Traian Basescu a afectat independenta Justititiei, sustine CSM

Plenul CSM

Independenta sistemului judiciar a fost incalcata de presedintele Traian Basescu, care a declarat in luna septembrie, la un post de televiziune, ca “decizii date de procurori au fost controlate de un ziarist important”, a stabilit joi plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)

Potrivit Inspectiei Judiciare care a prezentat, joi, plenului CSM, concluziile raportului cu privire la afirmatia sefului statului, din declaratia presedintelui si din relatiile furnizate de Parchetul instantei supreme, DNA si DIICOT “nu rezulta suficiente indicii care sa conduca la identificarea procurorilor despre a caror conduita se face vorbire si nici pentru verificarea veridicitatii sustinerilor domnului Traian Basescu, nefiind posibila sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie ori declansarea procedurii de cercetare disciplinara fata de acesti procurori”.

“S-a apreciat ca, in cazul in care presedintele Romaniei face afirmatii publice referitoare la credibilitatea sistemului judiciar, manifestand neincredere in independenta si impartialitatea unor magistrati, cu atat mai mult, ceilalti cetateni implicati in desfasurarea procedurilor judiciare, in calitate de parti ori subiecti procesuali, sunt influentati sa-si piarda increderea in justitie”, conform raportului inspectorilor judiciari.

Inspectia Judiciara arata ca, si in cadrul discursurilor politice, in aspectele care vizeaza autoritatea justitiei, trebuie sa se tina cont de rolul care revine puterii judiciare si de necesitatea de a se pastra increderea cetatenilor in actul de justitie, in scopul protejarii magistratilor de atacurile lipsite de fundament venite din partea oricarei persoane.

Citeste si: Basescu, considerat presedintele care a ajutat cel mai mult democratia romaneasca

in 23 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara sa faca verificari in cazul declaratiei facute de presedintele Traian Basescu, potrivit careia anumite “decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important”, reamintește Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, intr-o emisiune a postului B1 TV, despre o declaratie a sa anterioara in care arata ca de zece ani este intr-o disputa cu sistemul, pe care Ion Iliescu “l-a protejat” si care “l-a infrant” pe Emil Constantinescu, adaugand ca el a reusit sa “ingenuncheze” acest sistem.

Presedintele a spus ca, la inceputul mandatului sau, a gasit “un SRI in care Sorin Ovidiu Vantu stia lista cu cei ascultati, iar seful SRI mergea cu masina de la Sorin Ovidiu Vantu”.

“SRI-ul era controlat de Vantu, stia tot ce lucreaza SRI, si, mai mult decat atat, Timofte (fostul sef al SRI Radu Timofte, n.r.) ii punea la dispozitie si informatii din aceasta institutie, de securitate, economice”, a sustinut el.

Presedintele a mai spus ca sistemul la care a facut referire in declaratiile sale inseamna si Justitia.

“Va aduceti aminte perioada in care acuzam inalta Curte, CSM, Parchetele, era perioada cand erau oamenii, judecatorii, procurorii doamnei Stanoiu. S-a curatat si acolo, ca si la SRI, cu trecerea in rezerva, cu pensionarea multor judecatori. Sistemul s-a curatat”, a adaugat Basescu.

Potrivit articolului 7 din Legea 303/2004 republicata, “judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii”.

Aceste persoane sunt obligate sa completeze anual o declaratie autentica, pe propria raspundere, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Consiliul Suprem de Aparare a tarii verifica, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului Justitiei, realitatea declaratiilor, iar incalcarea dispozitiilor conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror, se mai arata in articolul 7 al Legii 303/2004.