TRAGEDIA din COLECTIV: Tratamentului in strainatate al ranitilor, DECONTAT INTEGRAL de Guvern

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanta de urgenta privind plata tratamentului in strainatate al ranitilor in incendiul de la Colectiv, purtatorul de cuvant al Executivului, DAN SUCIU. 

SUCIU precizeaza ca este prevazuta o suma “modica” estimata la 90.000 euro pe pacient, dar se permite utilizarea unor fonduri suplimentare atunci cand va fi necesar.

“S-a luat in calcul o suma modica pe pacient, (…) dar suma poate diferi foarte mult de la caz la caz, de la situatie la situatie.Ordonanta stabileste suma modica, dar permite si utilizarea unor fonduri suplimentare atunci cand acestea vor fi necesare. Undeva la 90 000 euro pe pacient, este o estimare primara, daca vreti, pentru perioada 2015-2016, nu este stabilit un deadline. Permite utilizarea bugetului Ministerului Sanatatii pentru aceste fonduri, asta este ce vrea aceasta ordonanta”, a explicat Dan Suciu, la Palatul Victoria.

CITESTE SI: RATB: Doua statii de la Pasajul Marasesti se vor numi ”COLECTIV”

Potrivit acestuia, actul normativ asigura cadrul legal pentru plata cheltuielilor pentru persoanele care sunt internate in strainatate.

“Aceasta ordonanta de urgentaeste exclusiv pentru pacienti, apartinatorii vor primi fonduri de la Ministerul Muncii, este alta procedura legislativa. Evident ca aici depinde de situatia fiecarui pacient. Ce pot sa va spun este ca ordonanta acopera atat pacientii care sunt in spatiul UE, care primesc finantare pe baza celebrului formular care permite tratamentul in strainatate, in afara de asta prevede ordonanta si cheltuielile suplimentare”, a adaugat Suciu.

El a mentionat ca premierul a discutat in sedinta de Guvern cu reprezentantii Ministerului Muncii si situatia apartinatorilor celor raniti in incendiul de la Colectiv, iar acestia au dat asigurari ca nu vor exista intarzieri in plata. Suciu a spus ca aceste sume vor fi date apartinatorilor la solicitarea acestora.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, costul tratamentului in strainatate al persoanelor ranite in incendiul din Colectiv va fi decontat integral.

“Tratamentul medical acordat in spitalele din strainatate in perioada 2015-2016 persoanelor ranite in incendiul din Clubul Colectiv va fi decontat integral din bugetul Ministerului Sanatatii si din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Guvernul a adoptat astazi o Ordonanta de Urgenta care extinde cadrul legal actual in sensul ca va permite decontarea tratamentului medical acordat in spitalele din strainatate si pentru pacientii raniti in Clubul Colectiv al caror tratament nu putea fi decontat in baza Formularului 112 (fie sunt tratati in spitale din state care nu apartin UE sau Spatiului Economic European, fie nu au asigurari de sanatate)”, mentioneaza Executivul.

Sursa citata precizeaza ca, astfel, toate persoanele ranite in incendiul din 30 octombrie din Clubul Colectiv, care isi continua tratamentul inceput in Romania in unitati medicale din strainatate, vor beneficia de plata tratamentului fie din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (prin Formularul 112), fie de la bugetul Ministerului Sanatatii.

“Lista persoanelor ranite, inclusiv detalii legate de identificarea lor, se va intocmi de catre Ministerul Sanatatii. Plata tratamentelor medicale se efectueaza direct in contul unitatii sanitare din strainatate. De asemenea, in baza actului normativ adoptat astazi, se va plati, de la bugetul Ministerului Sanatatii, contributia personalaa pacientilor stabilita conform legislatiei nationale a statelor in care se acorda tratament medical de catre unitatile medicale din strainatate, precum si transportul medical specializat. Plata se va face la solicitarea persoanei ranite, a unui membru al familiei acestuia sau oricarei alte rude sau persoane care isi asuma responsabilitatea conform unei declaratii pe proprie raspundere”, a precizat Guvernul.

CITESTE SI: KOVESI: TRAGEDIA DE LA COLECTIV a dus la o constientizare mai puternica a gravitatii CORUPTIEI

Conform comunicatului, cererea va fi insotita de copia actului de identitate al persoanei ranite si al insotitorului daca solicitarea este intocmita de acesta; documente de platasi medicale emise de catre unitatile sanitare din care sa rezulte contravaloarea tratamentului medical acordat, inclusiv contributia personala a ranitului stabilitain conformitate cu legislatia nationala a statelor in care se acorda tratament medical, dupa caz, numele ranitului si elementele de identificare ale acestuia, contul bancar al unitatii sanitare si perioada de tratament medical, precum si documente emise de catre unitatile sanitare privind transferul in alte unitati sanitare, dupa caz.

De asemenea, cererea va fi insotitasi de declaratia pe propria raspundere a ranitului/ insotitorului prin care isi asuma faptul ca nu beneficiaza de acoperirea integrala sau partiala a cheltuielilor solicitate din alte surse. In situatia in care aceste cheltuieli au fost suportate partial din alte surse, in declaratia pe proprie raspundere se mentioneaza cuantumul sumei de care a beneficiat si suma care urmeaza a fi suportata de la bugetul de stat.

“Metodologia de decontare, modelul cererii si al declaratiilor pe proprie raspundere se aproba prin ordin al ministrului Sanatatii, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta”, indica Executivul.

In prezent sunt internate pentru tratament in clinici din strainatate 29 de persoane ranite in incendiul din clubul Colectiv.

Sursa foto: realitatea