TRAGEDIA din COLECTIV: RAED ARAFAT, precizari privind aplicarea planului rosu la incendiul

Secretarul de stat RAED ARAFAT a facut publice o serie de informatii din seara tragica de vineri, dupa ce un incendiu a izbucnit in clubul Colectiv din Capitala, iar peste 180 de persoane au fost ranite.

ARAFAT spune ca planul rosu a intrat in actiune pe baza informatiilor primite de la fata locului si s-au alocat toate resursele de tip SMURD din cadrul ISU Bucuresti – Ilfov, de la UPU SMURD si Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov. 

Intr-o postare pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situatii de Urgenta intitulata “Aplicarea PLANULUI ROSU la incendiul din clubul ‪#‎Colectiv”, fondatorul SMURD precizeaza ca planul rosu de interventie are ca scop asigurarea unui raspuns coordonat al tuturor structurilor cu atributii de interventie in cazul producerii unor evenimente deosebite, cu victime multiple. 

CITESTE SI: ISU va inchide cluburile care NU RESPECTA REGULILE. Cum arata NOUA LEGISLATIE dupa TRAGEDIA de la COLECTIV

“Asa cum a fost si cazul de vineri noapte de la clubul Colectiv. Planul rosu asigura gestionarea acestor evenimente cu victime multiple, oferind niste directii de actiune, individualizate la nivelul fiecarui judet, dar si la fiecare situatie de urgenta in parte. Nu este o procedura in sensul strict al cuvantului, deoarece situatiile difera de la caz la caz. Planul rosu ofera liniile mari de actiune, pentru un raspuns eficient si prompt”, spune secretarul de stat.

Planul rosu de actiune prevede:

Etapa 1 – concentrarea structurilor SMURD la locul evenimentului – la locul incendiului au ajuns toate ambulantele SMURD din Bucuresti si Ilfov (32 de ambulante), 28 de ambulante SABIF, 14 autospeciale de stingere.
Etapa2 – completarea, in functie de necesitate, cu pana la 30 la suta din ambulantele SABIF – cele 28 de ambulante SABIF care au sustinut interventia reprezinta mai mult de 30 la suta din ce prevede Planul rosu.
Etapa3 – alertarea personalului – au fost sunati oameni pe fluxurile de comunicare prestabilite. Ba mai mult, oamenii au venit din proprie initiativa.
Etapa4 – completarea echipajelor ambulantelor SABIF – la interventia de vineri nopate s-a facut acest lucru.
Etapa5 – interventia in zona de competenta cu structurile rezultate – 139 de persoane au fost transportate cu resursele ISUBIF si SABIF la spitale. De asemenea, tot personalul prezent acolo a acordat primul ajutor la fata locului. Pompierii au lichidat incendiul. 
Etapa6 – alertarea SMURD pe plan regional – nu a mai fost necesara deoarece la ora 00.20 a fost evacuata catre spital ultima victima a incendiului. Victimele au fost transportate la unitatile medicale, in functie de gravitatea ranilor. Ultimul evacuat era si cel mai putin vatamat.
In cazul incendiului de la clubul Colectiv, triajul a fost realizat la fata locului de catre Directorul Operatiunilor de Salvare Medicala.
Din pacate, se confunda aplicarea Planului rosu cu ridicarea la fata locului a unitatii de primiri urgente mobile. Acel cort despre care face vorbire in articol reprezinta o solutie complementara in situatia in care, din anumite motive, este intarziat transportul pacientilor la spital: situatia de urgenta a avut intr-o zona izolata, a fost depasita capacitatea de primire a pacientilor in spitale, etc. Mai mult, postul medical avansat nu este obligatoriu instituit intr-un cort. In prima instanta, daca se impune acest lucru, punctul medical avansat poate fi instalat in orice al spatiu adecvat (parterul unui bloc, magazin) si nu in cort. Aparatura care exista pe autospeciala de interventie poate fi mult mai rapid instalata intr-un spatiu deja existent.

CITESTE SI: PONTA DA DREPTUL ISU SA INCHIDA CLUBURILE SI DA VINA PE FUNCTIONARII CARE ”PLIMBA HARTII” PENTRU TRAGEDIA DE LA COLECTIV

De altfel, la fata locului au ajuns doua unitati de primiri urgente mobile care au in dotare un astfel de cort dar, asa cum am precizat mai sus, nu a fost necesara folosirea lor deoarece victimele au ajuns mai repede la spitale si la fasa locului erau suficiente ambulante. Instalarea posturilor si abia apoi acordarea asistentei medicale de urgenta si organizarea triajului de evacuare nu ar fi facut decat sa intarzie acordarea de sprijin victimelor. Facem precizarea ca ridicarea cortului dureaza 18 minute si nu “doar cateva minute”, iar cele 13 spitale mobile sunt raspandite in toata tara, nu doar in regiunea Bucuresti-Ilfov.
Victimele incendiului au beneficiat de toate manevrele necesare care sa le asigure supravietuirea, iar faptul ca aceste manevre au fost facut chiar pe strada sau pe trotuar este lucru obisnuit in practica operationala internationala, avand in vedere conditiile existente in acel moment (temperatura adecvata, fara ploaie).

Sursa foto: facebook