea banii, Antoniu avea puterea. Marc Antoniu avea posibilitatea de preveni orice invazie a Egiptului venita din partea Imperiului Roman, iar Cleopatra ii putea finanta armatele iubitului sau. Dar triumviratul de la Roma nu era o alianta la fel de stabila – cei trei barbati se luptau constant intre ei. Si din dorinta de a pastra pacea, Antoniu se casatorise, anterior, cu sora lui Octavian. Sotia lui Antoniu, precum si cumnatul sau, erau, fara indoiala, lipsiti de entuziasm in ceea ce priveste relatia sa cu Cleopatra, asa ca Octavian a incercat sa convinga Senatul roman ca regina Egiptului nu este decat o femeie ispititoare si lacoma, care a facut din Antoniu o marioneta. Dupa ce Antoniu si-a declarat intentia de a divorta de sora lui Octavian si de a se casatori cu regina Egiptului, Octavian le-a declarat razboi celor doi indragostiti.

Povestea lor s-a incheiat tragic, in 31 i.Hr. in batalia de la Actium, in vestul Greciei. Flota lui Octavian a infrant fortele reunite ale lui Antoniu si ale Cleopatrei. Cei doi au fugit in Egipt. Aici, intr-o ultima lupta impotriva lui Octavian, Antoniu a primit o stire falsa cum ca iubita sa s-ar fi sinucis. Coplesit de durere, generalul roman s-a injunghiat cu o sabie in abdomen. Cleopatra inca era in viata, dar fusese intemnitata. La auzul vestilor despre moartea lui Antoniu, legenda spune ca a primit un sarpe veninos in celula si l-ar fi lasat sa o muste de piept. Detaliile privind moartea sa sunt inca neclare, desi se fac cercetari de secole.

Povestea de dragoste din Cleopatra si Antoniu a inspirat numeroase filme, carti si spectacole de teatru. Au murit luptand pentru dragostea lor si au fost ingropati unul langa celalalt intr-un mormant din Egipt.

CITESTE SI: TOP 10 LUCRURI pe care trebuie sa le FACI cel putin O DATA IN VIATA 

2. Napoleon si Josefine (1795-1810, Franta, FOTO)

Relatia lui Napoleon cu Josefine a fost intens dezbatuta. Pe de o parte, se sustine ca tanarul si saracul general s-a indragostit nebuneste de Josefine – o femeie mai in varsta, mai inteleapta si cu o experienta mult mai mare in dragoste – si ea ar fi raspuns la fel sentimentelor lui. Dar altii afirma ca Josefine, o vaduva cu doi copii, in varsta de 32 de ani la momentul in care cei doi s-au casatorit, nu ar fi fost la fel de entuziasmata de aceasta uniune, ci ar fi fost mai degraba speriata de viitor si a fost nevoita sa accepte cererea in casatorie. 

In ziua nuntii, Josefine (un nume primit de la Napoleon, caci numele sau real era Rose) a primit de la Napoleon faimosul medalion pe care erau incrustate cuvintele „Au destin”. S-a dovedit ca aceste cuvinte sa fie prevestitoare.

Napoleon a intarziat cateva ore la ceremonie, spunand ca a devenit atat de captivat de campania sa viitoare ca a pierdut notiunea timpului. Apoi, s-a zvonit ca atunci cand cuplul se afla in camera nuptiala, cainele Josefinei (pentru care ea a insistat sa doarma in camera lor) ar fi intervenit si l-ar fi muscat pe Napoleon de fluierul piciorului. Doua zile mai tarziu, el pleca in Italia.

Cat timp era plecat, Napoleon o bombarda pe Josefine cu scrisori de dragoste in care adesea ii cerea sa vina la el. Ea ii raspundea rar, si, in final, a inceput o aventura cu un locotenent. Cand vestile despre relatia lor au ajuns la urechile lui Napoleon, dinamica relatiei dintre cei doi soti s-a schimbat pentru totdeauna. Scrisorile catre ea au devenit formale, a inceput sa comita si el adulter – printre cele mai celebre cuceriri se afla Pauline Foures, cunoscuta si drept „Cleopatra lui Napoleon”. „Puterea este amanta mea”, sustinea Napoleon.

Cuplul a ramas sudat numai de speranta de a da un mostenitor al lui Napoleon, care devenise intre timp imparat al Frantei. Dar Josefine nu a ramas niciodata insarcinata, iar in noiembrie 1809 Napoleon a dorit sa divorteze. In ciuda tuturor vicisitudinilor, Napoleon, aflat pe patul de moarte a rostit ultimele cuvinte: „Franta, armata, conducatorul armatei, Josefine.”

3. John Lennon si Yoko Ono (1968-1980, Londra si New York)

In ciuda faptului ca i-a spus sotiei sale, Cynthia, ca Yoko Ono il contacta numai pentru bani pentru „porcariile ei avangardiste”, Lennon a inaintat cerea de divort in 1968, pentru ca patru luni mai tarziu sa se casatoreasca cu Yoko. Luna lor de miere este cunoscuta pentru faimoasa fotografie „Bed-in for Peace”.

Cuplul a fost renumit pentru spiritul lor activist: cei doi au protestat public impotriva razboiului din Vietnam si au promovat mesaje despre iubire si toleranta. Au fost inseparabili, iar asta a cauzat tensiuni si in cadrul trupei The Beatles – de exemplu, cand Ono a fost ranita intr-un accident de masina, el a cerut ca un pat mare sa fie instalat in studioul unde trupa inregistra Abbey Road – iar multi fani o invinovatesc pentru destramarea trupei. Dragostea lor a fost intrerupta brusc, atunci cand Lennon a fost asasinat, in 1980.

4. Henry al VIII-lea si Anne Boleyn (1533-1536, Anglia)

Unul dintre cei mai mari crai pe care i-a dat istoria, Henry al VIII-lea este legendar pentru dragostea sa pentru femei. S-a casatorit cu Catherine of Aragon, vaduva fratelui sau decedat, in 1509. In ciuda celor sase sarcini pe care le-a avut Catherine, nu a avut decat un singur copil sanatos – pe Mary – iar Henry a inceput sa fie din ce in ce mai nesatisfacut de aceasta uniune. Dupa o relatie cu una dintre femeile care se aflau in jurul sotiei sale – Mary Boleyn – Henry si-a indreptat atentia catre sora sa, Anne. Era bine vazuta la curte, jucausa si copilaroasa, aspecte care nu il puteau lasa indiferent nici macar pe un rege.

La inceput, ea nu a cedat atentiilor lui, dar nu a putut spune nu si atunci cand a cerut-o in casatorie. Dupa ce a divortat de Catherine – un eveniment obtinut cu greu, care a presupus schimbarea religiei in Anglia de la catolicism la protestantism – Henry s-a casatorit cu Anne.

Nu a trecut mult timp pana ce regele s-a plictisit si de aceasta casatorie. Spiritul Annei a inceput sa il oboseasca – si mai presus de toate nu putea accepta faptul ca Anne indraznea sa se certe cu el in public si le ura fatis pe toate celelalte amante ale sale. Si cel mai condamnabil era ca ii facuse tot o fiica, in loc de un mult dorit fiu, dupa care a avut mai multe pierderi de sarcina. Curand, Henry a inlocuit-o cu o alta curtezana – Jane Seymour. Era inceputul sfarsitului pentru Anne. Dupa ce a fost acuzata de adulter, incest si vrajitorie, a fost ucisa in Turnul Londrei. Totusi, unii istorici afirma ca, dintre toate sotiile lui Henry, Anne a fost singura de care regele s-a indragostit cu adevarat.

CITESTE SI: TOP 10 CELE MAI FRUMOASE FEMEI DIN LUME

5. Bonnie si Clyde (1930-1934, SUA)

In timpul vietii lor, povestea lor de dragoste nu a fost considerata la fel de romantica asa cum se intampla azi; si asta nu e o surpriza. In timpul calatoriilor lor prin sudul si vestul mijlociu al SUA au fost implicati in peste o suta de infractiuni, inclusiv jafuri armate si crime. Se spune ca cei doi s-au indragostit nebuneste la prima vedere; mai mult, se crede si ca Bonnie l-a ajutat pe Clyde sa comita toate faradelegile tocmai pentru ca era atat de indragostita. Politia din Louisiana i-a prins in 1934, si intr-o ambuscada au fost ucisi.

6. Abelard si Heloise (Secolul XII, Franta)

Heloise era o studenta ambitioasa al carei scop era sa inteleaga rostul existentei umane, asa ca unchiul sau, Fulbert, pastor la Notre Dame, i-a cerut ajutorul lui Pierre Abelard, un filosof renumit, cu 20 de ani mai in varsta decat ea.

In ciuda diferentei de varsta, cei doi s-au indragostit si Heloise a ramas insarcinata curand. Cuplul, temandu-se de iminenta unui scandal, a fugit in Bretania, unde s-au casatorit intr-un efort de a-l impaca pe unchiul furios al Heloisei. Dar asta nu era suficient. In timp ce Heloise se refugiase la o manastire, Fulbert le-a ordonat oamenilor sai sa il atace pe Abelard in cel mai umilitor mod posibil – castrarea. Cei doi au scapat cu viata inrolandu-se in viata bisericeasca – ea, calugarita, el, calugar. Au fost separati ani de zile, dar si-au scis ocazional. Astazi, exista sapte scrisori, toate pline de cainta, tristete, durere si furie. Abelard i-a spus Heloisei ca nu a iubit-o niciodata, iar ea i-a raspuns lui ca nu a vrut niciodata sa fie sotia lui.

7. Shah Jahan si Mumtaz Mahal (1612-1631, Imperiul Mogul)

Dragostea dintre Shah Jahan si Mumtaz Mahal este cea care a creat faimosul Taj Mahal, unul dintre cele mai cunoscute constructii din lume.

Cand a ajuns pe Tronul Paunului, in 1627, printul Khurrum a devenit Shah Jahan sau „Regele Lumii”. Din aceasta postura, si-a luat doua sotii, dar s-a indragostit nebuneste numai de una. De Arjuman Banu Begum, pe care a numit-o Mumtaz Mahal, adica „Bijuteria Palatului”. Ea era cel mai apropiat consilier si confident al sau, dar si sotie si „masina de facut copii” – in timpul casatoriei au avut nu mai putin de 14 copii.

In timpul nasterii ultimului dintre prunci, Mumtaz a murit. Shah Jahan a fost atat de distrus de durere incat a ordonat ca intreg imperiul sa intre intr-o perioada de doi ani de doliu, iar el insusi s-a retras pentru un an in „purdah” (o practica prin care se retrage si traieste izolat de lume, complet singur). Intors in viata publica, Shah Jahan a hotarat construirea unui templu la Taj Mahal, in onoarea sotiei sale. Astazi, este unul dintre cele mai cunoscute cladiri din lume si un exemplu prin excelenta al arhitecturii mogule. A fost construit in 23 de ani, iar aici au fost inmormantati atat Shah Jahan, cat si Mumtaz. In timp, a devenit un simbol al iubirii eterne.

8. Ines de Castro si Regele Pedro (1340-1355, Portugalia)

Printul Pedro, mostenitor al tronului in Portugalia, era casatorit cu domnita Constansa Manuel de Castela. Chestiuni politice. Dragostea pe care ar fi trebuit sa o poarte sotiei era, in schimb, directionata catre una dintre doamnele ei de curte, Ines de Castro. Cei doi au avut o relatie nu tocmai tinuta in secret, ceea ce l-a determinat pe Rege, tatal lui Pedro, sa o exileze pe Ines.

Dar distanta nu avea sa ii desparta. Cand Constansa a murit la nastere, Pedro a adus-o pe Ines inapoi la palat si a luat-o de sotie. Scandalizat, regele a ordonat uciderea Inesei, care a fost ucisa prin decapitare chiar in fata copiilor sai. Cand a auzit vestile despre moartea sotiei sale, Pedro a declarat razboi tatalui sau, ducand Portugalia intr-un razboi civil scurt, dar violent si sangeros.

Dupa moartea regelui, Pedro a razbunat moartea sotiei sale: i-a cautat pe toti cei implicati in uciderea ei si le-a scos inimile cu propriile sale maini. Apoi, a dezgropat corpul Inesei, l-a pus pe tron, langa el, si a numit-o regina – un cadavru de doi ani, regina.

Sursa foto si text: historia.ro