AUSTRIA: BILANTUL MORTILOR ASFIXIATI in CAMIONUL din AUSTRIA a ajuns la 71. UPDATE

Zeci de MIGRANTI au fost descoperiti MORTI intr-un camion pe o autostrada din estul AUSTRIEI, in zona de granita cu Ungaria, anunta politia locala, citata de AFP.

UPDATE 10.00: BILANTUL MORTILOR ASFIXIATI in CAMIONUL din AUSTRIA a ajuns la 71, informeaza autoritatile locale.

Politia austriaca a anuntat ca zecile de imigranti ale caror cadavre au fost gasite joi intr-un camion frigorific abandonat pe o autostrada din Austria ar fi fost deja morti in momentul in care vehiculul a intrat in tara, informeaza Reuters. 

“Putem presupune ca decesele au avut loc cu o zi si jumatate sau doua zile in urma”, a declarat seful politiei din landul austriac Burgenland, Hans Peter Doskozil, mentionand si ca exista ”numeroase indicii” ca refugiatii erau deja morti cand camionul a trecut frontiera.

Potrivit primelor elemente ale investigatiei, refugiatii ar fi murit asfixiati. Politia din Austria si cea din Ungaria au deschis imediat o ancheta. 

Niciun cetatean roman nu este implicat in cazul camionului abandonat in Austria, in care au fost gasiti mai multi refugiati asfixiati, precizeaza Ministerul roman de Externe, intr-un comunicat.

MAE afirma ca, in urma demersurilor intreprinse pe langa politia austriaca, Ambasada Romaniei la Viena a fost informata ca autovehiculul are numere de inmatriculare ungare provizorii.

“Potrivit informatiilor obtinute pana la acest moment, niciun cetatean roman nu este implicat in incident. Politia austriaca continua cercetarile in acest caz”, subliniaza MAE.

Totodata, conform primelor informatii obtinute de catre Ambasada Romaniei la Budapesta din partea autoritatilor ungare, solicitantul numerelor de inmatriculare ale camionului implicat in incident nu este cetatean roman.

Reactia MAE vine dupa ce seful de Cabinet al premierului ungar, Janos Lazar, a declarat joi ca ca politia austriaca a informat Budapesta ca soferul vehiculului era un roman. 

Tot Janos Lazar a declarat ca un cetatean roman a inmatriculat masina in orasul Kecskemet, din estul Ungariei.

Potrivit autoritatilor maghiare, camionul avea NUMERE DE INMATRICULARE DIN UNGARIA, dar fusese cumparat recent de un SOFER ROMAN, relateaza Mediafax.

CAMIONUL ABANDONAT avea NUMERE DE INMATRICULARE MAGHIARE, a confirmat Janos Lazar, seful de cabinet al premierului Viktor Orban. Vehiculul a fost achizitionat recent de un CETATEAN ROMAN de o COMPANIE SLOVACA si a fost inmatriculat in localitatea Kecskemet, situata in sudul Ungariei, a explicat Janos Lazar.

“Este o tragedie care ne priveste pe toti. TRAFICANTII DE PERSOANE SUNT CRIMINALI”, a declarat Johanna Mikl-Leitner, ministrul austriac de Interne.

Potrivit martorilor, autocamionul era parcat in zona de cel putin 48 de ore.

Autoritatile austriece coopereaza cu politia ungara in acest dosar. Soferul camionului, suspectat de trafic de persoane, este cautat activ de politia austriaca.

Potrivit ultimelor informatii, autoritatile din AUSTRIA au descoperit 50 de cadavre ale MIGRANTILOR ILEGALI.

Vehiculul se afla intr-o zona de stationare a unei autostrazi din statul de Burgenland (est), a precizat purtatorul de cuvant al politiei, Hans Peter Doskozil.

CITESTE SI: CRIZA IMIGRANTILOR, TEMA CENTRALA A SUMMIT-ULUI BALCANILOR DE VEST DE LA VIENA

“Putem banui ca sunt 20 de oameni care au MURIT. Ar putea fi de asemenea 40, ar putea fi 50 de oameni”, a adaugat acesta, citat de Reuters. “Aceasta drama ne afecteaza pe toti”, a declarat ministrul de Interne, Johanna Mikl-Leitner, care a aduagat ca “traficantii de fiinte umane sunt criminali.

Deocamdata nu se stie exact cate cadavre se afla in masina si nici de cand timp sunt acolo. Aceasta descoperire macabra intervine in momentul in care cancelarul german Angela Merkel participa la un summit, la Viena, cu liderii tarilor din Balcanii de Vest, a carui agenda este dominata de criza MIGRANTILOR ILEGALI.

CITESTE SI: ONU: TARILE DIN EUROPA SA DEA DOVADA DE COMPASIUNE SI SA FACA MAI MULT PENTRU A PUNE CAPAT CRIZEI IMIGRANTILOR

Inaintea summit-ului de la VIENA, ministrul austriac de Externe avertizase ca tara sa ar putea introduce masuri mai dure impotriva MIGRANTILOR ILEGALI, inclusiv un “control mai strict al granitelor”, in cazul in care UE nu gaseste un raspuns unitar la aceasta criza.

Sursa foto: gandul