TRAIAN BASESCU a prezentat principalele prioritati pe care le va sustine ROMANIA la Varsovia si la summit-ul NATO

Presedintele TRAIAN BASESCU  a reafirmat faptul ca RUSIA este partenera GRUPARILOR TERORISTE care actioneaza in estul Ucrainei si sustine necesitatea redefinirii relatiei dintre NATO si Federatia Rusa, apreciind ca politica acestei tari este un “atac la securitatea regiunii”.

Presedintele TRAIAN BASESCU a sustinut, marti, la ora 9:45 o declaratie de presa in salonul oficial al Aeroportului International “Henri Coanda”, inainte de plecarea la Varsovia, unde se desfasoara summit-ul sefilor de stat din Europa Centrala si de Est.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU participa la reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est de la Varsovia

Seful statului a precizat ca unul dintre principalele subiecte care vor fi dezbatute este situatia din Ucraina, context in care a precizat ca va sustine pozitia REPUBLICII MOLDOVA, afectata de restrictiile comerciale impuse recent de FEDERATIA RUSA.

“Voi ridica si problema Moldovei, care, asa cum ati vazut ieri, va trebui sa suporte sanctiuni pentru vinuri, fructe, ceea ce constituia principalul motor de comert exterior pentru toamna. UE a dublat cotele in regim duty-free pe care Moldova le poate exporta pe piata UE, insa ele sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile de export. De aceea, in regiune, Polonia si Romania, ar trebui sa gaseasca solutii de depozitare. Marea problema pentru agricultorii moldoveni este lipsa de depozitare a fructelor. E o problema pe care o voi sprijini pentru a nu se crea tensiuni intre agricultori si guvernul care a decis semnarea acordurilor cu UE. Agricultorii au nevoie de o solutie acum, cand incep recoltarea la fructe”, a declarat BASESCU.

CITESTE SI: MADALIN VOICU l-a atacat extrem de DUR pe TRAIAN BASESCU

De asemenea, presedintele a vorbit despre principalele prioritati pe care Romania le va prezenta la summit-ul NATO din septembrie, care va avea loc in Marea Britanie, subliniind ca printe acestea se numara echilibrarea geografica a resurselor militare pe teritoriul UE, reflectarea in documente a importantei strategice a Marii Negre, dar si redefinirea relatiei dintre NATO si Rusia.

“Al doilea subiect e summit-ul NATO din Marea Britanie. Avem 8 prioritati, cea mai importanta este echilibrarea geografica a resurselor militare pe teritoriul UE. Nu am dori o diminuare a resurselor in est, in favoarea tarilor baltice. Romania are o frontiera de 649 de km cu Ucraina. Alta prioritate e legata de reflectarea in documentele summit-ului a importantei strategice a Marii Negre. Incurajarea parcursului catre NATO a Georgiei si Muntenegru este un alt obiectiv, dorim sa fie sustinut de toate statele”, a mai spus presedintele BASESCU.

Sursa foto: realiatea.net