Toxiinfectie alimentara la Iasi. 12 copii din Valea Oilor s-au intoxicat la scoala dupa ce au mancat corn cu lapte

Toxiinfectie alimentara la Iasi. 12 elevi din localitatea Valea Oilor, judetul Iasi, au fost transportati la spital cu toxiinfectie alimentara, dupa au mancat la scoala corn cu lapte.

Cei 12 copii prezinta semne de toxiinfectie alimentara si au fost tranportati cu ambulanta la spitalul din Targu Frumos, de unde vor fi transportati la spitalul din Iasi. 

In acest moment, elevii sunt in afara oricarui pericol, insa prezinta simptome de greata varsaturi, cefalee si lipotimie. Cornurile ar fi fost expirate de cateva zile. 

Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de ingestia unor alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii.

Cele mai frecvente metode prin care se realizeaza contaminarea alimentelor, sunt:
– contaminarea alimentelor pe parcursul procesului de preparare (cel mai frecvent intalnite sunt Campylobacter, Salmonella si E. coli)
– in timpul cresterii legumelor si fructelor (mai ales daca sunt folosite ingrasaminte naturale sau daca este folosita o sursa de apa contaminata pentru irigatie)
– contaminare alimentelor de la o sursa infestata (omul bolnav sau purtator cronic al unui microorganism patogen sau prin adaugarea in compozitie a unor incrediente contaminate)
– prin mediul inconjurator (Clostridium perfringens, Clostridium botulinum sau Cryptosporidium parvum)

Simptome 
Simptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar in intoxicatia alimentara.
Primul simptom ca apare este de obicei, diareea.
Alte simptome pot include greata, varsaturile si durerea abdominala (crampele intestinale).
Timpul necesar pentru aparitia simptomelor, severitatea acestora precum si durata acestora, depind de mai multi factori si anume: tipul microorganismului care a determinat infectia, varsta pacientului si starea generala de sanatate.
Persoanele cel mai frecvent afectate de toxiinfectii alimentare sunt copiii si varstnicii. Simptomele acestora pot dura mai mult si chiar si infectiile care in mod normal nu sunt grave, in aceste cazuri pot fi uneori fatale. Acest lucru este valabil de asemenea si in cazul femeilor insarcinate, in cazul persoanelor cu imunosupresie si in cazul celor cu boli cronice asociate.