Totul despre sex. Istoria centurii de castitate: protecție sau pedeapsă?

O CENTURA de CASTITATE este un articol de lenjerie desemnat sa impiedice actul sexual si posibila masturbare. Scopul CENTURII de CASTITATE poate fi si acela de a proteja de viol sau tentatii.

Legendele spun ca CENTURILE de CASTITATE erau folosite in timpul Cruciadelor, atunci cand cavalerii erau departe de tinerele lor sotii si ca femeile ar fi fost fortate sa poarte CENTURA de CASTITATE zi si noapte. Dar nu exista nici o dovada istorica a acestui fapt: de altfel CENTURA de CASTITATE este cunoscuta abia din secolul 15, la mai mult de 100 de ani de la ultima Cruciada.

CITESTE SI: TOTUL DESPRE SEX: ISTORIA VIBRATORULUI – TRATAMENT PENTRU ISTERIE? 

Ceea ce este mai putin cunoscut este ca CENTURA de CASTITATE a fost folosita ca mijloc anti-masturbare pentru copii intre anii 1700 si 1930.

Se pare ca in Evul Mediu utilizarea CENTURII de CASTITATE a fost foarte limitata, datorita limitarilor tehnologice ale epocii. Prima CENTURA de CASTITATE cunoscuta dateaza din anul 1400 si a fost utilizata in Florenta. De asemenea a fost descoperit in Austria scheletul unei tinere purtand o CENTURA de CASTITATE, datat in jurul anului 1600.

La muzeul de Cluny din Paris sunt expuse doua CENTURI de CASTITATE, una despre care se presupune ca a apartinut Catherinei de Medicis si cealalta Annei de Austria.

Contrar credintelor populare principalul scop al CENTURII de CASTITATE nu a fost acela de a impiedica femeile sa aiba activitate sexuala in lipsa sotilor, ci ca metoda anti-masturbare la copii. In perioada 1700-1930 masturbarea era considerata daunatoare. Multe reviste medicale din perioada respectiva descriu CENTURILE de CASTITATE ca mijloc de preventie al masturbarii la copii si adolescenti. Abia in 1930, cand masturbarea nu a mai fost considerata o problema de sanatate mentala, s-a renuntat la CENTURILE de CASTITATE.

CITESTE SI: TOTUL DESPRE SEX: ISTORIA PREZERVATIVULUI

In zilele noastre CENTURA de CASTITATE este folosita ca joc in relatiile dintre parteneri, ca mijloc de control al comportamentului sexual in timpul preludiului, sau uneori ca mijloc de impiedicare a infidelitatii sau masturbarii, fiind vandute in magazine specializate.

Desi nu exista statistici clare, se pare ca cele mai multe CENTURI de CASTITATE vandute in Europa si SUA sunt pentru barbati si nu pentru femei.

Sursa foto: descopera.ro