Toyota vrea sa lanseze masinile de serie cu autopilot

Producatorul auto Toyota a anuntat ca intentioneaza ca incepand din 2015 sa inceapa fabricarea in serie de masini care vor putea schimba viteza, sa intoarca, sa se opreasca si sa evite obstacole, fara asistenta soferului.

Primul pas va fi dotarea autovehiculelor Toyota cu autopilot, sistem de asistenta automata pe autostrazi (Automated Highway Driving Assist), unde nu exista intersectii si treceri pietonale. Acest sistem va usura sarcina soferilor si va reduce congestia traficului, scrie incomemagazin.ro. Sistemul va “citi” automat distanta pana la urmatoarea masina si in functie de acest indicator va efectua schimbarea vitezelor.

Pe autostrazi vor fi utilizate pe scara larga sistemele de navigatie, care vor mentine masina pe o singura banda (Lane Trace Control), inclusiv in curbe dar si va calcula viteza optima pentru luarea curbelor. Urmatorul pas va fi utilizarea sistemului de virare automata si auto-franare pe drumurile urbane la viteze mai mici de 40 km pe ora, in cazul aparitiei bruste a unui pieton, mai scrie sursa citata. Frana automata este acum instalata pe masinile de clasa lux, marca Lexus. Toyota se asteapta ca pretul sistemului de franare automata sa se reduca pana la o mie de dolari, fapt care ii va permite sa-l foloseasca pe scara larga in productia de serie pentru masinile destinate pentru mass-market.