Tragedie Colectiv. Au trecut cinci ani de la nenorocirea care a îndoliat România

Sentința finală se lasă și acum așteptată

În data de 30 octombrie 2015, concertul trupei Goodbye to Gravity s-a transformat într-o tragedie fără margini. 27 de tineri au murit în incendiul izbucnit în clubul Colectiv, iar alţi 37 grav răniţi au decedat în următoarele săptămâni.

Ministerul Afacerilor Interne anunţa, în noaptea de 30-31 octombrie 2015, că în urma incendiului de la clubul Colectiv, 27 de persoane au murit şi 162 de persoane au fost rănite. Acestea din urmă au fost transportate la spitalele Floreasca, de Arşi, Elias, Militar, ”Sf. Pantelimon”, Judeţean Ilfov, ”Sf. Ioan”, ”Bagdasar-Arseni”, Municipal, Colţea, ”Marie Curie” şi “Grigore Alexandrescu”. Ulterior, 34 dintre răniţi au fost transferaţi la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia. În data de 14 martie 2016 bilanțul persoanelor decedate a ajuns la 64.

Dosarul Colectiv se judecă și acum la Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani distanță de tragedie, după ce în prima instanţă Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare, iar patronii clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare.

Daniela Niţă, patroana firmei de artificii, a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Pompierii George Matei şi Antonina Radu au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare, Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. O altă funcţionară din Primărie primeşte 90 de zile de muncă în folosul comunităţii. Curtea de Apel a programat termene în acest dosar până în luna decembrie, când se aşteaptă o decizie finală.

Klaus Iohannis a depus în această dimineață o coroană de flori în memoria victimelor de la Clubul Colectiv, la împlinirea a cinci ani de la tragedie. Președintele României a anunţat că va promulga, vineri, legea care prevede ca plata pentru tratamentul în ţară şi în străinătate al persoanelor implicate în tragedia de la clubul Colectiv, pe 30 octombrie 2015, să fie suportată din bugetul Ministerului Sănătăţii. Un lanţ al memoriei va fi organizat vineri, de la ora 18.30, între Curtea de Apel Bucureşti şi clubul Colectiv.

Sursa foto: adevarul