TRAIAN BASESCU a promulgat Legea de abrogare a art.276 din Codul Penal privind presiunile asupra Justitiei

Presedintele in exercitiu Traian Basescu a promulgat, miercuri, legea de abrogare a Articolului 276 din Codul Penal privind presiunile asupra justitiei, dupa ce initial a retrimis-o la Parlament, si, dupa adoptarea ei in aceeasi forma, a atacat-o la Curtea Constitutionala, institutie care a respins sesizarea sa.

Legea de abrogare a articolul 276 din Codul Penal a fost adoptata de Parlament, dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea ei pe motiv ca ar afecta independenta justitiei.

Presedintele Traian Basescu a atacat, la inceputul lunii octombrie, la Curtea Constitutionala, legea de abrogare a articolului 276 din Codul Penal privind presiunile asupra justitiei, pe motivul independentei justitiei, aratand ca sunt cazuri de “campanii furibunde” impotriva magistratilor, “declaratii ticaloase ale unora din duba”.

In sesizarea catre Curtea Constitutionala trimisa de seful statului se arata ca legea este neconstitutionala deoarece contravine articolelor 1, 30 si 124 din Constitutie.

CITESTE SI: Abrogarea articolului 276 din Codul Penal, privind PRESIUNILE asupra JUSTITIEI, declarata CONSTITUTIONALA de CC 

Textul de lege a carui abrogare a fost votata de Parlament prevede ca ”fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 1 an sau cu amenda”.

“Din pacate, Parlamentul si-a mentinut pozitia, pentru ca eu am trimis o data la Parlament legea, propunand sa nu se abroge acest articol. Parlamentul, Guvernul de asemenea a incuviintat abrogarea acestui articol, atac legea asa cum ea a fost votata de Parlament cu acceptul Guvernului, o atac la Curtea Conbstitutionala. Motivul fundamental pentru care o atac este legat de independenta justitiei. Avem cazuri pe care le traim cu ochii nostri, campaniile furibunde pe care le-a dus trustul Intact impotriva procurorilor, judecatorilor, declaratiile ticaloase ale unora de prin duba: «I-am dat bani sefului DNA si presedintei Inaltei Curti». De aceea, cel putin in acest stadiu, mentinerea acestui articol pentru independenta justitiei este necesar”, afirma Basescu in sesizarea catre Curtea Constitutionala.

El a adaugat ca spera ca la CC sa aiba castig de cauza, aratand ca Guvernul sustine abrogarea articolului 276 “in numele unei iluzorii libertati de exprimare”.“Atac propunerea legislativa de abrogare la CC in speranta ca acolo voi avea castig de cauza daca nu am avut in relatia cu Guvernul care sustine abrogarea articolului in numele unei iluzorii libertati de exprimare. Libertatea de exprimare are limitele ei pana cand afecteaza dreptul tau la imagine, dreptul tau la o viata decenta si nesupusa oprobiului public doar pentru ca cineva are interes sa murdareasca imaginea unui magistrat”, a aratat seful statului.

CITESTE SI: CCR discuta in 4 noiembrie sesizarea presedintelui Basescu in cazul art.276 privind presiunile asupra justitiei 

Pe 4 noiembrie, Curtea Constitutionala a respins sesizarea facuta de presedintele Traian Basescu referitoare la proiectul de abrogare a articolului 276 din Codul Penal privind presiunile la adresa justitiei. Astfel, abrogarea articolului 276 din Codul Penal ramane valabila.

Sursa foto: presidency.ro