TRADITIA si SEMNIFICATIA BRADULUI DE CRACIUN

O traditie importanta asociata sarbatorii CRACIUNULUI o reprezinta impodobirea BRADULUI DE CRACIUN. Se spune despre brad ca este un POM AL VIETII datorita faptului ca el ramane verde tot timpul, simbolizandu-l, astfel, pe HRISTOS, vesnic viu.

Despre obiceiul BRADULUI DE CRACIUN nu se stie exact de unde a luat nastere. Se banuieste ca POMUL DE CRACIUN ar fi aparut pentru prima data la popoarele germanice, iar cu timpul acest obicei a intrat si in traditia crestina. In Romania BRADUL DE CRACIUN a fost impodobit pentru prima data in palatul regelui CAROL I DE HOHENZOLLERN, in anul 1866, iar de atunci romanii au preluat aceasta traditie.

BRADUL DE CRACIUN era impodobit, la inceput, cu fructe, flori de hartie sau biscuiti. In timp, s-a trecut la ornarea acestuia cu fel si fel de minunatii, printre care: globuletele de sticla, beteala, bomboanele de ciocolata, instalatiile luminoase, etc Exista, de asemenea, obiceiul ca in varful BRADULUI DE CRACIUN sa se aseze o STEA, simbol al stelei care i-a calauzit pe magi pana la Betleem. Despre aceasta stea se spune ca aduce noroc si duce la indeplinire dorintele.

CITESTE SI: 17 LUCRURI PE CARE ANIMALELE DE COMPANIE LE FAC IN PERIOADA CRACIUNULUI. VEZI GALERIE FOTO

Pe langa BRADUL DE CRACIUN, crestinii orneaza si asa numitele CORONITE DE CRACIUN, agatate pe usile de la intrare simbolizeaza sanatate si noroc, iar forma rotunda a acestora reprezinta vesnicia dragostei care nu piere niciodata.

O alta planta folosita la decorarea caselor in preajma CRACIUNULUI si a ANULUI NOU este VASCUL. Se spune despre vasc ca este o planta tamaduitoare, simbolizand, la unele popoare, armonia si pacea. De asemenea, sarutul sub vasc face mai trainica si mai puternica iubirea intr-un cuplu.

Se stie despre CRACIUN ca este sarbatoarea NASTERII DOMNULUI IISUS, o sarbatoare a linistii sufletesti, a pacii si a cadourilor. De altfel, CRACIUNUL este o sarbatoare plina de lumina, de semnificatii si simboluri.

CITESTE SI: TARA IN CARE E INTERZIS SA PETRECI CRACIUNUL. CE PEDEAPSA RISTI DACA ITI IMPODOBESTI BRADUL

SARBATOAREA CRACIUNULUI a fost intotdeauna o sarbatoare a bucuriei pentru crestini, dar, mai ales pentru copii, care asteapta cu nerabdare momentul impodobirii  POMULUI DE CRACIUN sau zilele in care merg la colindat, primind in schimb daruri.  Totodata, se obisnuieste, la crestini, ca in AJUNUL NASTERII DOMNULUI, cat si in ziua de CRACIUN, sa se mearga la biserica, dupa care sa se ia masa in familie, in mijlocul celor dragi.

BRADUL DE CRACIUN este o traditie oarecum recenta in Romania, dar este cel mai indragit obicei al SARBATORILOR DE IARNA, datorita simbolurilor care i se asociaza, si anume: dragoste, bucurie, fericire, implinire, speranta, viata, sanatate, magie

Sursa foto: superwomen