Topul celor mai frumoase minuni ale lumii. GALERIE FOTO

Lonely Planet a dezvaluit intr-o carte topul celor 50 de minuni ale lumii care trebuie vazute. Primele zece includ destinatii impresionante din China, Turcia, Irlanda de Nord sau Tanzania.

Potrivit istoricului de arta, prezentatorul BBC Dan Cruickshank, “Scopul cartii este scurt si la obiect – sa informeze, sa inspire si sa-i incurajeze pe cititori sa calatoreasca”,  scrie Daily Mail, citat de Mediafax. Afla mai jos care sunt primele zece minuni ale lumii, potrivit sursei citate.

1. Cascada Victoria, Zimbabwe/Zambia

Exploratorul David Livingstone a numit cascada raului Zambezi dupa Regina Victoria, dar localnicii ii spun Mosi-oa-Tunya (“fumul care tuna”). Situata la granita dintre Zimbabwe si Zambia, cascada se varsa de la o inaltime de 108 metri, formand un val de ceata vizibil de la o distanta de 20 de kilometri.

2. Valea Marelui Rift, Etiopia

Vulcanul Dallol din Valea Marelui Rift – cel mai mare sistem de rifturi din lume care se intinde pe 6.000 dekilometri de la Marea Rosie pana la Lacul Malawi. Cu palete impresionante de culori pe alocuri, valea este incadrata de o serie de stanci care se inalta de la baza pana la coastele cu cele mai mari altitudini, de 1,6 kilometri.

3. Giant’s Causeway, Irlanda de Nord

Potrivit legendei, aceasta peninsula stancoasa este opera unui urias irlandez, Fionn mac Cumhaill. Acesta a fost provocat la lupta de catre uriasul scotian Benandonner. Fionn a acceptat provocarea si a construit podul de-a lungul Canalului de Nord, astfel incat cei doi sa se poata intalni.

4. Taj Mahal, India

Acest mausoleu din marmurp, considerat cea mai frumoasa cladire din lume, al carei creator a spus ca a facut soarele si luna sa verse lacrimi, este o bijuterie a Indiei si o capodopera recunoscuta pe tot mapamondul.

5. Armata de teracota, China

Mai mult de 8.000 de soldati, 130 de trasuri si 670 de carti formeaza aceasta vasta armata din lut cu soldati in marime naturala, care il protejeaza pe primul imparat al Chinei pe lumea cealalta.

Citeste si: TOPUL CELOR MAI BUNE 10 PLAJE DIN LUME IN 2014. GALERIE FOTO

6. Marele zid chinezesc

Dragonul din piatra se intinde pe 6.500 de kilometri de-a lungul varfurilor montane.

7. Craterul Ngorongoro, Tanzania

Cu o adancime de 610 metri si suprafata de 260 kilometri patrati, acesta este cel mai mare vulcan neinundat din lume. Ngorongoro ofera un minunat peisaj albastru-verde de sus si este o oaza pentru speciile pe cale de disparitie si animalele maasai.

8. Kilauea, Hawaii

Cel mai activ vulcan al lumii erupe in mod constant in Hawaii de mai bine de trei decenii, dand nastere pamantului cu cea mai mare viteza de formare de pe planeta.

9. Hagia Sophia, Turcia

Catedrala, mosca si muzeu, Hagia Sophia (Aya Sofya) a rezistat dezastrelor aduse de razboaie si cutremure, devenind un testament al trecutului tumultuos al Istanbulului.

10. Palatul Potala, Tibet

O minue arhitectonica si casa spirituala a lui Dalai Lama, palatul cel mai inalt al lumii, aflat la 3.700 de metri deasupra nivelului marii, este construit pe 13 niveluri si contine mai mult de 100 de incaperi.

Foto: boomsbeat.com, anitapatrickson.com, turcanin.files.wordpress.com, theamazingbuzz.com, en.wikipedia.org, science.nationalgeographic.com, kamonohashikamo.wordpress.com, funwallz.com, annoyzview.wordpress.com, mountainsoftravelphotos.com, sg.news.yahoo.com