Traian Basescu a plecat la summit-ul de la Vilnius. Vezi ce a declarat presedintele tarii

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a plecat, joi, la summit-ul de la Vilnius unde va participa la Consiliul European in cadrul caruia toate statele se vor pune de acord cu privire la situatie Ucrainei, tara noastra urmand sa sustina eliminarea tuturor conditionarilor suplimentare, dupa respectarea celor tehnice.

Traian Basescu participa joi si vineri la summit-ul Parteneriatului Estic care are loc in capitala Lituaniei, summit de o importanta exceptionala pentru Republica Moldova, care este asteptata sa parafeze cu aceasta ocazie acordul de asociere si acordul de liber schimb cu Uniunea Europeana.

Presedintele a subliniat, inaintea plecarii spre Vilnius, faptul ca acest summit al Parteneriatului Estic este “esential, extrem de important” pentru ca este pentru prima data cand ceea ce s-a numit initial “sinergia Marii Negre”, adica politica de vecinatate a UE in aceasta zona, “capata o dimensiune concreta, prin acte extrem de importante care se vor semna sau parafa la Vilnius”.

“Marea problema e Ucraina, care va si face diferenta. Daca Ucraina va semna, va fi un summit de succes al Parteneriatului Estic si un succes al UE, dar si al tarilor din vecinatatea UE. Daca nu va semna, va fi doar un important pas inainte in relatiile de parteneriat ale UE cu cele 6 state din vecinatatea estica”, a declarat presedintele.

“Va mai pot informa ca ieri s-a stabilit ca inainte de intalnirea informala din aceasta seara, la care sa participa statele membre UE si statele din Parteneriatul Estic, deci 28+6, sa aiba loc un Consiliu European, cu o ora inainte, pentru calibrarea pozitiilor legat de Ucraina, in asa fel incat in summitul de maine toate statele UE sa vorbeasca aceeasi limba.

In ce ne priveste, plecand de la premiza ca Ucraina a indeplinit toate conditiile tehnice pentru a semna acordul de asociere si de liber schimb cu UE si avand in vedere pozitia doamnei Timosenko, care a cerut in mod expres sa nu se mai ridice conditia ca domnia sa sa fie eliberata pentru a fi tratata in Germania, Romania sustine ridicarea oricarei rezerve care este in afara conditiilor tehnice, pentru a permite Ucrainei sa semneze, daca presedintele Ianukovici va dori acest lucru”, a mai spus presedintele Romaniei.

“Republica Moldova si Georgia vor parafa acordul de asociere si acordul de liber schimb cu UE. In plus, Georgia va semna un acord de participare la operatiunile UE de gestionare a crizelor. Georgia are un potential in acest sens, participarea in Afganistan probeaza ca poate fi un partener de nadejde”, a mai declarat presedintele.

“In ceeea ce ne priveste, satisfactia este ca sustinerea fara rezerve pe care am acordat-o in mod deosebit Republica Moldova, dar nu mai putin Georgiei, se materializeaza”, a concluzionat presedintele.

Sursa foto: presidency.ro