Tragedie aviatică Milano. Miliardarul Dan Petrescu a murit. Era cel mai bogat român

Soția sa și fiul său, Dan Ștefan Petrescu, au decedat și ei

Corriere della Sera scrie că la bordul avionului prăbușit duminică la periferia orașului Milano se aflau Dan Petrescu, 68 de ani, un bogat om de afaceri român cu cetățenie germană, și soția sa, 65 de ani, născută în România cu cetățenie franceză. Printre victime se numără și fiul său, Dan Stefan Petrescu, în vârstă de 30 de ani, indicat inițial ca pilotând avionul, născut la München și, de asemenea, cu dublă cetățenie.

Update: Ministerul Afacerilor Externe precizează că, potrivit informațiilor comunicate de autoritățile italiene, în urma demersurilor de identificare a victimelor accidentului, printre persoanele decedate se regăsesc 7 cetățeni români, toți deținând și alte cetățenii. Totodată, MAE menționează că, până la acest moment, Consulatul General al României la Milano nu a primit solicitări de asistență consulară cu privire la acest incident.

Consulatul General al României la Milano continuă dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale, inclusiv cu privire la procedurile specifice, respectiv facilitarea repatrierii corpurilor neînsuflețite și eliberarea certificatelor de deces, mai menționează MAE.

Știre inițială

Avionul era pilotat de afaceristul Dan Petrescu, proprietarul aeronavei, mai scrie presa din Italia. Aparatul a fost cumpărat în 2015 de Petrescu, împreună cu Vladimir Cohn, fost acționar al clubului de fotbal Dinamo București.

Cine este misteriosul miliardar

Petrescu este cunoscut în România ca un antreprenor imobiliar de succes, unul dintre cei mai bogați oameni din țară, proprietar de hipermarketuri (Metro și Real). Partenerul lui Ion Țiriac, cu active estimate la aproximativ 3 miliarde de euro, Petrescu s-a mutat în Germania pentru a scăpa de regimul lui Nicolae Ceaușescu și s-a întors în țară după 1989. O mare parte din averea de miliarde de euro a făcut-o din afaceri imobiliare, însă era foarte discret; conducea maşini vechi şi se îmbrăca modest.

Zeci de supermarketuri din ţară sunt construite pe terenurile sale, iar lunar încasează milioane de euro din chirii. Aşa a ajuns la o avere de aproximativ 3 miliarde de euro, fiind acum cel mai bogat român. Avionul făcea un zbor de pe aeroportul Linate din Milano, după ce pe 30 septembrie a făcut drumul de la București la Milano. Mai mulți martori au relatat că au văzut cum de la motorul avionului ieșeau flăcări și fum chiar înainte să se prăbușească. Mama lui Dan Petrescu, în vârstă de 98 de ani, era deja în Olbia, în vila familiei, așteptându-i pe ceilalți oaspeți pentru o vacanță în Sardinia.

Fiul lui Petrescu, în vârstă de 30 de ani, cercetător în Canada, ajunsese în Italia alături de un cuplu de prieteni, format dintr-un italian din Lombardia și o română cu cetățenie franceză. În avion se afla și copilul lor de un an și bunica maternă a copilului, tot româncă.

Printre victime ar exista apoi un tânăr cu cetățenie non-italiană. Alături de ei, în avionul privat se mai aflau și cele două fiice ale lui Dan „Miki” Alexandrescu, fost jurnalist sportiv specializat în Formula 1, care a murit anul trecut. Claire și Emilie Alexandresco aveau cetățenie franceză.