Traian Basescu: Am promulgat bugetul pe anul 2014

“Am promulgat bugetul pentru 2014. Am facut acest lucru deoarece Guvernul a fost de acord sa amane acciza la carburanti pentru trei luni” si-a inceput presedintele Traian Basescu declaratia de presa de la Palatul Cotroceni. 

“Sunt masuri suficiente ca aceasta masura barbara (n.red. acciza la carburanti) sa nu fie introdusa. Scopul meu a fost sa corectez aceasta eroare a introducerii acestei taxe care crestea preturile si impactul pe cei mai saraci dintre romani, pentru ca ei ar fi suferit cel mai mult, ca sa nu mai vorbim de cresterea preturilor si a transporturilor. Imi asum personal explicarea acestei masuri membrilor FMI la discutiile din luna ianuarie. Fondul si Guvernul au gresit. Cand va veni misiunea Fondului, in ianuarie, voi fi cel care isi va asuma explicarea erorii introducerii acestei taxe, partenerilor nostri externi  “, a continuat presedintele Romaniei.

 “Am convingerea ca putem incepe, de la jumatatea anului viitor, reducerea CAS-ului (n.red. daca vom colecta taxele cum trebuie), chiar si fara introducerea accizei la carburanti. Convingerea mea este ca aceasta acciza nu va fi pusa in aplicare niciodata. Sunt premize de colaborare intre Guvern si Presedintie in anul 2014. Ponta mi-a dat cuvantul de onoare, aceasta este singura garantie pe care mi-a oferit-o si sper ca de aceasta data sa se tina de cuvant. Conform calculului, acciza pe carburanti ar trebui sa intre in vigoare pe data de 1 aprilie, deci consider ca este o pacaleala. Sau mai bine zis o poanta”, a mai spus Basescu.

„Toate partidele aflate la guvernare, ca o traditie, isi construiesc bugetul si cu gandul la toata sustinerea electorala de care au nevoie in an electoral. Au facut-o toate guvernele – doar cele care nu au putut, in ani de criza, nu au facut acest lucru. Nu este de conceput sa impunem o taxa non-necesara, care genereaza crestere de preturi la orice, in viata de zi cu zi, doar pentru ca trebuie sa cream resurse necesare baronilor locali. Baronii locali sa priveasca cu multa atentie si indrazneala la fondurile europene, cu prioritate”, a mai spus Basescu.

Despre situatia exploziva din USL, presedintele Romaniei a declarat ca este convins de faptul ca alianta nu se rupe, dar ca PSD si PNL se sicaneaza intre ele in baza unor jocuri de forta.

Presedintele Traian Basescu sustine o declaratie de presa, miercuri seara, de la Palatul Cotroceni, incepand cu ora 17:15. Seful statului va face declaratii dupa intalnirea avuta, tot astazi, cu premierul Victor Ponta la sediul Presedintiei. La discutii a participat si ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

In cadrul sedintei Guvernului de miercuri premierul a anuntat ca a ajuns la un compromis cu presedintele Traian Basescu: seful statului va promulga bugetul pe 2014, iar Guvernul va amana cu trei luni implementarea accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litrul de carburant.

Sursa foto: presidency.ro