Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la finele convorbirilor cu Mahmoud Abbas

Presedintele Romaniei Traian Basescu a sustinut, marti, o declaratie de presa la finalul convorbirilor cu presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Traian Basescu a subliniat importanta discutiilor legate de relatiile bilaterale, dar si faptul ca Romania va continua sa acorde burse de studii tinerilor palestinieni. Presedintele Romaniei si-a exprimat increderea in comisia mixta romano-palestiniana care se va intalni, in perioada 12-14 februarie la Bucuresti pentru a pune la punct cateva dintre punctele importante ale cooperarii bilaterale, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

„Ca de obicei, ori de cate ori ne-am intalnit, discutiile noastre au avut substanta si au fost pragmatice. In ceea ce priveste relatia bilaterala, asa cum l-am informat pe domnul presedinte, obiectivul nostru este sa crestem nivelul de cooperare si speram ca, desfasurarea la Bucuresti in perioada 12 – 14 februarie a comisie mixte romano-palestiniene, sa fie un moment de ridicare a relatiei bilaterale la un nivel superior. Romania va continua programele de asistenta atat pentru constructia institutionala, cat si pentru pregatirea de cadre, Romania va continua sa ofere burse pentru tinerii palestinieni, in asa fel incat sa contribuie la cresterea capacitatii administrative.

In acelasi timp, am discutat un subiect de mare interes si pentru Romania si anume negocierile de pace. L-am informat pe domnul presedinte ca Romania sustine fara rezerve initiativa de pace a secretarului de stat John Kerry si, in acelasi timp, am subiniat faptul ca ne sunt cunoscute dificultatile negocierilor. Fie ca vorbim de problema teritoriala, fie ca vorbim de problema refugiatilor, fie ca vorbim de securitatea frontierelor, fie ca vorbim de recunoasterea reciproca sau de statutul Ierusalimului, toate sunt probleme extrem de delicate si dificil de negociat. In acelasi timp, am mentionat punctul nostru de vedere si care cred ca este punctul de vedere al tuturor celor care iubesc aceasta regiune, care o respecta, ca niciuna din aceste probleme nu poate fi rezolvata fara un compromis.

Un compromis care sa aiba un singur obiectiv: doua state in securitate si pace. Este foarte usor cand nu vrei sa ajungi la compromis sa te cramponezi de istorie, dar rostul negocierilor palestiniano-israeliene este sa aduca pacea, nu sa restabileasca adevarul istoric. Adevarul istoric poate sa ramana in cartile de istorie si compromisul pentru realizarea pacii este ceea ce trebuie obtinut acum. Nimeni nu va nega istoria dar, va dau un exemplu din Europa, o Europa care in toata istoria ei a fost bantuita de razboaie. Singura solutie care garantat Europei pacea a fost compromisul franco-german, un compromis extrem de dureros, in care cele doua mari natiuni ale Europei au inchis cartea de istorie si au negociat viitorul. Iar acest viitor, viitorul ale carui baze l-au pus Franta si Germania, il reprezinta actuala Uniune Europeana in care toate statele membre, cele 28 de state membre, au cedat cate o bucatica din suveranitatea lor, au pus-o la cosul comun din Bruxelles si au asigurat pacea Europei. Este cea mai lunga perioada de pace care a existat in Europa, 70 de ani fara razboaie, in urma compromisului franco-german. Cred ca aceasta regiune poate privi la Europa ca solutie si ca varianta de compromis in favoarea pacii. Eu am discutat si cu liderii israelieni si am discutat astazi cu domnul presedinte Mahmoud Abbas si am exprimat speranta ca se va gasi formula compromisiului.

Cu siguranta, insa, niciun compromis nu va fi posibil pana cand din negocieri nu se va ajunge la garantarea securitatii pentru Israel si pentru Teritoriile Palestiniene. Pentru Israel securitatea este vitala, este o tara mica intr-o lume araba si intelegem aceasta abordare, pentru Palestina, de asemenea, securitatea este fundamentala. Am convingerea ca aceasta oportunitate, generata si de situatia din regiune, va trebui valorificata de liderii celor doua parti in negocierile aflate in desfasurare. Romania va fi un partener bilateral al celor doua tari si va incerca intotdeauna sa le incurajeze sa ajunga la un compromis favorabil popoarelor lor. Niciun popor nu poate aspira la prosperitate fara pace. Intotdeauna cheltuielile de razboi inseamna mult mai mult decat un compromis in favoarea asigurarii pacii poporului pe care il reprezinti”, a declarat Traian Basescu potrivit comunicatului remis presei de departamentul de Comunicare Publica al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele Romaniei Traian Basescu a efectuat o vizita oficiala, luni si marti, in Israel si Teritoriile Palestiniene, acolo unde s-a intalnit cu omologii sai Shimon Peres si Mahmoud Abbas.

Sursa foto: presidency.ro