TRAIAN BASESCU, conferinta de presa: LEGEA CAS nu trece! – LIVE TEXT

UPDATE ORA 18.53: Solutia pentru LEGEA CAS

Solutia corecta este ca Guvernul sa discute cu FMI despre excedentul de deficit creat la Fondul de Pensii. CEL MAI IMPORTANT, CAS-UL ar trebui aplicat numai dupa ce se face BUGETUL pe 2015.

Nu vad de ce aceasta graba, care aduce atatea riscuri. Sa astepte misiunea Fondului CU CARE POT PROBA. Cu argumentele aduse de premier in conferinta de ieri, ii convige pe cei de la Fond(n.r.-ironic). Cunoscand Fondul, astfel de masuri nu pot fi acoperite cu presupuneri.

UPDATE 18.48: Despre riscurile aprobarii LEGII CAS

Depasirea deficitului la care ne-am angajat, era primul risc. Asta ar fi putut insemna intreruperea acordului cu FMI si Banca Mondiala. (…) O intrerupere a acordului cu Fondul atrage suspendare celor 10% pentru proiectele derulate din fondurile de coeziune.

Un alt risc, fragilizarea sustenabilitatii Fondului de Pensii. Toti zic: <n-are nimic se va lua de oriunde, dar se vor plati pensiile>. Eu am trait zile cand am constatat ca nu aveam de unde sa luam. Aceasta fragilizare este un lucru INGRIJORATOR. Se creste riscul ca la un moment dat sa amanam pensiile, in functie de lichiditati.

Un alt risc, ar fi fost cresterea taxelor. Pe proprietate, pe automobile, cresterea cotei unice.

In fine, alt risc, ar fi reducerea si mai puternica a investitiilor sustinute din bugetul de stat. Asta duce la reducerea locurilor de munca.

UPDATE ORA 18.31: Despre intoarcerea LEGII CAS in Parlament

O asemenea masura o sustin, insa am rezerve legate de sustenabilitatea masurii. Nu am intervenit pe textul legii, ci am pus sub semnul intrebarii lipsa motivatiei de sustenabilitate a masurii.

Va informez ca desi am solicitat un document de la Guvern din care sa rezulte cum poate fi sustinuta aceasta lege, pana in acest moment nu am primit niciun raspuns.

Prin reducerea cu 5 procente la societati se realizeaza o crestere de la 12,5 miliarde la peste 18 miliarde a deficitului Fondului de Pensii. Am in vedere si efectul indexarii care trebuie sa aiba loc la inceputul fiecarui an.

In acelasi timp, in scrisoarea transmisa Parlamentului prin care rog sa fie reanalizata oportunitatea alegii, amintesc ca mai avem doua obligatii asumate prin tratate internationale. Tratatul fiscal- si ca efect al adoptarii acestei legi s-a generat si obligatia de a ajunge in 2015 la un deficit structural de -1% din PIB, ceea ce va insemna un deficit de 1,4-1,5. Pentru a nu reduce cheltuielile cu personalul, Guvernul ar trebui sa aiba o crestere de 5-6 miliarde lei.

O alta obligatie pe care o avem este aceea de avea un buget de 2,38% alocat Armatei. Nu stiu daca Guvernul va atinge 2% din PIB, dar macar 0,3% trebuie sa se faca, ceea ce inseaamna 2 la 4 miliarde de RON. Punem si MTO(n.r.- pronuntie in engleza), CA SA INTELEAGA SI PREMIERUL si ne dam seama ca nu este o cifra usor de realizat.

Premierul, neintelegand bugetul compara 2012 cu 2013, ori aici vorbim de o planificare. (…) Anul acesta deficitul de incasari este de circa 2,4 miliarde. Premierul trebuie sa faca o rectificare negativa. Cat de credibil este cand spune ca va avea bani? (…) Are foarte multe povesti.

Fata de alocarea bugetara pe primele 6 luni, de la investitii s-au taiat 22 la 25%. Efectul s-a vazut in cresterea somajului. Nu am pretentia ca la nivelul Executivului sa se inteleaga ce inseamna cresterea somajului. La discutiile de la Cotroceni despre somaj, mi s-a spus ca s-au creat 78 000 locuri de munca. Ei cred ca pentru a depista somajul, te uiti doar la cate locuri de munca s-au creat. Le spun ca trebuie sa vezi si cate locuri de munca ai pierdut. In luna mai, am avut o crestere a somajului de la 7,1% la 7,3%. Este un alt motiv pentru care am trimis legea inapoi.

Fonduri Europene. Si anul acesta mai au niste proiecte din timpul Guvernului Boc. Ei nu au realizat niciun proiect. PRIVIND NIVELUL DE FACTURI TRIMIS la CE, constat ca au trimis facturi in valoare de 2,79 din valoarea fondurilor de coeziune, asta inseamna 32,7 la 33,6, ceea ce inseamna foate putin. Asta mi-a aratat ca Guvernul nu este pregatit sa creeze locuri de munca, folosind fondurile europene.

BUGET APARARE. Romania cere aliatilor sa disloce nave in Marea Neagra, iar asta inseamna pentru aliati costuri suplimentare. Ei ne intreaba: <voi ce faceti pentru securitatea noastra?> Anul viitor, trebuie sa avem o crestere semnificativa a bugetului Apararii. Nu e de joaca!

STIRE INITIALA: Seara tensionata la COTROCENI! Presedintele TRAIAN BASESCU anunta, in cateva minute, ce l-a determinat sa intoarca LEGEA CAS in PARLAMENT.

Chiar inainte de inceprea conferintei de presa, Administratia Prezidentiala a prezentat, pe site-ul sau, motivele pentru care LEGEA CAS se va INTOARCE IN PARLAMENT!

Citeste si: VICTOR PONTA: Reducerea CAS este SUSTENABILA, dincolo de calculul de contabil de CAP

In zona politica a dreptei romanesti, parerile sunt impartite cu privire la REDUCEREA CAS cu 5 puncte procentuale. Daca PMP se opune acestui proiect guvernamental, pe motiv ca ar putea declansa o criza bugetara iremediabila, ALIANTA CRESTIN LIBERALA PNL-PDL este de acord cu LEGEA CAS in forma actuala.