TRAIAN BASESCU a DECORAT intelectualii JIGNITI si REFUZATI de premierul PONTA

TRAIAN BASESCU a decorat mai multe personalitati culturale si ale societatii civile, printre care Horia Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu. Printre cei decorati de Presedintele Romaniei s-au numarat si cativa dintre intelectualii JIGNITI si REFUZATI de premierul VICTOR PONTA.

Ceremonia de vineri vine dupa ce presedintele TRAIAN BASESCU a sesizat Curtea Constitutionala (CCR) cu privire la un posibil conflict de natura constitutionala generat de refuzul premierului VICTOR PONTA de a contrasemna decrete prezidentiale privind decorarea unor personalitati care au asigurat conducerea Institutului Cultural Roman in perioada 2005-2012, printre care si Horia Roman Patapievici, informeaza Hotnews.ro. 

In sesizare se arata ca premierul a refuzat contrasemnarea fara a motiva, iar presedintele cere CCR sa constate existenta unui conflict intre institutii si sa il oblige pe acesta sa motiveze refuzul.

“Imi dau seama ca sunt in fata unei parti a intelectualitatii romane pe care tot timpul am incercat sa o inteleg in exigentele ei chiar daca nu am inteles-o intotdeauna in scrisul ei, in opera ei”, a spus, dupa ceremonie, TRAIAN BASESCU, inainte de a preciza: “Nu e vina lor, e a mea”.

“Cu toate acestea nu am niciun complex fata de intelectualitatea din Romania pentru ca sunt convins ca niciunul dintre ei nu ar conduce un vapor de 300 de metri”, a continuat seful statului, noteaza Hotnews.ro. BASESCU a subliniat ca, prin aceste decorari acordate, “presedintele doar recunoaste merite, nu in numele lui, ci in numele natiunii”.

“Va asigur ca am constiinta faptului ca nu numai dvs ati fost decorati azi, ci ceea ce mi-as dori, as dori ca intamplarea de azi sa fie un semn catre toata intelectualitatea din Romania, pe care si noi, oameni politici, dar si foarte multi romani nu se straduiesc sa o tina aproape, (…) trec pe langa ea fara sa realizeze ca trec pe langa ce are mai valoros natiunea romana”, a mai spus seful statului.

Sursa foto: presidency.ro