TRAGEDIE in MUNTII RETEZAT: 5 TURISTI prinsi de o AVALANSA! DOI COPII- MINUNE au MURIT

Cinci turisti au fost cuprinsi de o avalansa, sambata pe un traseu din Muntii Retezat, in judetul Hunedoara, informeza postul de televiziune Digi 24, citand Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Din primele informatii, cele doua victime aveau varsta de 12-14 ani.

UPDATE 3: Trei persoane care se aflau pe munte in momentul avalansei au fost audiate pana in acest moment, informeaza News.ro.  ”Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi fac cercetări sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg. Deja au fost audiate trei persoane. Este vorba despre şeful grupului care se afla cu cele 50 de persoane pe munte şi alţi doi din grup care au intervenit în momentul avalanşei pentru a-i ajuta pe cei care au fost loviţi de căderea de zăpadă. Oricum, urmează ca absolut toate persoanele care se aflau pe munte să fie audiate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Hunedoara, Laura Bradu. 

Potrivit sursei citate, poliţiştii iau în calcul mai multe variante. ”Se iau în calcul mai multe variante, e posibil ca zăpada să fi fost fortuită, e posibil ca avalanşa să fi fost provocată. Oricum, va trebui făcută o expertizare. Urmează să se stabilească dacă se face cineva vinovat de acest accident”, a mai declarat Laura Bradu. 

UPDATE 2:  Unul dintre copii decedati era Dor Geta Popescu, o fetiță de doar 14 ani, sora celebrei alpiniste Crina Coco Popescu, considerată marea speranță a alpinismului românesc. Bătuse deja toate recordurile posibile pentru vârsta ei. În 2016 devenise cea mai tânără persoană care escaladează vîrful Giluwe (4.367), din Papua Noua Guinee. În același an reușise să mai cucerească încă 5 dintre cei mai înalți 7 vulcani ai lumii, parte a circuitului 7 Volcanoes.

Celălalt copil care și-a pierdut viața în avalanșă este Erik Gulacsi, un alt copil minune al acestui sport. În urmă cu câteva luni reușise să bată recordul de vârstă al vârfului Elbrus, 5642 de metri.

UPDATE 1: Seful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, la Digi 24: “Grupul a fost constituit din 51 de persoane. Si-au declansat singuri avalansa. Responsabilul va plati cumva. Am dat presei anunturi de sanse mari de avalanse in Retezat, dar nu s-a tinut cont de avertizarile noastre.”

Claudiu Iacob, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Hunedoara, a declarat pentru News.ro ca pina la ora actuala nu exista certitudinea decesului celor doi copii, acest lucru fiind precizat doar in apelul facut la 112 de catre ceilalti trei turisti surprinsi de avalansa din Muntii Retezat.

“Este vorba despre doi copii, unul de 12 si altul de 14 ani, care au fost izbiti de pietre in timpul avalansei, ei fiind insotiti de trei adulti care au sunat la 112 si au spus ca cei doi copii sunt morti. Turistii se indreptau spre Varful Peleaga, din Retezat”, a declarat Iacob, care a spus ca deocamdata nu se stie de unde sunt cei cinci turisti.

Sursa citata a precizat ca in zona mai era un grup de 50 de persoane, in trecere pe Seaua Bucurei, si care cobora spre Cabana Gentiana, iar acesti turisti au spus ca au vazut momentul producerii avalansei si ca s-au indreptat catre cei cinci turisti ca sa-i ajute.

Purtatorul de cuvant al ISU Hunedoara a mai spus ca nu se stie care este starea victimelor, si nici nu este confirmat pana acum ca cei doi copii sunt morti, adaugand ca echipele de salvare estimeaza ca vor ajunge in aproximativ doua ore la locul producerii avalansei.

Potrivit ISU Hunedoara, spre locul interventiei se deplaseaza echipe ale Salvamont Hunedoara, Jandarmeriei Montane, ISU Hunedoara cu doua autospeciale, dintre care una de transport personal si victime multiple, precum si echipaje ale Politiei. Elicopterele apartinand punctelor de operare Targu Mures si Craiova sunt prealertate pentru a interveni cu troliu.

STIRE INITIALA

Grupul de turisti ar fi fost cuprins de zapada pe un traseu montan de vara, in zona Bucura. ISU nu a oferit deocamdata informatii despre starea celorlalti 3 turisti prinsi in avalansa.

Sursa foto: realitatea