TRAFIC DE OVULE: Konstantinos Giatras, MANAGERUL SPITALULUI ATHENA, ARESTAT LA DOMICILIU

Konstantinos Giatras, MANAGERUL SPITALULUI privat ATHENA din Timisoara, a fost arestat la domiciliu in dosarul privind TRAFICUL DE CELULE UMANE, a decis, vineri seara, Tribunalul Timis. In ceea ce o priveste pe sefa de laborator Pappa Charikleia, aceasta este cercetata in libertate sub control judiciar.

Judecatorii Tribunalului Timis au decis, vineri seara, ca managerul Spitalului privat Athena din Timisoara, Giatras Kostantinos, sa fie arestat la domiciliu pentru urmatoarele 30 zile, noteaza Mediafax.

In cazul sefei de laborator Pappa Charikleia, judecatorii au decis ca aceasta sa fie cercetata in libertate sub control judiciar, atat ea, cat si Giatras Kostantinos fiind acuzati de trafic ilegal de celule umane si constituire de grup infractional organizat.

Citeste si: Medicii de la Spitalul ATHENA din Timisoara au fost fost RETINUTI pentru TRAFIC de OVULE

Decizia Tribunalului Timis poate fi contestata la Curtea de Apel Timisoara.

Grupul infractional era organizat pe doua paliere: organizarea de activitati ilegale de transplant de celule umane utilizate pentru fertilizarea in vitro cu mama purtator si organizarea de activitati ilegale de transplant de celule umane utilizate pentru fertilizarea in vitro cu ovocite prelevate de la diferite femei racolate de catre angajatii spitalului carora li s-au achitat sume de bani pentru prelevare, ovocitele fiind ulterior folosite in proceduri de fertilizare in vitro pentru alte femei.

”Din probele administrate in cauza rezulta ca au fost efectuate proceduri de inseminari in vitro cu mama purtator, fara o procedura aprobata de catre Agentia Nationala de Transplant, fara respectarea Ordinelor Ministrului Sanatatii, la nivelul spitalului fiind incheiate doar protocoale sumare, sub forma de tipizat, cu donatoarele de ovocite sau cu mamele purtatoare.

Citeste si: DESCINDERI la un SPITAL privat din TIMISOARA: 3 medici suspectati de TRAFIC de ORGANE

Persoanele erau directionate de catre personalul medical spre diversi notari publici, unde erau redactate declaratii notariale prin care donatoarele de ovocite sau mamele surogat se obligau sa doneze sau sa poarte o sarcina fara nici o pretentie materiala, iar in ceea ce le priveste pe mamele purtatoare acestea se obligau ca la nastere sa predea copilul cuplului beneficiar, fara nicio alta pretentie.

Si cuplurile beneficiare au semnat declaratii notariale prin care se arata ca sunt de acord cu fertilizarea in vitro, cu transferarea embrionului rezultat in uterul mamei purtatoare, recunoscand, totodata, ca pruncul rezultat este copilul lor natural”, se arata intr-un comunicat al DIICOT.

Pana in prezent, au fost identificate 12 cazuri de mama-surogat (din Romania, Ungaria, Slovacia), fiind audiate sapte dintre ele, precum si cuplurile implicate in procedura de fertilizare in vitro cu acestea. Doua dintre cele sapte mame-surogat au dat nastere la cate un copil, ambii fiind predati parintilor biologici.

Cuplurile beneficiare sunt atat cetateni romani, cat si cetateni din Ungaria, Norvegia, Grecia.

In unele cazuri, mamele purtatoare au declarat ca au beneficiat de sume de bani sau alte bunuri pentru serviciul prestat cuplurilor, de exemplu – de 1.000-1.500 lei lunar pentru intretinere ca salariu. In alte cazuri, personalul medical racola tinere donatoare de ovocite contra sumei de 300 de euro pentru o procedura de donare ovocite.

Sursa foto: pressalert.ro