Tot ce trebuie să știi despre oxigenoterapie

Tot ce trebuie să știi despre oxigenoterapie.

Oxigenoterapia reprezintă o terapie medicală ce are rolul de a rezolva problema deficitului de oxigen din corp. Acest lucru este posibil prin mărirea concentrației de oxigen în aerul pe care îl inspiră pacientul ce urmează terapia. Mărirea concentrației de oxigen este posibilă prin creșterea presiunii atmosferice ce ajunge să fie de trei ori mai mare decât presiunea atmosferică normală. Tehnica medicală constă în poziționarea pacientului într-o încăpere ce va respecta acești parametrii.

Modalitatea de administrare

Oxigenoterapia se administrează pe baza unei recomandări de la un furnizor de servicii medicale.

Această terapie este capabilă să asigure oxigenul suplimentar necesar a fi respirat, iar această nevoie poate fi atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. De asemenea poate produce diverse efecte adverse. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt sângerarea nazală, starea de oboseală, durere de cap la trezire.

Pentru că este o terapie ce tratează foarte multe afecțiuni, dar care te expune în același timp multor pericole ce pot apărea în timpul terapiei, dar și după, această tehnică medicală trebuie atent supravegheată pentru a se evita aceste pericole ce se pot produce.

În cazul acestei terapii, pacientul va fi pus în temă cu ceea ce se va petrece în cadrul procedeului, dar și cu utilitatea terapiei pentru că există posibilitatea să aibă loc și evenimente periculoase precum incendiile. De aceea pacientul trebuie să fie conștient de toate pericolele la care se expune. Oricum pacientul va fi atent supravegheat pe parcursul întregii operațiuni.

Afecțiuni ce pot fi tratate prin oxigenoterapie

Terapia este indicată persoanelor ce suferă de afecțiuni pulmonare, embolie pulmonară, emfizem pulmonar, bronșită sau chiar COVID-19, pneumonie sau astm. Și leziunile peretelui toracic, cum ar fi fracturi costale, sternale sau contuzii musculare, pot fi de asemenea tratate prin oxigenoterapie.

Poate trata de altfel și bolile cardiace precum insuficiența cardiacă, edemul pulmonar acut sau alte malformații cardiace congenitale. Pentru că favorizează transportul oxigenului, poate trata și problema ce prezintă scăderea capacității transportului de oxigen – anemia.

Riscurile oxigenoterapiei

Terapia are și riscuri ce pot apărea la pacienții vârstnici, din cauza vârstei înaintate performanțele respiratorii scad și crește în acest mod și spațiu neventilat fiziologic, astfel că scade performanța procesului medical de terapie. Terapia poate expune la diverse riscuri și persoanele obeze, pacienții fumători și cei ce au fost expusi intervențiilor chirurgicale urgente.

În situațiile deja expuse necesarul de oxigen este mărit. Astfel că țesutul afectat trebuie neapărat ajutat.

Este indicat să își rezolve problemele prin oxigenoterapie următoarele categorii de persoane, cei care au suferit leziuni cerebrale, boala de decompresie, arsuri, infecții, ulcer. De asemenea dacă au suferit o intoxicație cu monoxid de carbon această terapie îi poate ajuta în mod sigur. Vindecă și rănile ce au un proces de vindecare mai greu, această terapie poate grăbi procesul de vindecare.

Deși complicațiile sunt foarte rare, este bine ca pacientul să ia la cunoștință toate efectele adverse ce ar putea apărea în urma terapiei. Așadar se poate întâmpla să fie afectata urechea medie, pot apărea defecte temporare ale vederii precum miopia, scăderea nivelului glicemic sangvin la cei ce suferă de diabet și altele. Însă complicațiile sunt întâlnite foarte rar, de aceea pacienți ar trebui să fie relaxați în privința acestei terapii, întrucât Life Infusion îți oferă o terapie hiperbară sigură.