TRAIAN BASESCU: Am aflat de la Bruxelles ca exista doua nominalizari de COMISAR EUROPEAN

Presedintele TRAIAN BASESCU a declarat, sambata, ca, “spre surprinderea” sa, a aflat ca Romania a transmis doua NOMINALIZARI pentru functia de COMISAR EUROPEAN, fapt despre care stie de la Bruxelles.

“Nu intentionez niciun fel de disputa, nu creez o disputa, este dreptul Guvernului sa actioneze asa, dar, spre surprinderea mea, am aflat ca avem doua NOMINALIZARI transmise la Bruxelles — suntem unul dintre putinele state care a acceptat aceasta rugaminte a presedintelui Jean-Claude Juncker. Mai mult, as spune ca avem si o problema cu respectarea legislatiei interne”, a spus seful statului, pe Aeroportul “Henri Coanda”, inainte de plecarea la Bruxelles.

Citeste si: TRAIAN BASESCU VA PARTICIPA LA REUNIUNEA EXTRAORDINARA A CONSILIULUI EUROPEAN

BASESCU a fost intrebat despre a doua NOMINALIZARE facuta de Guvern pentru postul de comisar european, insa a refuzat sa precizeze despre cine este vorba. “Eu stiu ca sunt doua NOMINALIZARI, dar nu stiu care”, a raspuns seful statului la intrebarea jurnalistilor.

TRAIAN BASESCU a explicat ca anul trecut Guvernul a promovat legea care se refera la relatia dintre Parlament si Guvern in ceea ce priveste afacerile europene, act normativ care prevede ca Legislativul este informat de Executiv cu privire la persoanele desemnate sa ocupe functii la nivelul UE si ca persoanele NOMINALIZATE pentru functia de COMISAR EUROPEAN sunt audiate de comisia de specialitate.

“Desi am aflat de la Bruxelles ca s-au facut doua NOMINALIZARI, nu am constatat sa se fi produs vreo audiere”, a subliniat presedintele Basescu.

Potrivit acestuia, niciodata reprezentantul Romaniei in Comisia Europeana nu a fost desemnat de presedinte, ci in urma unei intelegeri intre seful statului si Executiv, iar atunci cand aceasta nu a functionat “s-a intamplat cazul Vosganian la prima desemnare de COMISAR”.

El a spus ca va insista pentru un portofoliu reprezentativ pentru Romania in Comisia Europeana.

“Este important ca Romania sa obtina un portofoliu relevant. Dupa ce a detinut portofoliul Agriculturii sa nu ne intoarcem iar la multilingvism. Va fi o sarcina a Guvernului, dar nu ma derobez nici eu in cadrul neoficial in discutii cu presedintele Jean-Claude Juncker”, a sustinut seful statului, citat de Agerpres.

Citeste si: MOMENT DELICAT LA CONSILIUL EUROPEAN DE ASTAZI: SE IMPART FUNCTIILE UE SI SE CAUTA SOLUTII PENTRU CRIZELE DIN UCRAINA SI ORIENTUL MIJLOCIU

El a adaugat ca la Consiliul European de sambata nu se va discuta lista de COMISARI, ci doar despre Inaltul reprezentant si presedintele acestui for, aratand ca aceasta lista este o “afacere” pe care o decide, conform Tratatului, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Presedintele TRAIAN BASESCU participa sambata la reuniunea extraordinara a Consiliului European, cat si la Summitul PPE.