Tortionarul MARIN PETRESCU, fostul comandant al Penitenciarului Galati, trimis in judecata

Parchetul General a anuntat, joi, intr-un comunicat ca Marian Petrescu, fost comandant al Penitenciarului Galati, a fost trimis in judecata. Ancheta a fost deschisa in urma unei sesizari formulate de catre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Astfel, Marian Petrescu devine al treilea tortionar din perioada comunista trimis in judecata dupa Alexandru Visinescu si Ioan Fecior. Visinescu a fost condamnat definitiv la 20 de ani de inchisoare, in timp ce Fecior a primit tot 20 de ani intr-o prima instanta.

120 de decese

”Atitudinea inumana a comandantului de penitenciar, in speta a inculpatului PETRESCU MARIAN rezulta si din faptul ca in aplicarea normelor privind decesele detinutilor, acestia, dupa deces, erau inmormantati intr-o zona anume destinata din cimitirul Galati, fara sa fie instiintate familiile si fara sa li se cunoasca locul de inmormantare. Epuizarea faptelor, incorporand acte materiale similare, savarsite incepand cu data de 17.06.1960 a avut loc la data de 12.06.1961, cand s-a inregistrat ultimul deces in Penitenciarul Galati.

In concret, inculpatul a supus detinutii la tratamente neomenoase (inumane si degradante), pe care le-a aplicat cu regularitate si in mod sistematic in timp detinutilor politici, carora le-au fost cauzate suferinte fizice si psihice puternice (prin infometare permanenta, privare de asistenta medicala sau acordarea ei in conditii improprii pentru tratarea bolilor de care acestia sufereau, tinerea in frig pe timp de iarna, conditii mizere de cazare si echipament), tortura fizica si psihica concretizata in batai repetate, sanctiuni disciplinare, pedepse si exterminare.

Toate cele anterior expuse au condus la decesul unui numar de 102 persoane incarcerate in locul de detentie mentionat, dintre care 90 detinuti politici (contrarevolutionari), astfel cum rezulta din probatoriul administrat in cauza”, se arata in comunicatul Parchetului General.

Sursa foto: realitatea