Totul despre sex. Istoria sexualității din Egiptul Antic: de la incest până la necrofilie

TOTUL DESPRE SEX. In Egiptul antic sexualitatea si sexul erau parti importante ale vietii, de la nastere pana pana la moarte, si in viata de dupa moarte. Egiptenii credeau ca in viata de dupa moarte oamenii indeplinesc toate activitatile din aceasta viata, inclusiv actul sexual. Sexul nu era un subiect tabu iar religia egipteana continea o multime de povesti despre adulter, incest, homosexualitate, masturbare, si chiar necrofilie.

Pentru egipteni femeile cele mai atractive erau cele fertile pentru ca maternitatea insemna securitatea casatoriei si o buna pozitie in societate. Adulterul era interzis. Femeile riscau pedeapsa cu moartea pentru adulter in timp ce barbatii aveau optiunea de a divorta. Pe de alta parte femeile necasatorite puteau avea oricati parteneri sexuali doreau.

CITESTE SI: TOTUL DESPRE SEX: ESCHIMOSII – LIPSA de EDUCATIE sau CREDINTA dusa la EXTREM? 

Specific Egiptului antic erau postituatele sacre, a caror haina distinctiva era rochia de culoare albastra din material de tip plasa, impodobit cu margele. Multe dintre aceste femei se plimbau pe strada complet dezbracate, isi vopseau buzele in rosu si se tatuau pe sani si pe coapse. Dar un exista dovezi ca ele ar fi fost platite pentru sex si probabil termenul “prostituate” este incorect folosit pentru aceste femei, care indeplineau mai degraba o functie sociala si religioasa.

Activitatea sexuala premaritala era o obligatie inainte de casatorie. Tinerele virgine se alaturau unor grupe de dansatoare sau catarete, si in acest cadru aveau primele contacte sexuale. Daca o fata ramanea insarcinata se intorcea la familia sa, dovedind prin sarcina ca este fertila, ceea ce era un semn al unui statut social inalt.

CITESTE SI: TOTUL DESPRE SEX: GHEISELE – SCLAVE SEXUALE sau AMANTE PERFECTE? 

Aceste grupari de femei calatoreau mult si erau legate de adorarea zeitatilor responsabile de nastere. Se spunea ca zeitele Isis, Neftis, Meskhelnet si Hegnet se deghizau in dansatoare si calatoreau uneori impreuna cu muritoarele.

Conceptiile moderne privitoare la prostitutie nu se potrivesc cu cele din Egiptul antic. Femeile pe care acum le numim “prostituate sacre” erau tratate cu mult respect. In Egiptul antic existau de asemenea mijloace de contraceptie si se practicau avorturile. Un contraceptiv cunoscut in Egiptul antic erau de exemplu excrementele de crocodil. Unele papirusuri medicale prescriau seminte de salcam amestecate cu miere si lana si introduse in vagin ca mijlc de contraceptie cu durata de 2- 3 ani.

CITESTE SI: TOTUL DESPRE SEX: ISTORIA SEXUALITATII IN GRECIA ANTICA 

Incestul era la moda in Egiptul antic, mai ales in cadrul familiilor regale. Singele regal era transmis de femei, un de barbati, si pentru a deveni faraon un barbat trebuia sa fie casatorit cu o printesa regala. Reprezentarile actelor sexuale in opere de arta sunt multiple in Egiptul antic. Papirusul Turin contine multe desene ale regelui Ramses al II-lea si a multiplelor sale sotii in timp ce faceau dragoste. Se pare ca homosexualitatea era cunoscuta si ea in Egiptul antic desi exista putine dovezi scrise in acest sens.

Egiptenii credeau in viata sexuala de dupa moarte si ca urmare atasau penisuri false sau mameloane de lemn mumiilor. In viata de apoi acestea urmau sa devina functionale. In multe morminte existau si papusi ale fertilitatii, simbol al faptului ca sexualitatea si fertilitatea erau legate intre ele.

Sursa foto: descopera.ro