TRAIAN BASESCU: BOR s-a implicat in CAMPANIA ELECTORALA in sprijinul PSD

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri seara, ca BOR s-a implicat, evident, in campania pentru prezidentiale in sprijinul PSD, explicatia tinand de interesele financiare sustinute de Guvern, mentionand si ca “Victor Ponta nu a lasat vreo icoana nepupata in Romania”.

“Biserica Ortodoxa este evident implicata in campanie. Eu nu o critic, este greu sa critici Biserica Ortodoxa, la cat este de populara”, a spus Basescu la Realitatea TV. Presedintele a mai declarat ca BOR este implicata in sustinerea PSD in campanie, mentionand ca nu vede alta explicatie dincolo de interesele financiare sustinute de Guvernul Ponta.

CITESTE SI: Basescu, intrebat cu cine va vota in turul doi al alegerilor prezidentiale: Pot spune ca o sa ii votez pe amandoi? 

El a mai spus, pe de alta parte, ca nici Victor Ponta “nu a lasat vreo icoana nepupata in Romania”. Potrivit sefului statului, s-a mers prea departe cu implicarea BOR in campanie. Basescu a tinut sa precizeze ca el a sprijinit Biserica Ortodoxa ca presedinte, dand ca exemplu impacarea cu Biserica de la Ierusalim.

“Patriarhul nu mai era pomenit in slujbele de la Ierusalim”, a subliniat Basescu, subliniind: “Impacarea cu Biserica de la Ierusalim s-a intamplat datorita mie”. Intrebat, la final, daca crede in Dumnezeu, Basescu a raspuns afirmativ, mentionand insa ca, dat fiind specificul activitatii pe mare, relatia sa cu Divinitatea este una directa, fara intermediul preotilor.

Bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost suplimentat, recent, din Fondul de rezerva, cu inca 14 milioane lei, banii fiind distribuiti pentru finantarea a 13 manastiri, catedrale si centre eparhiale. Alocarea banilor a fost decisa in sedinta de Guvern.

Astfel, prin hotarare, Guvernul a decis sa finanteze manastirile Sfintii Trei Ierarhi din municipiul Iasi (500.000 lei), Miclauseni din comuna Butea, judetul Iasi (500.000 lei), Agapia si Varatic din comuna Agapia, judetul Neamt (cate un milion lei), Buna Vestire din comuna Gradinari, judetul Olt (doua milioane lei), centrele eparhiale Sibiu (200.000 lei), Galati (un milion lei) si Tulcea (1,6 milioane lei) si centrele eparhiale Nicolae Ivan si Adormirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca (doua milioane lei, respectiv un milion lei), Buna Vestire din Copsa Mica, judetul Sibiu (450.000 lei) si Sfantul Ioan Botezatorul Fagaras din judetul Brasov (2,35 milioane lei), precum si Protoieria Tulcea (400.000 lei).

CITESTE SI: Basescu le-a cerut sefilor SRI si SIE sa-i spuna cine a facut filajul in cazul Udrea-Bica-Topoliceanu 

In sedintele anterioare, Guvernul a alocat de asemenea mai multe milioane de lei pentru biserici, tot din Fondul de rezerva. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a indeamnat, miercuri, clerul si credinciosii sa voteze la prezidentiale, “cu responsabilitate crestina si civica pentru implinirea binelui comun in societatea romaneasca si viitorul Romaniei”.

Sursa foto: jurnalul.ro