LIVE VIDEO. Italia: O porțiune a unui pod al autostrăzii A10 s-a prăbușit ! Bilanțul tragediei a ajuns la 38 de morți printre care și un român

O porțiune a unui pod al autostrăzii A10 s-a prăbușit marți la Genova, au anunțat pompierii, care cred că mai multe mașini au căzut în gol, scrie AFP. Zeci de morți, anunță serviciile de ambulanță, preluate de agenția Adnkronos, citată de Reuters.

Update 7: Primul român care a fost declarat mort în accidentul din Italia este de fapt în viață, dar în stare gravă, au declarat surse HotNews.ro din Italia.

Ministerul român de Externe a confirmat informația, invocând o eroare a autorităților italiene generată de „dificultățile majore„ de identificare a victimelor.

 „Având în vedere dificultățile majore întâmpinate de autoritățile italiene la identificarea cu exactitate a fiecărei victime implicate în tragicul incident și ca urmare a extinderii demersurilor de verificare a corectitudinii datelor, inclusiv cu sprijinul familiilor cetățenilor afectați, s-a constatat faptul că primul dintre cetățenii români declarat ca decedat de către autoritățile italiene, la data de 14 august 2018, este în viață și este internat în comă profundă de gradul IV la o unitate medicală din Genova.

Eroarea a fost sesizată în cursul acestei zile, odată cu sosirea familiei care a constatat că trupul neînsuflețit prezentat de autoritățile italiene pentru identificare nu era cel al cetățeanului român în cauză.

Autoritățile italiene vor efectua procedurile necesare pentru îndreptarea erorii și a deciziei prin care a fost constatat și declarat decesul cetățeanului român. În acest scop, reprezentanții echipei consulare mobile au efectuat mai multe demersuri pe lângă autoritățile locale”, a precizat MAE.

Update 6: Davide Capello, fost portar la Cagliari, a fost direct implicat în accidentul de la Genova, maşina în care se afla prăbuşindu-se de la 30 de metri de pe podul Morandi. “Am văzut cum drumul se surpa, am crezut că sunt într-un film”, a spus el, potrivit News.ro.

“Am auzit un zgomot şi am văzut cum drumul se prăbuşea. Am avut impresia că sunt într-un film. Mi-a fost foarte frică, încă nu pricep cum de nu am fost strivit în maşină. Ploua foarte tare, era foarte întunecat, nu ştiu dacă a fost vreun trăsnet”, a declarat el. “Am putut pleca de acolo datorită oamenilor care m-au ajutat”, a mai spus Capello.

Davide Capello, în vârstă de 33 de ani, este în prezent portar la echipa de amatori US Legino 1910.

Update 5: Speranțele de a găsi supraviețuitori scad la Genova, în nordul Italiei, după prăbușirea unui pod care s-a soldat cu cel puțin 39 de morți, scrie AFP.

Miercuri, protecția civilă a anunțat un nou bilanț de 39 de decese confirmate și 15 persoane rănite, dintre care 12 în stare gravă. Există de asemenea mai multe persoane dispărute. Trei copii cu vârste între 8 și 13 ani figurează printre victime. După prăbușirea acestui pod – cel mai sângeros accident de acest tip din Europa după 2001 – echipele de salvare au luptat toată noaptea de marți spre miercuri în încercarea de a găsi supraviețuitori.

Update 4: MAE a anunțat, miercuri, că un al doilea român a fost identificat printre persoanele decedate în urma prăbușirii podului rutier în apropiere de Genova.

“În continuarea informaţiilor referitoare la incidentul produs la data de 14 august 2018, pe autostrada A10, în apropiere de Genova, ca urmare a prăbuşirii unei porţiuni din viaductul Morandi, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: În urma demersurilor echipei consulare mobile aflată la faţa locului, un alt cetăţean român, cu dublă cetăţenie, a fost identificat printre persoanele decedate”, anunţă MAE.

Update 3: Agenția pentru Protecția Civilă a Italiei a spus că nu există în acest moment informație suficientă pentru a stabili cauzele prăbușirii podului. 

Update 2: Cel puțin 35 de persoane și-au pierdut viața, însă numărul morților ar putea crește, potrivit La Repubblica.  MAE: Un român a murit după prăbuşirea segmentului de autostradă în Italia, în apropiere de Genova.

Un român a fost identificat printre persoanele decedate după prăbuşirea unui segment suspendat al Autostrăzii A10 din Italia, în apropierea oraşului Genova, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care precizează că operațiunile de scoatere a victimelor de sub dărâmături sunt în derulare.

“Conform datelor preliminare obținute, până la acest moment, de echipa consulară mobilă aflată la fața locului, printre persoanele decedate a fost identificat și un cetățean român”, transmite Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Mediafax.

Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Consulatului General al României la Torino: 39 011 2495775; +39 011 249 52 64; +39 011 249 50 64, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular: +39 3387568134.

Totodată, dacă aveți informații cu privire la cetățeni români implicați în acest nefericit eveniment vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 3387568134. Sunt active numelele instituite de Prefectură 010/5360637-010/5360654 pentru informaţii şi căutare persoane dispărute.

Update 1: Până în acest moment au fost confirmate 11 decese, printre care si a unui copil. De asemenea, cinci persoane sunt grav rănite, potrivit La Repubblica. ”Nu este acceptabil ca un pod atât de important… nu a fost construit pentru evitarea unui acestui tip de prăbușire”, a spus viceministrul Transporturilor, Edoardo Rixi, care a declarat că în acest moment sunt cel puțin 22 de oameni decedați, iar bilanțul va crește. 

Știre inițială

Primele imagini difuzate de presa italiană arată podul în nori de praf cu o porțiune de mai multe zeci de metri lipsă. Potrivit pompierilor, podul Morandi s-a prăbușit în jurul orei 12,00 (10,00 GMT).  Din cauza reliefului foarte accidentat din regiunea Genovei, între mare și munte, parcursul autostrăzii este jalonat de poduri și tunele.

La fata locului au fost trimise mai multe echipaje pentru a incepe operatiunile de salvare. Podul face parte din autostrada A10 si s-a prabusit de la 100 de metri.

Vom reveni cu amănunte.