TRAIAN BASESCU: Decizia Parlamentului privind SUSPENDAREA acum poate fi ATACATA la Curtea Constitutionala

Presedintele TRAIAN BASESCU a declarat miercuri seara la TVR despre demersul lui CALIN POPESCU TARICEANU privind SUSPENDAREA sa din functie ca va fi in campanie in fiecare zi, dar a tinut sa precizeze ca, fata de 2012, acum decizia Parlamentului de SUSPENDARE poate fi ATACATA la Curtea Constitutionala.

Intrebat care este “AMR-ul” mandatului sau, TRAIAN BASESCU a precizat ca nu stie, dar stie ca acesta expira pe 21 decembrie.

Despre afirmatia lui CALIN POPESCU TARICEANU potrivit careia va merge cu demersul suspendarii pana in ultima zi a mandatului presedintelui, TRAIAN BASESCU a spus ca trebuie sa se tina cont de interesul national, in contextul regional si international.

”E o situatie complicata, in care nu te joci cu securitatea nationala”, a aratat Basescu, precizand ca este ”fateta cealalta, a interesului politic”.

”Nu imi dau seama cat de castigate ar fi partidele de stanga, cum este cel al domnului Tariceanu si cel al domnului Ponta (…). Daca privim la jocul politic, desi greu ar fi pentru toti aliatii nostri sa sacrifici un interes de stabilitate, pentru un joc politic, asta e. Va fi campanie, o sa fiu un campanie in fiecare zi”, a precizat Basescu.

”Eu stiu ca ar fi irational, mai ales ca ar fi un referendum pentru 50 la suta”, a mai subliniat seful statului.

In plus, TRAIAN BASESCU a tinut sa precizeze ca, daca la suspendarea din 2012 nu a putut fi atacata hotararea de SUSPENDARE din functie a presedintelui, la Curtea Constitutionala, acum poate fi atacata.

Citeste si: CALIN POPESCU TARICEANU: Imi duc demersul de SUSPENDARE pana in ULTIMA ZI a mandatului lui TRAIAN BASESCU

”Atunci au blocat-o printr-o ordonanta de urgenta, dreptul Curtii de a judeca hotararile Parlamentului. Acum, insa, poate fi atacata. S-ar putea sa nu se treaca la campanie”, a explicat seful statului.

Presedintele a mai despre participarea sa la Scoala de Vara a PMP, ca “deciziile Curtii Constitutionale i-au stabilit o plaja in care se poate misca”.

“Daca acesta este un motiv ca domnul Tariceanu sa isi duca demersul mai departe: Sustin candidatul PMP in alegeri, doamna ELENA UDREA. Este cumva vreun articol de Constitutie care ii reduce presedintelui drepturile cetatenesti, dreptul la optiune?”, a aratat presedintele.

Basescu a mai spus ca o sustine pe ELENA UDREA pentru ca “este singurul candidat onest”.

“Nu spun neaparat cel mai bun, dar este singurul candidat onest. (…) Mult mai putine compromisuri politice a facut ELENA UDREA decat Monica Macovei”, a mai spus Traian Basescu.

El a mentionat ca alaturi de el, “la suspendari, au fost foarte multi”, dar acest lucru nu l-a ajutat numai pe el, ci “a fost si in sprijinul lor, sa isi consolideze statura de oameni politici care apara democratia”.

Despre sansele ELENEI UDREA in campania prezidentiala, TRAIAN BASESCU a afirmat ca “atata timp cat Elena Udrea crede ca poate intra in turul II”, ii sustine aceasta credinta.

Citeste si: CALIN POPESCU TARICEANU: NU RENUNT la demersul SUSPENDARII presedintelui

“Atata timp cat ELENA UDREA crede ca poate intra in turul II, eu ii sustin aceasta credinta. (…) Trebuie sa cred in victoria candidatului pe care il sustin. Totul este daca reuseste candidatul si cei din jurul candidatului sa il prezinte in lumina reala”, a mai comentat Basescu, care a mai aratat ca ELENA UDREA este singurul candidat “basist”.

Seful statului a vorbit si despre termenul de “basist”. “Termenul de basist a fost lansat la Antena 3, era Realitatea pe urma RTV a promovat aceasta ruptura in societate intre basisti si antibasisti. De ce v-ati lasat pacaliti de doua trusturi media? In ce conditii presedintele a fost impotriva poporului lui? In marea minciuna cand se spune ca a taiat salariile? E o minciuna, Romania se scufunda daca nu faceam asta, decat sa dam afara 300.000 de oameni intr-o noapte am spus mai bine taiem salariile cu 25 la suta. Nu as dori nimanui sa fie in situatia de a opta intre a afecta populatia sau a scoate tara din criza”, a spus Basescu.

Presedintele a artat si ca un candidat la prezidentiale trebuie sa fie un om deschis, despre care sa se stie tot. “Ponta nu imi e clar, e doctor nu e doctor, ii mai aparuse in CV masterand la Catania, si atunci spun cine esti tu, ne-ai spus tu tot despre tine?”, a mai spus declarant Basescu.

“Parca simt nevoia in ultimele luni sa fiu extrem de deschis. Am fost mult mai inchis pana acum cateva luni, cand spuneam nu trebuie sa reactionezi la orice, esti inca presedinte. Inca mai sunt presedinte, dar e dreptul meu sa imi exprima punctele de vedere”, a mai spus Basescu.

Basescu a mai declarat ca niciodata nu i-a ”dat prin cap” si nu a ”acceptat ideea” sa isi abandoneze mandatul, iar momentul anuntului ca va demisiona in cinci minute, din 2007, insemna: ”Baieti, aveti un candidat care sa ma poata bate? Ca va bat in alegeri prezidentiale”.

Presedintele a amintit ca a folosit anuntul demisiei, o singura data, cand stia ca referendumul este o catastrofa pentru cei care o fac, in 2007, cand s-au aliat toate partidele si au votat suspendarea sa din functie.

”Inainte de vot, am avut impresia ca ii mai pot opri, dand semnalul cu cinci minute, daca se voteaza suspendarea. Asta, tradus pentru politicieni, trebuia sa fie: Baieti, aveti un candidat care sa ma poata bate? Ca va bat in alegeri prezidentiale. Nu am reusit sa ii conving sa renunte la vot”, a spus Traian Basescu, precizand ca aceasta este ”traducerea corecta” a gestului cu anuntul demisiei sale in cinci minute, din 2007.

”Stiam ca nu are nimeni un candidat, la acea ora, care sa ma poata bate. Ca dovada, si referendumul, l-am castigat atunci cu aproape 80 la suta. Eu am dat un mesaj politic, dar niciodata nu mi-a dat prin cap si nu am acceptat ideea sa imi abandonez mandatul, pentru ca este rusinos ca un sef de stat sa isi abandoneze mandatul fara un motiv”, a mai spus Basescu.

Potrivit lui Basescu, ”daca faci o greseala, prin care incalci legea, te faci de ras in fata natiunii, e bine sa lase locul liber, dar in afara acestor conditii extrem de dificile, presedintele trebuie sa isi duca crucea”.

Basescu a fost intrebat si in legatura cu afirmati lui Victor Ponta de miercuri de la depunerea candidaturii potrivit careia doreste sa castige alegerile prezidentiale pentru a incheia cei 25 de ani de tranzitie de la dictatura la democratie. “Eu sunt de acord ca Romania a pornit din 90 din dictatura, si a avut o perioada de tranzitie. Ponta e prea optimist, statul roman nu e suficient consolidat, nu putem spune ca suntem stat de drept cand avem atatea probleme cu incalcarea legii. S-au facut progrese uriase, dar mai avem inca un drum consistent pana la un stat de drept consolidat. Uitati-va chiar la abordarile premierului, de sustinere, de mangaiere a baronilor corupti. Daca va castiga, baronii nu vor fi oameni fara influenta. Luam PDL, are doi baroni, doi presedinti de CJ, iar Ponta daca ar veni la Cotroceni ar veni cu ei cu tot, cu Mazare, cu domnul de la Prahova. Eu inteleg prin perioada de tranzitie perioada pana cand statul roman ajunge stat de drept, iar romanii ajung sa traiasca acceptabil de bine, nu putem trai ca nemtii, dar acceptabil de bine. Eu zic ca mai avem cinci-zece ani, depinde cat de hotarat va fi viitorul presedinte, majoritatea parlamentara in a instaura de deplin statul de drept si a nu face reformele reversibile, cum au inceput sa le faca pe cele din Educatie. Au adaptat reforma in invatamant la nevoile mafiilor din Educatie, nu as vrea sa adapteze Justitia la nevoile mafiei din politica”, a spus Basescu.

Seful statului a declarant si ca nu are nicio emotie in privinta dosarului Nana. “Nu am nicio emotie in privinta dosarului Nana. Fiica mea nu a beneficiat de actul initial de improprietarire, a fost un cumparator de buna credinta de la al doilea sau al treilea proprietar. Credeti ca daca era ceva in neregula care sa vizeze familia Basescu, credeti ca s-ar fi oprit Comisia? Eu cred ca faceau publice concluziile”, a spus Basescu.

Seful a statului a aratat si ca isi mentine afirmatiile fata de fratele sau, Mircea Basescu. “Un presedinte, dincolo de a avea frate, are responsabilitati fata de tara. A doua zi dupa ce imi termin mandatul, o sa-l cainez, o sa fiu fratele lui, dar pana pe 22 de decembrie nu pot sa fiu decat si presedintele lui”, a declarat Basescu.

Presedintele a afirmat si ca Romania nu are din punct de vedere rational motive sa se teama de conflictul din Ucraina, insa a atras atentia ca poate functiona irationalul in acest caz, iar tara noastra trebuie sa se comporte ca pregatire ca si cum ar fi posibil sa existe probleme.

“Noi avem a ne teme de irational. Tot timpul am spus ca Romania este in siguranta. Atata timp cat toate statele actioneaza in conformitate cu dreptul international Romania este in deplina siguranta”, a spus seful statului.

El a aratat ca in urma cu un an nu ar fi crezut ca Ucraina ar fi putut fi agresata de Rusia. “Iata ca s-a intamplat. De ce? Pentru ca a functionat irationalul. Dorinta, obiectivul unui lider politic al unei tari de talia Federatiei Ruse de a-si extinde teritoriul in mod nejustificat, nu in baza unui drept international, a inventat un drept, dreptul lui de a apara minoritarii din frontiera altui stat. Nimeni nu da acest drept sa intervii cu armata pentru a apara o minoritate in conditii normale. Nu discutam de un stat care ar face eventual crimele ca la Srebrenica”, a explicat presedintele Basescu.

Seful statului a spus ca Romania are cele mai puternice garantii de securitate, fiind tara membra in UE si NATO, dar ca exista proba ca irationalul poate sa functioneze. El a aratat ca a vazut declaratiile oficialilor rusi privind cresterea nivelului de prezenta militara in Crimeea, desi in aceasta zona au 25.000 de militari, 12 avioane de vanatoare, circa 20 de avioane de bombardament, o flota uriasi la Sevastopol si 108 de guri de artilerie de calibru peste 100. “Pe aceste dotari, ieri declaratia oficialilor din Federatia Rusa ca trebuie sa mareasca nivelul de prezenta militara in Crimeea. Cu ce? Ca toate categoriile de armamente le ai, mai putin rachete. Crimeea este la 300 de km de Romania si dati-mi voie sa spun ca orice sef de stat trebuie sa ia in consideratie actiunea irationalului si atunci trebuie sa luam masuri in consecinta”, a afirmat Basescu.

El a spus ca Romania nu are motive sa se teama in mod rational de conflictul din Ucraina, dar a atras atentia ca irationalul nu e exclus si trebuie pregatire si in cazul unui astfel de scenariu. “Romania trebuie sa se comporte din punct de vedere al pregatirii, nu al incitarii populatiei, exact ca si cum ar fi posibil, pentru ca asta inseamna masurile care s-au luat la Newport”, a incheiat Basescu.