TOPUL lucrurilor inedite despre Rusia

Este mai mare decat planeta Pluto, are noua fusuri orare, iar locuitorii sai beau de de 20 de ori mai mult ceai decat romanii. Business Insider a alcatuit un top al lucrurilor interesante din Federatia Rusa.

Rusia este mai mare decat Pluto

Federatia Rusa este cel mai mare stat din lume. Rusia se invecineaza cu Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia, Coreea de Nord si are frontiere maritime cu Japonia si Statele Unite, in Alaska. Statul rus are o suprafata de 17,09 milioane de kilometri patrati, mai mare decat planeta Pluto, pana in 2006 considerata a noua planeta a Sistemului Solar, care are o suprafata de doar 16,65 milioane de kilometri patrati.

Conductele Rusiei ar putea inconjura globul de sase ori

Economia Rusiei se bazeaza pe rezervele enegetice si minerale ale tarii, cele mai mari din lume. Vastul sistem de conducte, care transporta, printre altele, condensat de gaz natural, petrol, gaz petrolier lichefiat sau produse rafinate, are o lungime de 259.913 kilometri. Pamantul, in schimb, are o circumferinta ecuatoriala de 40.075 kilometri. Puse cap la cap, conductele rusesti ar putea inconjura planeta de 6,4 ori.

Rusia detine jumatate din rezerervele mondiale de uraniu imbogatit

Rusia detine 695 de tone de uraniu puternic imbogatit, HEU, jumatate din totalul mondial, urmata in clasament de Statele Unite, cu 604 tone.

Populatia Rusiei a scazut cu 6.6 milioane, din 1993 pana in prezent

Numarul de locuitori al Rusiei scade vertiginos. 143 de milioane de oameni locuiesc in prezent in Federatia Rusa, insa cifra e in scadere si se estimeaza ca va ajunge la 126 de milioane pana in 2050. Din 1993, pana in prezent, populatia Rusiei a scazut cu 6.6 milioane, aproape cat intreaga populatie a Serbiei sau a Bulgariei.

Autostrada Adler – Krasnaya Polyana ar fi costat mai putin si daca era pavata cu foie gras

Autrostrada care leaga aeroportul Soci-Adler de Krasnaya Polyana, unde s-au desfasurat multe dintre probele de la Jocurile Olimpice de iarna, a costat 8.6 miliarde de dolari, fiind cel mai scump proiect legat de Olimpiada.

Cu aceeasi suma, soseaua putea fi pavata cu un strat de 6.3 centimetri de stridii sau cu 21.9 centimetri de foie gras.

Citeste si: VLADIMIR PUTIN, MAI POPULAR CA NICIODATA DUPA CRIZA DIN UCRAINA 

Rezervele de gaz natural ale Rusiei ar umple 13 miliarde de bazine olimpice 

Rusia este al doilea producator de gaz natural la nivel mondial si al treilea producator de petrol, dupa Statele Unite si Arabia Saudita, scrie Mediafax. Statul condus de Vladimir Putin controleaza 32 de trilioane de metri cubi de gaze naturale, suficient pentru a umple 13 miliarde de bazine olimpice, cu un volum de 2.491 de metri cubi fiecare.

Rusia are noua fusuri orare

Rusia obisnuia sa fie impartita in 11 zone cu fusuri orare diferite. Din 2010 insa, la propunerea presedintelui Medvedev, s-a renuntat la doua dintre acestea si s-a adoptat ora de vara si revenirea la timpul initial, toamna, la fel ca in occident.

Rusia detine 87 de miliarde de barili de petrol, suficient pentru inca 75 de ani

Rusia detine rezerve uriase de petrol, estimate la 87 de miliarde de barili (10 miliarde de metri cubi). In 2012, Rusia consuma in jur de 3.2 milioane de barili de petrol pe zi, astfel ca, in acest ritm, rezervele le-ar ajunge timp de inca 75 de ani.

Noua milioane de calatori folosesc metroul moscovit, zilnic

Metroul din capitala Rusiei are 194 de statii. Park Pobedi (Parcul Victoriei) este cea mai adanca statie a metroului din Moscova, fiind aflata la aproape 85 de metri in subteran, in timp ce statia Vykhino este cea mai aglomerata. Noua milioane de pasageri folosesc metroul din Moscova in fiecare zi, trafic egal cu cel al metrourilor din Londra si New York la un loc.

Rata omuciderilor este de doua ori mai mare decat in SUA

Rata omuciderilor in Federatia Rusa este de 9.7 la suta de mii de locuitori, de doua ori mai mare decat in Statele Unite, 4.7. Numarul total al crimelor este insa mai mic, 13.826, fata de 14.612 in SUA.

Rusii beau de doua ori mai multe bauturi spirtoase decat americanii

In medie, rusii beau 6.3 pahare de bauturi spirtoase pe saptamana, aproape dublu fata de cele 3.3 pe care le beau americanii. Topul e condus de Coreea de Sud, urmata de Rusia, Filipine, Thailanda si Japonia.

Lacul Karaciai este cel mai poluat loc de pe planeta

Lacul Karaciai se afla in sudul muntilor Ural, intr-o zona  unde a existat o fabrica de armament nuclear. Deseurile radioactive au fost aruncate direct in lac, iar raul Techa, care alimenta cu apa populatia din apropiere, a fost atat de contaminat, incat 65% din riverani s-au imbolnavit de la radiatii.

Primii 20 dintre bogatii Rusiei au o avere de 227 de miliarde de dolari

Rusia are peste o suta de miliardari in dolari, iar primii 20 cei mai bogati rusi au o avere estimata la 227 de miliarde de dolari, mai mult decat PIB-ul Portugaliei, Irlandei sau al Ucrainei, mai scrie Mediafax. Averea celor mai bogati rusi este de 1.3 ori mai mare decat PIB-ul Romaniei, de 169 miliarde de dolari.

Rusii beau de douazeci de ori mai mult ceai decat romanii

Rusii consuma anual 1.38 de kilograme de ceai pe cap de locuitor si sunt depasiti doar de turci, irlandezi si de britanici. Prin comparatie, romanii consuma doar 68 de grame de ceai, anual, de 20 de ori mai putin.

Lacul Baikal contine o cincime din apa dulce de pe glob

Desi este abia al saptelea lac din lume dupa suprafata, lacul Baikal, aflat in sudul Siberiei, are cel mai mare volum. Se estimeaza ca acesta contine in jur de 20% din rezerva de apa dulce lichida de pe glob. Totodata, Baikal este si cel mai adanc de pe glob, avand o adancime maxima de 1642 metri. 

56 de jurnalisti au fost ucisi in Rusia, din 1992 pana in prezent

Rusia este a cincea cea mai periculoasa tara din lume, pentru jurnalisti, 56 dintre acestia fiind ucisi incepand cu 1992. Mai mult, in 64% dintre cazuri, acestia au fost asasinati.

Rusia a vandut Alaska pentru 7.2 milioane $ in 1868

Tranzactia a avut loc in 1868, cand Statele Unite au achizitionat 1.518.800 de kilometri patrati, pentru suma de 7.2 milioane de dolari, putin peste 120 de milioane, la valoarea de azi. Astfel, americanii au platit putin peste 4 dolari pe kilometru patrat de teren.

Sursa foto: lifesitenews.com