Toti NOU-NASCUTII vor beneficia din 2015 de TESTARE AUDIOMETRICA

Ministerul Sanatatii intentioneaza dezvoltarea interventiei “Prevenirea deficientelor de auz prin screening neonatal” prin extinderea screeningului pentru depistarea precoce a deficientelor de auz la nou-nascut la nivel national, se arata intr-un comunicat remis joi presei de reprezentantii institutiei.

“Pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea sa fie depistata cat mai devreme pentru a asigura in timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou-nascuti este singura metoda prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima luna de viata. Din aceasta cauza am hotarat ca, incepand cu anul 2015, sa asiguram procedurile de screening in toate maternitatile si pentru toti copiii nou-nascuti. Instruirea personalului medical, dar si dotarea tuturor celor 150 maternitati de pe teritoriul Romaniei cu aparatura de screening auditiv la nou-nascut se vor face din fonduri europene. In acest sens am demarat deja un proiect european”, a declarat ministrul Sanatatii, NICOLAE BANICIOIU.

Citeste si: “Un GEST pentru o VIATA”, campanie pentru reducerea MORTALITATII INFANTILE

In prezent, testarea pentru depistarea surdatii la nou-nascutilor se desfasoara in cadrul unui numar de 17 maternitati din tara care dispun de conditiile necesare, potrivit sursei citate.

Incepand cu 2015, procedurile de testare vor fi realizate in toate maternitatile. Copiii care nu vor trece testele de screening vor fi indrumati catre unitatile sanitare de specialitate pentru continuarea investigatiilor audiologice.

Tratamentul pentru deficienta de auz este asigurat, de asemenea, gratuit in cadrul programelor gestionate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Citeste si: SALVATI COPIII: Reducerea bugetului pentru ingrijirea nou-nascutilor prematuri va creste DECESELE in maternitati

Daca in anul 2013, fondurile asigurate in cadrul programului de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38.000 de copii, pentru 2015 Ministerul Sanatatii isi propune testarea a 200.000 de copii.

Sursa foto: audionova.ro