TRAIAN BASESCU: Un stat mai mic nu poate face fata unui razboi generat de OMULETI VERZI

Politica externa dusa de Traian Basescu

Interventia NATO impotriva fortelor care se afla la frontiera unui stat aliat este OBLIGATORIE, in momentul in care asupra acelei tari se fac presiuni cu armate regulate la granite care sprijina direct sau indirect “omuleti verzi” precum cei din Ucraina, a declarat, miercuri, TRAIAN BASESCU.

Presedintele TRAIAN BASESCU a declarat, dupa sedinta CSAT, ca la summit-ul NATO de joi si vineri Romania doreste sa se clarifice “abordarea aliatilor atunci cand discutam despre un razboi-hibrid, ca cel care se desfasoara acum in estul Ucrainei sau cel care s-a desfasurat in Crimeea”.

Citeste si: TRAIAN BASESCU: Actiunea lui VLADIMIR PUTIN in Ucraina frizeaza IRATIONALUL

“Un stat care nu recunoaste, isi trimite forte fara insemnele statului sau armatei din care fac parte, acesti oameni coordoneaza ocuparea unui teritoriu, punerea sub control militar si politic a unor tari sau a unor spatii dintr-o tara, dar asta nu justifica aplicarea art 5 (din Tratatul NATO – n.r.). Punctul nostru de vedere este ca, intr-adevar, fiecare stat trebuie sa faca fata la astfel de provocari, trebuie sa aiba capacitatea sa faca fata la astfel de provocari, dar in momentul in care asupra lui se fac presiuni cu armate regulate la frontiere, care reprezinta un sprijin direct sau indirect pentru cei care au aparut ca omuleti verzi in estul Ucrainei sau in Crimeea, atunci interventia NATO impotriva fortelor care se afla la frontiera unui stat NATO este obligatorie”, a precizat seful statului.

TRAIAN BASESCU a explicat ca un stat mai mic nu poate face fata “unui razboi intern generat de omuleti verzi” si, in acelasi timp, “unei presiuni cu armate ostentativ masate la frontiera statului si care indirect sau direct constituie un sprijin major pentru insurgenta”.

“Speram intr-o definire si intr-o intelegere a modului de aplicare a art. 5 in astfel de situatii, pe care Rusia a aratat ca le poate crea”, a spus TRAIAN BASESCU.

Citeste si: TRAIAN BASESCU: Am aprobat prezenta AERONAVELOR de LUPTA NATO in Romania. LIVE TEXT

El a mai spus ca razboaiele de tip hibrid au “mare succes” in statele slabe, “in statele care-si neglijeaza propriile forte armate, fortele de securitate, in statele in care coruptia afecteaza fibra functionarii institutiilor”. “In astfel de state slabe actiuni de tip razboi-hibrid reusesc. In statele puternice n-or sa reuseasca niciodata”, a subliniat Basescu.