Traian Basescu a respins memorandumul: Acciza de 7 eurocenti la carburant este o masura anti economica

Traian Basescu a respins memorandumul inaintat de Guvern care privea aprobarea deciziilor luate de comun acord cu Uniunea Europeana. Practic, noua transa de imprumut de la FMI si Banca Mondiala sta sub semnul intrebarii.

Seful statului si-a motivat decizia prin faptul ca acciza de 7 eurocenti per litru de carburant este o decizie anti economica: “Am decis sa nu aprob acest memorandum pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea  cu majorarea accizei la carburant de 7 eurocenti per litru. Nu voi imi voi asuma o masura antieconomica!

Romania nu este dependenta de transe de imprumut de la fond. Nu doresc masuri care sa franeze relansarea economica. Nu semnez memorandumul! “, a declarat luni seara Traian Basescu intr-o conferinta organizata la Palatul Cotroceni.

Basescu a explicat si cum se va rasfrange aceasta decizie asupra buzunarelor romanilor: “In realitate, acciza de 7 eurocenti la pompa se va reflecta in 12 eurocenti, pentru ca i se aplica TVA, inflatie si curs de schimb. 52 bani motorina, 53 la benzina, adica o crestere cu 8% a pretului combustibilului pentru populatie. Efectele vor fi cresterea preturilor, cresterea inflatiei, foarte multe intreprinderi vor intra in insolventa sau faliment.”

Si nu e singurul efect negativ provocat de acciza propusa de Guvern la carburant: “Cel mai rau efect va fi acela la adresa carora Guvernul spune ca vrea sa-i ajute. Acciza va afecta mult mai mult pensiile decat cresterea decat cei 3,75% pe care legea obliga guvernul sa ii ofere. Primii afectati vor fi pensionarii.

Vor fi afectati toti salariatii, aceasta crestere la carburant va inghiti si cresterea salariului minim pe economie si cresterea de venit care se acorda medicilor rezidenti.

Toate facilitatile povestite de guvern vor fi anulate prin efectele cresterii cu 8% a carburantilor”, a adaugat presedintele Romaniei.

“Am informat Fondul cu privire la pozitia mea. In ianuarie vine iar Fondul la Bucuresti, iar revizuirea se poate face. Guvernul isi poate asuma sa trimita acest memorandum fara semnatura mea”, a conchis seful statului.